Μολυσματικές ασθένειες

Αιθέρια έλαια: Βοηθoύν στην αποκατάσταση της όσφρησης μετά την COVID-19

Τα εξατομικευμένα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν την όσφρηση που έχασαν λόγω COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. (Η απώλεια όσφρησης αποτελεί καθοριστικό σύμπτωμα της COVID-19)

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όσφρησης;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όσφρησης μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οσφρητική εκπαίδευση. (Απώλεια γεύσης και όσφρησης από COVID-19: Σημαίνει υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων)

Τα άτομα με απώλεια όσφρησης πρέπει να μυρίζονται σε τακτική βάση αιθέρια έλαια, για να προκαλέσουν τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την αποστολή μηνυμάτων όσφρησης στον εγκέφαλο, ώστε να αποκατασταθεί η όσφρησή τους. Τα εν λόγω νεύρα είναι γνωστό ότι μπορούν να επουλωθούν και να αναγεννηθούν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 275 άτομα, 18 έως 71 ετών, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι έχασαν την όσφρησή τους λόγω COVID-19. Οι συμμετέχοντες μύριζαν αιθέρια έλαια για 15 δευτερόλεπτα, με διάλειμμα 30 δευτερολέπτων μεταξύ των οσμών. Η μελέτη διήρκεσε 3 μήνες. (Δείτε γιατί οι ασθενείς με COVID-19 χάνουν την όσφρησή τους)

Ένα παραδοσιακό πρωτόκολλο εκπαίδευσης της όσφρησης, χρησιμοποιεί τέσσερα συγκεκριμένα αρώματα: τριαντάφυλλο, λεμόνι, ευκάλυπτος και γαρύφαλλο. Η μια ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη, χρησιμοποίησε αυτές τις μυρωδιές, ενώ η δεύτερη ομάδα χρησιμοποίησε τέσσερις μυρωδιές της επιλογής της από έναν κατάλογο 24ων επιλογών. Η τρίτη ομάδα, που ήταν η ομάδα ελέγχου, δεν συμμετείχε στην διαδικασία της οσφρητικής εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι ορισμένα άτομα είχαν τη δυνατότητα να δουν τις εικόνες των αρωμάτων που μύριζαν. (Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες τείνουν να ξεκινούν πλέον νωρίτερα;)

Παρόλο που δεν υπήρχαν «οριστικές» διαφορές μεταξύ των επιμέρους προσεγγίσεων της οσφρητικής εκπαίδευσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρξαν περισσότερα οφέλη στα άτομα που έβλεπαν τα αιθέρια έλαια που μύριζαν.

Σε ένα συνοδευτικό σχόλιο που δημοσιεύθηκε μαζί με τη μελέτη, η Carol Yan, MD, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, σημείωσε ότι οι βελτιώσεις που είδαν ορισμένοι ασθενείς από την οσφρητική εκπαίδευση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στα σχέδια θεραπείας των ατόμων που έχασαν την όσφρησή τους λόγω COVID-19.

Υπολογίζεται ότι 700.000 άνθρωποι έχουν χάσει την όσφρησή τους λόγω COVID-19. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν την όσφρησή τους μέσα σε ένα χρόνο. (Γιατί χάνουμε την αίσθηση της γεύσης όταν μολυνθούμε από τον κορωνοϊό;)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της ανοσμίας;

Ανοσμία ονομάζεται η ολική ή η μερική απώλεια της όσφρησης. Οι πιο κοινές αιτίες της ανοσμίας είναι το κρυολόγημα, οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις των κόλπων και η κακή ποιότητα του αέρα. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Άλλες αιτίες ανοσμίας είναι:

  • Ρινικοί πολύποδες: Οι ρινικοί πολύποδες είναι μικρές μη καρκινικές αναπτύξεις στη μύτη και τα ιγμόρεια που εμποδίζουν τη ρινική δίοδο.
  • Τραυματισμός στη μύτη από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στο κεφάλι.
  • Έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα.
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα για την καρδιά κ.α
  • Επανειλημμένη χρήση κοκαΐνης
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Συγγενείς παθήσεις
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Ακτινοθεραπεία καρκίνων κεφαλής και τραχήλου

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Essential Oils May Help Restore Sense of Smell After COVID https://www.webmd.com/covid/news/20230104/essential-oils-restore-smell-covid-study

Assessing Efficacy Using Variations of Olfactory Training for COVID-19–Related Smell Loss—Would a Rose by Any Other Scent Smell as Strong? https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2799849

Efficacy of Combined Visual-Olfactory Training With Patient-Preferred Scents as Treatment for Patients With COVID-19 Resultant Olfactory Loss A Randomized Clinical Trial https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2799843

Olfactory retraining after COVID-19 https://mcpress.mayoclinic.org/healthletter/olfactory-retraining-after-covid-19/