Αλλεργίες

Αιθέρια έλαια: Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις; Τι πρέπει να προσέξετε;

Τα αιθέρια έλαια είναι έλαια υψηλής συγκέντρωσης που παράγονται από φυτικά εκχυλίσματα και χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία ή αραιώνονται και εφαρμόζονται στο δέρμα.

Παρόλο που τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συνήθως για τη βελτίωση της υγείας, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ή ιστορικό δερματικών αντιδράσεων σε τοπικά προϊόντα. Οι εν λόγω αντιδράσεις κυμαίνονται από ήπιο κνησμό και φτέρνισμα έως πιο σοβαρές, όπως η δυσκολία στην αναπνοή.

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας και αυτό γιατί οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν έντονα και επικίνδυνα συμπτώματα. Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή τα έλαια είναι φυσικά, δεν σημαίνει ότι είναι και εντελώς ακίνδυνα. (Καταπολεμήστε τα μικρόβια με καθαριστικά χεριών από αιθέρια έλαια)

Ποια αιθέρια έλαια προκαλούν συνήθως αλλεργικές αντιδράσεις;

Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί με την χρήση οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου. Μερικά από τα πιο κοινά έλαια που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, περιλαμβάνουν:

  • Έλαιο χαμομηλιού
  • Έλαιο φλοιού κανέλλας
  • Έλαιο γιασεμιού
  • Έλαιο λεμονόχορτου
  • Έλαιο ρίγανης

Ποιους τύπους αλλεργικών αντιδράσεων μπορούν να προκαλέσουν τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, είτε όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, είτε όταν εισπνέονται. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στα αιθέρια έλαια μπορούν να εμφανίσουν εξανθήματα, ρινικά συμπτώματα ή ακόμα και αναπνευστικές δυσκολίες. (7 θεραπευτικές ιδιότητες του μάραθου που αξίζει να μάθεις!)

Οι τύποι των αλλεργικών αντιδράσεων που προκύπτουν από την χρήση αιθέριων ελαίων είναι:

1. Δερματίτιδα εξ’  επαφής

Η πιο συχνά αναφερόμενη αλλεργική αντίδραση στα αιθέρια έλαια είναι η δερματίτιδα εξ’ επαφής. Πρόκειται για ένα δερματικό εξάνθημα που προκαλείται από την εφαρμογή καθαρού ελαίου στο δέρμα ή προϊόντων υψηλής συγκέντρωσης αιθέριων ελαίων. (Δερματίτιδα εξ’ επαφής: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται)

Η δερματίτιδα εξ’ επαφής που προκαλείται από την χρήση αιθέριων ελαίων προκαλεί:

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μετά την χρήση ενός αιθέριου ελαίου, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

2. Αλλεργική ρινίτιδα

Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα (ρινικές αλλεργίες) πρέπει να είναι προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια, τα οποία παρασκευάζονται από διάφορα φυτικά προϊόντα που ενδεχομένως να περιέχουν αλλεργιογόνα ή ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά όταν κατασκευάζονται από άνθη φυτών. (Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε στο σπίτι)

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που προκύπτει από τα αιθέρια έλαια, περιλαμβάνουν:

Υπάρχουν φορές που τα πιο πάνω συμπτώματα εμφανίζονται μετά την χρήση αιθέριων ελαίων ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν αλλεργία, λόγω των έντονων οσμών που ερεθίζουν τις ρινικές οδούς. (Αναπνευστικές αλλεργίες: Τι τις προκαλεί και πώς θεραπεύονται;)

Ορισμένα αιθέρια έλαια ενδέχεται να προκαλέσουν επικίνδυνα αναπνευστικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των βρογχόσπασμων (σύσπαση των αεραγωγών) σε ασθενείς με ή χωρίς άσθμα.

3. Αναφυλαξία

Αναφυλαξία είναι μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση και επείγουσα ιατρική βοήθεια. Παρόλο που είναι σπάνιο να προκύψει από τα αιθέρια έλαια, εν τούτοις έχει αναφερθεί, οπότε οι χρήστες των εν λόγω προϊόντων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

Σημειώνεται ότι η αναφυλαξία είναι μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Ζητήστε αμέσως βοήθεια εάν εμφανίσετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα μετά την χρήση αιθέριου ελαίου. (Αναφυλαξία: Η επινεφρίνη είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία)

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved