Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και σεξ: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

Όταν είστε έγκυος, είναι σύνηθες η σεξουαλική διάθεση να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από ό,τι πριν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο σώμα σας, στις ορμόνες, στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές είναι φυσικές. Τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν λιγότερο σεξ όταν περιμένουν μωρό. Δεν πειράζει αν εσείς ή ο σύντροφός σας δεν έχετε όρεξη για σεξ.

Πώς είναι η σεξουαλική επιθυμία του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης;

Κατά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να έχετε ναυτία, κόπωση, πόνο στο στήθος και φούσκωμα. Μπορεί να νιώθετε λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ για όλους αυτούς τους λόγους. Ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για το σεξ – και αυτό είναι συνηθισμένο.

Πώς είναι η σεξουαλική επιθυμία στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια και ενδιαφέρον για σεξ στο δεύτερο τρίμηνο. Τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης σας έχουν πιθανότατα ηρεμήσει. Και οι ορμόνες σας και η επιπλέον ροή αίματος στα γεννητικά σας όργανα μπορεί να σας διευκολύνουν να έρθετε σε οργασμό. Καθώς η κοιλιά σας αρχίζει να μεγαλώνει, μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε το προβάδισμα στην εύρεση στάσεων που είναι άνετες και ευχάριστες για εσάς. Είναι επίσης σύνηθες η σεξουαλική επιθυμία να μειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο.

Πως είναι η σεξουαλική επιθυμία του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης;

Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να ανησυχείτε περισσότερο ότι το σεξ θα μπορούσε να βλάψει το μωρό σας. Αλλά αν δεν υπάρχουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη, δεν μπορείτε να βλάψετε το μωρό σας κάνοντας σεξ ή έχοντας οργασμό. Με την κοιλιά σας να μεγαλώνει, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για εσάς και τον σύντροφό σας να βρείτε άνετες σεξουαλικές στάσεις. Και μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένη ή λιγότερο σέξι από ό,τι συνήθως. Όλα αυτά μπορεί να είναι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην έχετε όρεξη για σεξ.

Πώς να χειριστείτε αλλαγές στη σεξουαλική σας σχέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε συνηθίσει να κάνετε συχνά σεξ και διαπιστώνετε ότι κάνετε λιγότερο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένας από τους δύο ή και οι δύο μπορεί να νιώσετε απογοήτευση ή ενόχληση. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην ενδυνάμωση της σχέσης σας και όχι στα συναισθήματα σεξουαλικής απογοήτευσης. Μπορείτε να ενδυναμώσετε τη σχέση σας με τα εξής:

  • μιλώντας μαζί για το πώς αισθάνεστε, ώστε να καταλαβαίνετε ο καθένας σας τι περνάει ο άλλος
  • να είστε υπομονετικοί ο ένας με τον άλλον – αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι απογοητευτικές, αλλά αυτή η φάση στη σχέση σας δεν είναι για πάντα
  • περνώντας χρόνο μαζί ως ζευγάρι – για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε πράγματα για τα οποία θα έχετε λιγότερο χρόνο όταν έρθει το μωρό σας, όπως να κοιμάστε στο σπίτι ή να δοκιμάζετε νέα εστιατόρια.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;

Οι πιθανοί κίνδυνοι του σεξ μπορεί να περιλαμβάνουν μόλυνση ως αποτέλεσμα φλεγμονώδους νοσου της πυέλου και αιμορραγία πριν από τον τοκετό εάν έχετε προδρομικό πλακούντα. Οι λόγοι για να αποφύγετε το διεισδυτικό σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Βαριά αιμορραγία
  2. Προδρομικός πλακούντας
  3. Σπασμένα νερά, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων (συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας εάν δεν είστε σίγουρη εάν τα νερά σας έχουν σπάσει)
  4. Τυχόν προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας – μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή αποβολής
  5. Εάν έχετε δίδυμα και βρίσκεστε στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης
  6. Ιστορικό πρόωρων τοκετών και η εγκυμοσύνη σας έχει προχωρήσει πολύ αργά

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό ή άλλη μορφή προστασίας εάν εσείς ή ο σύντροφός σας κάνετε σεξ με άλλα άτομα ενώ είστε έγκυος. Αυτό θα παρέχει προστασία σε εσάς και το μωρό σας από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα .


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Sex in trimester one, two and three of pregnancy https://www.nct.org.uk/pregnancy/relationships-sex/sex-trimester-one-two-and-three-pregnancy

Pregnancy Care Guidelines https://www.health.gov.au/sites/default/files/documents/2021/02/pregnancy-care-guidelines-pregnancy-care-guidelines.pdf

How does sex drive change during pregnancy? https://www.medicalnewstoday.com/articles/324556#when-to-avoid

The Relationship Between the Sexual Self and the Experience of Pregnancy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31086474/

Sexual pleasure and emotional satisfaction in the first 18 months after childbirth https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28942215/