Γυναίκα

Αίθουσα τοκετού: Η παρουσία του άνδρα ηρεμεί τη γυναίκα και δημιουργεί πρώιμο δεσμό ως οικογένεια

Γυναικολόγος: ο καλύτερος σύμμαχος της γυναίκας από τη νιότη μέχρι…το γήρας, ο επιστήμονας, στον οποίο στρέφεται, σε όλα τα στάδια της ζωής της, για ενημέρωση και υποστήριξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα να νιώθει άνετα και κάθε γυναίκα πρέπει να το απαιτεί αυτό. Αν αυτή η προϋπόθεση πληρείται, τότε η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται είναι γερή και πολύ δυνατότερη από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα γιατρού. Απλώς κάθε γυναίκα οφείλει να ψάξει να βρει το γιατρό που φέρει τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να αισθάνεται ήρεμη.

Ο καταξιωμένος γυναικολόγος μαιευτήρας -χειρουργός μαστού κ. Σπανόπουλος, απαντά στις πιο συχνές ιατρικές ερωτήσεις κάθε γυναίκας και όχι μόνο.

Ας ξεκινήσουμε…γιατί διαλέξατε αυτό το επάγγελμα κ. Σπανόπουλε;

Ο λόγος που διάλεξα το επάγγελμα του ιατρού, είναι επειδή ήθελα να προσφέρω στον άνθρωπο στην κοινωνία και να βλέπω το αποτέλεσμα. Από μικρός μου άρεσε η δημιουργία και ταυτόχρονα η προσφορά στον διπλανό μέσα από ομάδες (κατηχητικό, προσκόπους, αθλητισμό και πολιτικές νεολαίες) αλλά και ατομικά.

Μια γυναίκα που κάθε χρόνο πηγαίνει στον γιατρό της και κάνει τον απαιτούμενο ετήσιο έλεγχο, είναι θωρακισμένη απέναντι στον καρκίνο; Είναι ασφαλής;

Απέναντι στους γυναικολογικούς καρκίνους ναι. Έχει επίσης  μία κατεύθυνση στον προληπτικό έλεγχο  που πρέπει να κάνει , αναλόγως την ηλικίας της .

Υπάρχουν κατηγορίες γυναικών που χρειάζονται αυξημένο έλεγχο;

Είναι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό (στενοί τους συγγενείς) καρκίνου ωοθηκών, μαστού και ατομικό ιστορικό (οι ίδιες) καρκίνου.

Όταν έχουμε εγκυμοσύνη σε σχετικά μεγάλη ηλικία, τι κίνδυνοι υπάρχουν και τι διαγνωστικές δυνατότητες προσφέρει ο προγεννητικός έλεγχος;

Η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία της γυναίκας έχει κίνδυνους για την ίδια, λόγω των συχνότερων παθολογικών προβλημάτων σε αυτές (υπέρταση, σάκχαρο κλπ.) . Επίσης επειδή η κύηση είναι μία κατάσταση που στρεσάρει τον ανθρώπινο οργανισμό εμφανίζονται συχνότερα παθολογικά προβλήματα σε αυτές. Αντιμετωπίζονται όμως όλα ικανοποιητικά. Ακόμα και γυναίκες με καρκίνο ή καρδιακή ανεπάρκεια 3ου βαθμού  π.χ. , μπορούν να φέρουν εις πέρας την κύηση.
Ο προγεννητικός έλεγχος βοηθά να γίνει πρώιμη διάγνωση. Για το έμβρυο , υπάρχουν προγεννητικά τεστ μη επεμβατικά, στα οποία εξετάζεται το γενετικό υλικό των εμβρυικών κυττάρων το οποίο κυκλοφορεί μέσα στα αγγεία της μέλλουσας μαμάς και το οποίο λαμβάνεται με μία απλή αιμοληψία .

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα πριν μείνει έγκυος, για να εξασφαλίσει μια υγιή εγκυμοσύνη;

Όσο το δυνατόν πιο υγιεινή ζωή.  Δηλαδή άσκηση, υγιεινή διατροφή και προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο.

Ποιες μέθοδοι δεν χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, στον τομέα της γυναικολογίας, σε αντίθεση με το εξωτερικό και γιατί;

Ειλικρινά , δεν υπάρχει μέθοδος πρώιμης διάγνωσης , στη μαιευτική που δεν χρησιμοποιείται στη χώρα μας. Πολλές φορές είμαστε από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που βάζουμε στην καθημερινή μας πρακτική, κάτι καινούργιο.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι άνδρες παρευρίσκονται στον τοκετό, ποια είναι η άποψη σας για αυτό;

Συμφωνώ απόλυτα. Η διακριτική παρουσία του άνδρα στην αίθουσα τοκετού, ηρεμεί τη γυναίκα, τη βοηθά να είναι πιο χαλαρή και δημιουργεί πρώιμο δεσμό, ως οικογένεια και πιο στενό, ως ζευγάρι.

Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τα ζευγάρια και την γεννητικότητα;

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλά νέα ζευγάρια και γυναίκες στο εξωτερικό, όπου και γεννούν. Επίσης, συχνά οι απαιτήσεις της δουλειάς σήμερα και οι δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών στα πρώτα 5-6 χρόνια, καθυστερούν την κύηση. Κατά τη γνώμη μου, είναι καλύτερα να επιδοτεί το κράτος τα ζευγάρια τα πρώτα χρόνια, μέχρι να πάνε τα παιδιά στο δημοτικό και όχι αρκετά χρόνια αργότερα.
Επίσης, αν γίνει πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να επιδοτηθούν αυτοί που δεν κάνουν παιδιά για οικονομικούς λόγους και έχουν ανάγκη βοήθειας και όχι αυτοί που θα γεννούσαν έτσι και αλλιώς πολλά παιδιά για λόγους κοινωνικούς δικούς τους ή θρησκευτικούς .

Από ποια ηλικία και μετά πρέπει η γυναίκα να κάνει μαστογραφία;

Από τα 40 η γυναίκα με ελεύθερο ιστορικό και πιο νωρίς αυτή με βεβαρημένο ιστορικό.

Πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια του καρκίνου του μαστού;

Ογκίδιο νεοεμφανιζόμενο, σκληρό.
Οίδημα (πρήξιμο) περιοχής του μαστού με τραχύτητα δέρματος.
Μετατόπιση δέρματος μαστού ή της θηλής προς τα μέσα.
Αιματηρό έκκριμα από τη θηλή. Κυρίως αυτά είναι.

Και τέλος γιατρέ, πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης;

Πιστεύω στα πλαίσια της σεξουαλικής αγωγής  είναι απαραίτητη η ενημέρωση για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , οι μέθοδοι αντισύλληψης και η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Κύριε Σπανόπουλε σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να…ακούσετε, ακόμα, πολλά πολλά κλάματα μωρών στις αίθουσες τοκετών!!!