Ψυχική υγεία

10 σημάδια εσωτερικευμένης ομοφοβίας

Στους ανθρώπους δεν αρέσει η αδικία, και όταν δεν μπορούν εύκολα να τη διορθώσουν, συχνά ασχολούνται με τη νοητική άσκηση για να κάνουν την αδικία πιο εύπεπτη. Η μορφή ευθυνών στα θύματα για τα δεινά τους είναι ένα κλασικό παράδειγμα“. -Dr. Grainne Fitzsimons, Dr. Aaron Kay, Jae Yun Kim.

“Οι χειρότεροι ομοφοβικοί βρίσκονται απλώς σε πόλεμο με τη δική τους μυστική εσωτερική φύση”. -Δρ. Scott Lankford

Ένας συμφοιτητή μου έκανε τα πάντα για να δείξει τον εαυτό του ως “υπερβολικό ετεροφυλόφιλο αρσενικό Άλφα”: Γυναικάς, οδηγούσε μοτοσικλέτα και συμπεριφερόταν ως ένας “σκληρός άντρας”. Αργότερα έμαθα ότι κρυφά αμφισβητούσε και πάλευε με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Η εσωτερικευμένη ομοφοβία μπορεί να οριστεί ως η τάση ορισμένων λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ και queer (ΛΟΑΤΚΙ) ατόμων να ακυρώνουν, να περιθωριοποιούν ή/και να καταπιέζουν τακτικά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλική ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση, τις ατομικές εκφράσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων ή άλλων ΛΟΑΤΚΙ μελών τους.

Συχνά, τα άτομα με βαθμούς εσωτερικευμένης ομοφοβίας κοινωνικοποιούνται συνειδητά ή ασυνείδητα να πιστεύουν ότι τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ είναι “μη φυσιολογικά”, “ντροπιαστικά”, “ανεπιθύμητα” και “απαράδεκτα” και πρέπει να αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση (αυτοαπόρριψη) και περιφρόνηση (αυτοαπέχθεια).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εσωτερικευμένη ομοφοβία εμφανίζεται συνήθως στο πλαίσιο μιας ετεροκεντρικής κοινωνίας που συχνά στιγματίζει, δυσφημίζει και καταδικάζει τους ΛΟΑΤΚΙ. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένα άτομα με εσωτερικευμένη ομοφοβία έχουν “βγει από το καβούκι τους” και αντιμετωπίζουν ανοιχτά τα δικά τους ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού/σεξουαλικής ταυτότητας, πολλοί άλλοι εξακολουθούν να είναι “στο καβούκι τους” (για τον εαυτό τους ή/και για τους άλλους) και να αγωνίζονται κρυφά. Πολλά κρυφά ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγάλωσαν σε παραδοσιακά, συντηρητικά περιβάλλοντα όπου η “αντι-ομοφυλοφιλική προκατάληψη” και το “gay bashing” είναι ο κανόνας στο οικογενειακό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, δημοσιογραφικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Για να αντιμετωπίσουν και να αντισταθμίσουν (υπεραντισταθμίσουν) την εσωτερική τους σύγκρουση, ορισμένα κρυφά ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπορεί να απορρίψουν ανοιχτά και ακόμη και να επιτεθούν στην ίδια την ομάδα σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας στην οποία ανήκουν κρυφά, προκειμένου να κερδίσουν την αποδοχή, να καταστείλουν την εσωτερική αναταραχή και να αρνηθούν τον πραγματικό τους εαυτό. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα gaslighting, όπου ο δράστης (στην προκειμένη περίπτωση μια ετεροκεντρική, ομοφοβική κοινωνία) πείθει το θύμα ότι είναι πολύ λιγότερο σημαντικό και άξιο από αυτό που πραγματικά είναι. Το θύμα, με τη σειρά του, εξαερίζει τον εαυτό του και συχνά άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Η εσωτερικευμένη ομοφοβία είναι μια μορφή κοινωνικής και ψυχολογικής πλύσης εγκεφάλου.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια της εσωτερικευμένης ομοφοβίας;

Ακολουθούν 10 χαρακτηριστικά, με αναφορές από τα βιβλία του Preston Ni : «Είστε πολύ ευαίσθητοι;Πώς να αποκτήσετε ανοσία, ειρήνη και αυτοκυριαρχία!» και «Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να χειρίζεστε δύσκολους ανθρώπους». Ενώ κάποια ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπορεί περιστασιακά να επιδίδονται στις παρακάτω συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να μην αποτελούν σοβαρό ζήτημα, κάποιος με έντονη εσωτερικευμένη ομοφοβία θα επιδίδεται συστηματικά σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω παθολογίες (δυσλειτουργίες), ενώ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανυποψίαστος (ή αδιαφορεί για την απτή και ψυχολογική ζημιά που προκαλεί στον εαυτό του και στους άλλους).

