Άσκηση και Υγεία

Αυξήστε το προσδόκιμο ζωής σας με μόλις 10 λεπτά άσκηση την ημέρα

Η δεκάλεπτη καθημερινή άσκηση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής;

Η καθημερινή ζωή και οι απαιτήσεις της, αφήνουν ελάχιστο χρόνο στους ανθρώπους για γυμναστική, με τις γυναίκες να τείνουν να έχουν πολύ λιγότερο. Παρόλα αυτά, ο καθένας μπορεί να βρει έστω 10 λεπτά την ημέρα για να ασκηθεί. Αυτό το δεκάλεπτο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. (Δείτε πώς τα καρύδια βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν τα άτομα 40-85 ετών ασκούνταν καθημερινά έστω για 10 λεπτά, σήμερα θα αποτρέπονταν 110.000 θάνατοι τον χρόνο. Επίσης, εάν οι ίδιες ηλικιακές ομάδες ασκούνταν για 20 λεπτά θα μπορούσαν να αποτραπούν 209.459 θάνατοι και εάν ασκούνταν για 30 λεπτά θα μπορούσαν αποτραπούν 272.297 θάνατοι ετησίως. (Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας;)

Ποια είναι τα βασικότερα οφέλη της άσκησης;

Σύμφωνα με την Δρ. Vanita Rahman, κλινική διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Barnard στο Physicians Committee for Responsible Medicine, είναι ήδη γνωστό ότι η τακτική σωματική άσκηση έχει τεράστια οφέλη στην υγεία, αλλά αυτό που κάνει ξεχωριστή την παρούσα μελέτη είναι το γεγονός ότι δείχνει την ευεργετικότητά της δίνοντας ποσοτικά στοιχεία. Όπως εξήγησε, η τακτική άσκηση ωφελεί όλα τα συστήματα οργάνων του σώματος. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της χοληστερίνης. Την ίδια ώρα ευνοεί τον ύπνο και βελτιώνει την διάθεση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Μάλιστα, η τακτική άσκηση προστατεύει και από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Συγκεκριμένα, γύρω στα 30, το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα λόγω ηλικίας, μια κατάσταση που ονομάζεται σαρκοπενία. Ο άνθρωπος, ωστόσο, που ασκείται καθημερινά, χάνει λιγότερη μυϊκή μάζα συγκριτικά με κάποιον που είναι αδρανής και η διατήρηση της υγιής μυϊκής μάζας του σώματος κατά την γήρανση, είναι το κλειδί για την πρόληψη των πτώσεων και άλλων καταστάσεων που δεν ευνοούν την μακροζωία.

Πώς θα αρχίσετε να ασκείστε περισσότερο;

Όπως είδαμε πιο πάνω, η δεκάλεπτη σωματική άσκηση ευνοεί την μακροζωία με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί τα δέκα λεπτά να φαίνονται ελάχιστα, αλλά προσθετικά, με την πάροδο του χρόνου, συμπληρώνουν ώρες ολόκληρες άσκησης. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίζεστε στα 10 λεπτά αν έχετε χρόνο και όρεξη για περισσότερη γυμναστική. Βάλτε ως στόχο τα 30 λεπτά άσκησης την ημέρα και θα δείτε την σωματική και ψυχική σας υγεία να αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο. (Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αλλεργικός στην άσκηση;)

Αν έχετε αποφασίσει να αρχίσετε να γυμνάζεστε καθημερινά και το πρόβλημα είναι το πώς θα ξεκινήσετε, η Δρ.  Dana Ryan, PhD , διευθύντρια Αθλητικής Απόδοσης και Εκπαίδευσης στη Herbalife Nutrition, συμβουλεύει να αρχίσετε κάνοντας μικρές αλλαγές και βρίσκοντας το τι λειτουργεί καλύτερα σε εσάς. «Οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, γι΄ αυτό αρχίστε να εξετάζετε τις καθημερινές σας συνήθειες μια μια και να προσθέτετε ή να τροποποιείτε αυτά που ήδη κάνετε, ώστε να ωθείτε τον εαυτό σας να μετακινείται περισσότερο με διάφορους τρόπους», σημείωσε η  Ryan. (Δείτε πώς η καθημερινή άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

Για να αρχίσετε να ενσωματώνετε σιγά σιγά περισσότερη άσκηση στην καθημερινότητα σας:

  • Αρχίστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί το ασανσέρ
  • Κάντε τις επαγγελματικές σας κλήσεις κάνοντας μια βόλτα στη γειτονιά
  • Περπατήστε μέχρι τη δουλειά σας αν δεν είναι μακριά
  • Χρησιμοποιείστε ποδήλατο ή τα πόδια για μια επίσκεψη στους φίλους σας
  • Προγραμματίστε καθημερινά μικρά διαλείμματα 5-10 λεπτών και κάντε απλές ασκήσεις όπως το τρέξιμο ή τα squat
  • Κάντε βόλτα με τον σκύλο σας

Αν νιώθετε την ανάγκη για ένα πιο δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή και να αρχίσετε να γυμνάζεστε τα πρωινά, ξεκινώντας τη μέρα σας με γυμναστική που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη διάθεση και την απόδοση στη δουλειά.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Adding 10 Minutes of Exercise a Day Can Boost Your Health https://www.healthline.com/health-news/how-adding-10-minutes-of-exercise-a-day-can-boost-your-health#Strategies-for-getting-moving

Free Time and Physical Activity Among Americans 15 Years or Older: Cross-Sectional Analysis of the American Time Use Survey https://www.cdc.gov/pcd/issues/2019/19_0017.htm

Estimated Number of Deaths Prevented Through Increased Physical Activity Among US Adults https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2788473

Moderate-Vigorous Exercise Boosts Fitness 3 Times More Than Walking https://www.healthline.com/health-news/moderate-vigorous-exercise-boosts-fitness-3-times-more-than-walking