Ψυχική υγεία

Άγχος πανδημίας: Δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κόσμος βρίσκεται σε μια ακραία άσχημη και σταθερή κατάσταση. Οι άνθρωποι, για να προστατευθούν από την COVID-19, κλήθηκαν να πάρουν μια σειρά από περίπλοκες αποφάσεις, οι οποίες θα είχαν επιπτώσεις, όχι μόνο στον εαυτό τους και στους αγαπημένους τους, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόκληση της λήψης πολλών αποφάσεων ταυτόχρονα, ειδικά κάτω από στρεσογόνες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε «κόπωση των αποφάσεων», ένα φαινόμενο κατά το οποίο η ικανότητα λήψης αποφάσεων –ακόμη και για μικρά καθημερινά πράγματα- επηρεάζεται.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Ken Yeager, PhD , διευθυντής του Προγράμματος Stress, Trauma and Resilience (STAR) στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας στο The Ohio State University Wexner Medical Center, οι άνθρωποι κλήθηκαν να πάρουν σημαντικές και αγχωτικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα για το αν θα εμβολιαστούν ή όχι, αν είναι ασφαλές να ταξιδέψουν ή να παρευρεθούν σε γάμους και τελετές αποφοίτησης. Το αποτέλεσμα της λήψης αυτών των αποφάσεων, κάτω από τόσο πιεστικές συνθήκες ήταν η εξάντληση. Και ένας από τους τρόπους που εκδηλώνεται αυτή η εξάντληση, είναι η αδυναμία να ληφθούν ακόμη και απλές καθημερινές αποφάσεις, όπως το τι θα φορέσω, τι θα φάω κλπ.

Ποια είναι τα σημάδια της «κόπωσης των αποφάσεων»;

Το αίσθημα της κόπωσης και η εξάντληση της σκέψης είναι τα δύο βασικότερα συμπτώματα της «κόπωσης των αποφάσεων». (5+1 λόγοι που οδηγούν σε εξάντληση. Πώς θα το διαχειριστείτε;)

Σύμφωνα με την Paraskevi Noulas, Ψυχολόγο στο NYU Langone Health, όταν ο εγκέφαλος και το σώμα επιβαρύνονται από τη λήψη πολλαπλών σημαντικών αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρειάζονται χρόνο αποσυμπίεσης. «Κάτω από πιεστικές συνθήκες φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν θέλουμε να αποφασίσουμε τίποτα πια. Είναι σαν να κλείνει ο μετωπιαίος λοβός και οι εκτελεστικές μας δεξιότητες μηδενίζονται».

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν την κόπωση των αποφάσεων ως απογοήτευση, θυμό, άγχος ή κατάθλιψη. Τα άτομα που αισθάνονται εξαντλημένα συναισθηματικά μπορεί επίσης να βιώσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Μπορεί να αποσυρθούν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις για ένα χρονικό διάστημα και ίσως να είναι λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους, αφήνοντας στη μέση εργασίες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια. Επιπρόσθετα, μπορεί να εμφανίσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ναυτία, πονοκέφαλους, σφίξιμο στο στήθος και αίσθημα λήθαργου. (Τι μπορεί να προκαλέσει θωρακικό πόνο;)

Πώς θα αντιμετωπίσετε την κόπωση των αποφάσεων;

Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι και βιώνετε κόπωση των αποφάσεων λόγω πανδημίας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια πολύ φυσιολογική αντίδραση του σώματος και του εγκεφάλου και ότι δεν είστε οι μόνοι που βιώνετε αυτό το συναίσθημα.

Για να αντιμετωπίσετε την κόπωση των αποφάσεων:

  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Ακούστε τα μηνύματα που σας στέλνει
  • Κάντε γιόγκα ή οτιδήποτε άλλο σας ηρεμεί για να μειώσετε το καθημερινό σας άγχος (Αυτές οι 8 συνήθειες εγγυόνται καλύτερη ψυχική υγεία!)
  • Ξεκινήστε παίρνοντας μικρές αποφάσεις, όπως το τι θα φάτε ή τι θα φορέσετε
  • Για περίπλοκες αποφάσεις μιλήστε με κάποιον έμπιστο σας φίλο
  • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με δικούς σας ανθρώπους, ώστε να κατανοήσετε ότι δεν είναι πρόβλημα αλλά φυσική εξέλιξη της πίεσης που βιώσατε δύο χρόνια
  • Αν νιώθετε πως είναι απαραίτητο, επισκεφτείτε κάποιον ειδικό και μιλήστε του για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pandemic-Related Stress Can Cause Decision Fatigue: What to Know https://www.healthline.com/health-news/pandemic-related-stress-can-cause-decision-fatigue-what-to-know

Stress and decision-making during the pandemic Stress in AmericaTM 2021 https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2021/october-decision-making