  1. Η άρνηση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της σεξουαλικής ταυτότητας του ατόμου, είτε στον εαυτό του ή/και στους άλλους, παρόλο που οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα φυσικά ένστικτα του ατόμου δείχνουν το αντίθετο.
  2. Προσαρμογή στην κυρίαρχη ετεροφυλόφιλη κουλτούρα, ενώ καταπιέζει τις δικές του ατομικές εκφράσεις. Αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει διαρκώς τον εαυτό του για να “συμπεριφέρεται ετεροφυλόφιλα” και να αποφεύγει να “εκτίθεται”. Μπορεί να υποφέρει από στρες, άγχος, κατάθλιψη, ΙΨΔ, μετατραυματικό στρες ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω του φόβου και των συνεπειών του να “αποκαλυφθεί”.
  3. Αποφυγή και αποστασιοποίηση από άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ιδίως παρουσία ετεροφυλόφιλης παρέας. Κατ’ ιδίαν και συχνά κρυφά, ωστόσο, μπορεί κανείς να παραμείνει συνδεδεμένος με ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
  4. Αισθάνεται ντροπή ή αμηχανία όταν βλέπει LGBTQ άτομα να “είναι γκέι/bi/trans/queer” σε καθημερινές δραστηριότητες, κοινωνικές συναναστροφές, δημοφιλή μέσα ενημέρωσης ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  5. Αίσθημα αμηχανίας ή άγχους όταν εκφράζονται ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον ετεροφυλόφιλων προνομίων και κανόνων (π.χ. επίδειξη στοργής δημοσίως, αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, αίτηση για στέγαση, οικονομικές, νομικές, γαμήλιες, παιδικές φροντίδες, εκπαίδευση παιδιών ή άλλες υπηρεσίες ως ΛΟΑΤΚΙ).
  6. Για ορισμένους ΛΟΑΤΚΙ, το να αγωνίζονται να έχουν υγιείς, μακροχρόνιες δεσμευμένες σχέσεις. Το να επιτρέπει κανείς στον εαυτό του να βρίσκεται σταθερά σε άνισες, δυσλειτουργικές, παραμελητικές, ασταθείς, άπιστες ή/και καταχρηστικές σχέσεις.
  7. Να υποτιμά και να αποδυναμώνει τον εαυτό του ή/και άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Για παράδειγμα:
  • Άρνηση να αναγνωρίσουμε ότι η ομοφοβία υπάρχει ή αποτελεί σημαντικό ζήτημα στη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
  • Να κάνει τακτικά αρνητικά αυτοεκτιμητικά σχόλια για τον ίδιο του τον σεξουαλικό προσανατολισμό/τη σεξουαλική ταυτότητα. (Παρά την κωδικοποίηση για την απευαισθητοποίηση των επιπτώσεων των διακρίσεων, η τακτική αρνητική αυτοεκτίμηση εξακολουθεί να αποτελεί αντανάκλαση της εσωτερικευμένης ομοφοβίας).
  • Κρίση, υποτίμηση ή κοροϊδία άλλων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με βάση ομοφοβικές προκαταλήψεις και αρνητικά στερεότυπα (gay bashing).
  1. Επίδειξη μισαλλοδοξίας και διακρίσεων προς άλλες καταπιεσμένες και περιθωριοποιημένες ομάδες (μεταφορά διακρίσεων/προβαλλόμενες διακρίσεις).
  2. Υπεράσπιση, δικαιολόγηση και δικαιολογία ατομικών πράξεων ομοφοβίας στην οικογένεια, στις φιλίες, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο ή σε άλλα κοινωνικά ή θεσμικά σενάρια (μαθημένη αδυναμία).
  3. Υπεράσπιση, δικαιολόγηση και υποστήριξη της κοινωνικής, θεσμικής, θρησκευτικής, πολιτικής ή/και πολιτισμικής προκατάληψης και καταπίεσης κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ανοιχτή απόρριψη πρωτοβουλιών υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ και επίθεση σε υποστηρικτές και ηγέτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Καταδίκη και ενοχοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ για την πρόκληση της δικής τους θυματοποίησης (εσωτερικευμένη καταπίεση).


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Ni, Preston. Are You Highly Sensitive? How to Gain Immunity, Peace, and Self-Mastery!. PNCC.(2017)

Pardee, Skip. TEDx Talk video “Proud to call you my transgender son”. https://www.youtube.com/watch?v=GW8Plf_IXGs&ab_channel=TEDxTalks

Ni, Preston. How to Reduce Anxiety & Increase Certainty in Difficult Situations – A Practical Guide. PNCC. (2016)

Ni, Preston. How to Successfully Handle Gaslighters and Stop Psychological Bullying. PNCC. (2017)

Ni, Preston. How to Let Go of Negative Thoughts and Emotions. PNCC. (2014)

Ni, Preston. How to Communicate Effectively and Handle Difficult People — 2nd Edition. PNCC. (2006)