Γυναίκα

Αιμορραγία μετά τον τοκετό: Ποια είναι τα στάδια της λοχείας;

Από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, το σώμα εργάζεται αδιάκοπα για να θρέψει και να μεγαλώσει το έμβρυο, περνώντας από διάφορες αλλαγές, οι οποίες συμβαίνουν σε διάστημα περίπου 40 εβδομάδων.

Όμως, το σώμα δεν επανέρχεται πλήρως στην αρχική του κατάσταση αμέσως μετά τον τοκετό. Αντίθετα, περνά από επιπρόσθετους φυσικούς μετασχηματισμούς, μέχρι να φτάσει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Ένας από αυτούς τους φυσικούς μετασχηματισμούς, είναι και η παρατεταμένη περίοδος αιμορραγίας, που ονομάζεται λοχεία, κατά την οποία η επένδυση της μήτρας αφαιρείται και η μήτρα συρρικνώνεται στο μέγεθος που ήταν πριν την εγκυμοσύνη (περίπου στο μέγεθος και το σχήμα ενός αχλαδιού). (Ποιες μαμάδες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη;)

Ποια είναι τα στάδια της λοχείας;

Σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, ο πλακούντας που το έτρεφε ενώ βρισκόταν στη μήτρα, απομακρύνεται από την επένδυση της μήτρας. Σε περίπτωση κολπικού τοκετού, ο πλακούντας βγαίνει από το σώμα της μητέρας, όπως ακριβώς και το μωρό, ενώ σε περίπτωση καισαρικής τομής, ο πλακούντας αφαιρείται χειρουργικά. (Πώς η καισαρική τομή επηρεάζει το μικροβίωμα του μωρού;)

Όταν ο πλακούντας αφαιρεθεί από το σώμα, η μήτρα συνεχίζει να συστέλλεται για την σφράγιση των αιμοφόρων αγγείων στο σημείο του ενδομητρίου που ήταν εμφυτευμένος ο πλακούντας. Αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος του τοκετού, επειδή τα προβλήματα με την αφαίρεση του πλακούντα είναι η κύρια αιτία αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Αυτές οι αρχικές συσπάσεις, αποτελούν επίσης μέρος της διαδικασίας της επιστροφής της μήτρας στο κανονικό της μέγεθος. (Μπορεί η διακοπή της κύησης να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας;)

Κατά την διάρκεια των συσπάσεων της μήτρας μετά τον τοκετό, αποβάλλεται επίσης αίμα, ιστός και η βλέννα του ενδομητρίου. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε τρία στάδια, τα οποία ποικίλουν σε μήκος και αντιπροσωπεύουν τη φυσιολογική επούλωση του ενδομητρίου, καθώς αναδομείται μετά τον τοκετό. (8 συνήθη λάθη που κάνουν οι έγκυες και πρέπει να αποφύγετε)

Τα τρία αυτά στάδια είναι τα εξής:

Στάδιο 1ο: Lochia Rubra

Το πρώτο στάδιο της λοχείας, είναι το βαρύτερο και το αίμα που αποβάλλεται είναι έντονο κόκκινο και χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος, οι οποίοι στην ουσία είναι συστάδες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σημειώνεται ότι προκειμένου η μήτρα να αποβάλει αυτούς τους θρόμβους, συστέλλεται έντονα, προκαλώντας επώδυνες κράμπες κατά διαστήματα.

Η ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία μετά τον τοκετό, μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι ο πλακούντας δεν αποβλήθηκε ολόκληρος, μια κατάσταση που θεωρείται επικίνδυνη, διότι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η αιμορραγία και η μόλυνση. 

Στάδιο 2ο: Lochia Serosa

Το αίμα κατά τη διάρκεια αυτού του δευτέρου σταδίου της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, είναι πιο αραιό σε συνοχή, με καφέ ή ροζ χρώμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται και πάλι από την περιοχή που ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας. (Εγκυμοσύνη και σεξ: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο;)

Σημειώνεται ότι όταν μια γυναίκα είναι σωματικά δραστήρια, η ροή του αίματος γίνεται πιο βαριά, αλλά σε περίπτωση που δεν επανέλθει στο φυσιολογικό σε μια μέρα ή η ποσότητα του αίματος θεωρηθεί υπερβολική, επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό.

Αν η αιμορραγία συνεχίζεται για περισσότερες από έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Η παρατεταμένη αιμορραγία μετά τον τοκετό, μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σπάνιας επιπλοκής, που ονομάζεται τροφοβλαστική νόσος της κύησης.

Στάδιο 3ο: Lochia Alba

Σε αυτό το τελευταίο στάδιο της λοχείας, αντί για αίμα, εκκρίνεται μια λευκή ή κιτρινωπή ουσία, που δημιουργείται καθώς το ενδομήτριο επουλώνεται και αναδομείται. (Πώς η αύξηση βάρους και η απώλεια βάρους επηρεάζουν την περίοδο;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved