Υγεία Δέρματος

Υπεριδρωσία: 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική σωματική λειτουργία, μπορεί όμως να μην έχετε σκεφτεί ότι η υπεριδρωσία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα- ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πάσχοντες.

Όλοι ιδρώνουν, αλλά για παράδειγμα αν ένα παιδί στο σχολείο δεν μπορεί να κρατήσει το στυλό του λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης ή αν ένα άτομο πρέπει να αλλάζει τα ρούχα του πολλές φορές την ημέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του.

Πότε θεωρείται ότι κάποιος έχει υπεριδρωσία;

Η υπεριδρωσία είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική πάθηση, η οποία αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος καθώς και σε συναισθήματα όπως το άγχος. Η ποσότητα ιδρώτα που θεωρείται φυσιολογική είναι αρκετά μεταβλητή. Οι άνθρωποι μπορεί να ιδρώνουν λιγότερο από ένα λίτρο ή έως και αρκετά λίτρα την ημέρα, ανάλογα με το τι κάνουν και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Το πραγματικό μέτρο για το αν υποφέρετε είναι ο αντίκτυπος που έχει η εφίδρωσή σας στη ζωή σας. Η εφίδρωση είναι, εξ ορισμού, υπερβολική αν σας προβληματίζει- αν η ζωή σας επηρεάζεται σημαντικά από αυτό το πρόβλημα.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν πάρα πολύ;

Δυστυχώς, η αιτία της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας – της υπερβολικής εφίδρωσης χωρίς πρόσθετα συμπτώματα – δεν είναι ακόμη γνωστή. Ωστόσο, εάν η υπεριδρωσία σας συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να πάσχετε από τη δευτερογενή υπεριδρωσία.

Μερικές φορές η εμμηνόπαυση ή προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν υπεριδρωσία δεν έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.

Ενώ είναι σημαντικό να αναζητάτε την κατάλληλη ιατρική συμβουλή, η πρωτοπαθής υπεριδρωσία έχει κάποια μοναδικά συμπτώματα που την διαφοροποιούν από άλλες καταστάσεις.

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία συμβαίνει μόνο όταν είμαστε ξύπνιοι και ποτέ όταν κοιμόμαστε. Είναι επίσης αμφίπλευρη – που σημαίνει ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και στις δύο πλευρές του σώματος.

Οι παλάμες, τα πέλματα, η μασχάλη, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής τείνουν να είναι οι πιο συνηθισμένες περιοχές.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την υπεριδρωσία;

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεραπείες για την υπεριδρωσία και η θεραπεία που θα συνταγογραφηθεί εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, τον τρόπο που αντιδράτε στις διάφορες θεραπείες και από το αν θα ανακαλυφθεί κάποια υποκείμενη αιτία.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές παθήσεις, η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει συνήθως να είναι να καλέσετε τον παθολόγο σας.

Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις για να εντοπίσει αν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία και, αν χρειαστεί, θα πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις, θα σας συνταγογραφήσει θεραπεία ή θα σας παραπέμψει σε δερματολόγο.

  1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Εκτός από την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, αξίζει να εξετάσετε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να ελαχιστοποιήσετε το πρόβλημα. Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς έχουν διαπιστώσει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης ορισμένων τροφών είναι χρήσιμος.

Άλλοι διαπιστώνουν ότι τα πικάντικα φαγητά αποτελούν ιδιαίτερο έναυσμα για την εφίδρωσή τους. Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί επίσης να είναι εκλυτικοί παράγοντες.

Αξίζει επίσης να εξετάσετε τα υφάσματα των ρούχων σας για να δείτε αν μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Για παράδειγμα, το να φοράτε υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι και το λινό, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο δροσεροί, απορροφώντας την υπερβολική υγρασία, η οποία με τη σειρά της μειώνει την εφίδρωση. Τα ρούχα με σύγχρονη τεχνολογία υφασμάτων, όπως η τεχνολογία μεταφοράς ιδρώτα, είναι επίσης μια καλή επιλογή, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρούνται δροσεροί και να απομακρύνουν την υγρασία από το σώμα, ώστε να εξατμίζεται γρήγορα και εύκολα. Τα απορροφητικά εσώρουχα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των εξωτερικών συμπτωμάτων της υπεριδρωσίας.

Τέλος, καθώς πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ή πυροδοτείται από το στρες και το άγχος, αξίζει να ψάξετε στρατηγικές για να τα περιορίσετε στο ελάχιστο.

Το άγχος ή η ανησυχία για την κατάσταση αυτή μπορεί να σας κάνει να αρχίσετε να ιδρώνετε έντονα και ο ίδιος ο φόβος της υπερβολικής εφίδρωσης μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε το άγχος σας πριν αυτό πυροδοτήσει τον κύκλο της υπερβολικής εφίδρωσης.

  1. Αντιιδρωτικό

Η βασική θεραπεία είναι το αντιιδρωτικό ιατρικού τύπου, που περιέχει υψηλότερη δόση χλωριούχου αργιλίου από τα συνήθη αντιιδρωτικά. Αυτό μπορεί να συνταγογραφηθεί από τον παθολόγο σας.

  1. Ιοντοφόρηση

Η ιοντοφόρηση είναι μια θεραπεία που περιλαμβάνει τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από τις προσβεβλημένες περιοχές, ενώ αυτές είναι βυθισμένες σε νερό.

  1. Botox

Πιθανότατα συνδέετε αυτό το είδος θεραπείας με την ένεση που χορηγείται στο πρόσωπο και όχι κάτω από τις μασχάλες ή σε άλλες προσβεβλημένες περιοχές- ωστόσο, η βοτουλινική τοξίνη ή Botox έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για όσους πάσχουν από υπεριδρωσία.

Αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να εγχυθεί στο δέρμα για να μπλοκάρει τη δράση των νεύρων που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται πολλαπλές ενέσεις στην περιοχή που ιδρώνει περισσότερο και κάθε θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιείται συχνότερα για την εφίδρωση της μασχάλης.

  1. Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν η εφίδρωση που αντιμετωπίζετε είναι πιο γενικευμένη, τότε οι παραπάνω μέθοδοι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας για ασθενείς με περισσότερη εφίδρωση.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η προπαντελίνη μπορεί να είναι χρήσιμα για να βοηθήσουν στη μείωση της υπερβολικής γενικευμένης εφίδρωσης. Ωστόσο, υπάρχει μια προσεκτική ισορροπία στη χρήση αυτών των τύπων φαρμάκων, καθώς οι παρενέργειες μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη. Αυτές οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ξηροστομία, θολή όραση, κατακράτηση ούρων και δυσκοιλιότητα.

Τι είναι η θεραπεία miraDRY και πόσο αποτελεσματική είναι;

Ευτυχώς, όσοι συνεχίζουν να υποφέρουν μπορεί να είναι σε θέση να επωφεληθούν από μια νέα – μόνιμη – θεραπεία για την κατάστασή τους, γνωστή ως miraDRY. Πρόκειται για ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που καταστρέφει τους ιδρωτοποιούς αδένες σε στοχευμένες περιοχές. Φαίνεται να είναι μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της υπεριδρωσίας.