Υγεία Δέρματος

Ακμή: Πώς επηρεάζει το make-up την επιδερμίδα;

Μπορεί η καθημερινή χρήση μακιγιάζ να προκαλέσει ακμή;

Το foundation, το concealer και το ρουζ μπορούν να φράξουν τους πόρους σας, οδηγώντας σε έξαρση της ακμής και ευαισθησία.

Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να έχετε επίγνωση των συστατικών που περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο μακιγιάζ σας. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε προϊόντα που είναι κατάλληλα για τον τύπο της επιδερμίδας σας και όχι μόνο ό,τι είναι δημοφιλή. Καλό είναι να αναζητήσετε ένα foundation που περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί να προσφέρει ήπια απολέπιση, βοηθώντας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φραγμένων πόρων. Αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη non-comedogenic και non-acnegenic, καθώς αυτά στοχεύουν στο να μην φράζουν τους πόρους.

Εάν έχετε ήδη ακμή, προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν σιλικόνη, η οποία είναι ένα συστατικό που βρίσκεται συχνά σε primers. Βεβαιωθείτε επίσης ότι καθαρίζετε τακτικά τα πινέλα και τα εργαλεία μακιγιάζ σας, καθώς τα βρώμικα πινέλα μπορεί να περιέχουν τεράστιες ποσότητες βακτηρίων. Αυτό, και όχι το ίδιο το μακιγιάζ, μπορεί να δημιουργήσουν την εμφάνιση σπυριών και το ξέσπασμα της ακμής.

Αν φοράτε το σωστό μακιγιάζ για τον τύπο του δέρματος σας, διατηρείτε τα εργαλεία μακιγιάζ σας καθαρά, εφαρμόζετε ένα καλό πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος, τρώτε υγιεινά και κοιμάστε σωστά, ώστε και να φοράτε μακιγιάζ κάθε μέρα να μην προκαλεί ακμή.

Δεν είναι μόνο το πώς το φοράτε, αλλά και το πώς αφαιρείτε το μακιγιάζ σας!

Το πιο σημαντικό βήμα στη ρουτίνα του μακιγιάζ σας δεν είναι απαραίτητα τα προϊόντα που φοράτε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αφαιρείτε.

Τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ που μένουν στο δέρμα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε φραγμό των πόρων και, στη συνέχεια, να προκαλέσουν αναζωπύρωση της ακμής. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθείτε ένα καλό πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος για να βγάλετε το μακιγιάζ της ημέρας και να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας έχει καθαριστεί σωστά. Μην χρησιμοποιείτε μόνο ένα μαντηλάκι μακιγιάζ, καθώς αυτό από μόνο του δεν θα καθαρίσει σωστά το δέρμα σας.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την ακμή όταν φοράτε μακιγιάζ;

Αν εξακολουθείτε να θέλετε να φοράτε μακιγιάζ, προσπαθήστε να κρατάτε το foundation ελαφρύ, καθώς όσο πιο βαρύ είναι το foundation, τόσο περισσότερο θα φράξει τους πόρους σας.

Είναι αυτονόητο ότι, αν είστε επιρρεπείς σε ξεσπάσματα, αναζητήστε προϊόντα χωρίς λάδι και αρώματα – αυτά τα πρόσθετα συστατικά θα συμβάλουν στα ξεσπάσματα της ακμής.

Βοηθάει το δέρμα σας να μην φοράτε μακιγιάζ;

Είναι αλήθεια ότι αν κάνετε ένα διάλειμμα στο δέρμα σας από το μακιγιάζ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα το βοηθήσετε αρκετά.

Το Σαββατοκύριακο που δεν εργάζεστε και οι υποχρεώσεις που απαιτούν να είστε βαμμένες είναι λιγότερες είναι μια καλή ευκαιρία για να το κάνετε αυτό, καθώς μπορείτε να καθαρίσετε διεξοδικά το δέρμα σας, ενώ βρίσκεστε στο σπίτι. Απαλλαγείτε από όλα τα ίχνη του μακιγιάζ με διπλό καθαρισμό και στη συνέχεια κάντε απολέπιση με ένα scrub ή μια βούρτσα. Αυτό θα φωτίσει την επιδερμίδα και θα μειώσει την συσσώρευση υπολειμμάτων και κυττάρων του δέρματος.

Αυτός ο χρόνος μπορεί όχι μόνο να σας κάνει να νιώσετε περιποιημένες και χαλαρές, αλλά και να δώσει ώθηση στο δέρμα σας.

Τα άτομα με ακμή δεν πρέπει να φοράνε μακιγιάζ;

Σε έναν κόσμο όπου το μακιγιάζ είναι τόσο δημοφιλές και νέα προϊόντα και τάσεις έρχονται και φεύγουν διαρκώς, είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τις γυναίκες να το χάσουν; Και με τα πρότυπα ομορφιάς να είναι τόσο διαδεδομένα, μπορεί πραγματικά να περιμένουμε από τα άτομα με ακμή να κυκλοφορούν με γυμνό πρόσωπο;

Το να έχετε ακμή μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πραγματικά αμήχανα και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Το να μη φοράτε μακιγιάζ μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ πιο εκτεθειμένοι, παρόλο που περιστασιακά είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα σας.

Δεν πειράζει να φοράτε μακιγιάζ, αλλά μην κάνετε πολλές στρώσεις, οι οποίες απλώς θα φράξουν τους πόρους σας. Αντ’ αυτού, ξεκινήστε με ένα καθαρό πρόσωπο, στη συνέχεια με ένα primer χωρίς λάδι, ακολουθούμενο από μια μικρή ποσότητα κονσίλερ και μια ελαφριά χρωματιστή ενυδατική κρέμα χωρίς λάδι (BB cream). Αυτό θα σας δώσει μια κάλυψη, ενώ παράλληλα θα αφήσει στο δέρμα σας λίγο χώρο για να αναπνέει.

Ποιες είναι oι συμβουλές περιποίησης για τη φροντίδα του δέρματος με τάση ακμής;

Η φροντίδα του δέρματος με τάση ακμής κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να διαφέρει από αυτή που θα κάνατε τους πιο θερμούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών, συνιστάται ο καθαρισμός του προσώπου δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Αποφύγετε το ζεστό νερό, καθώς μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα το φυσικό φραγμό λιπαρότητας, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα σας θα στεγνώσει πιο γρήγορα και θα γίνει ξηρό και θα σας φαγουρίζει.

Αν είστε επιρρεπείς σε κηλίδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα για τον τύπο του δέρματός σας. Είναι καλή ιδέα να κρατάτε τη ρουτίνα σας απλή και να μην περιπλέκετε τα πράγματα με πολλά προϊόντα.

Για ένα καθαριστικό, χρησιμοποιήστε ένα σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, καθώς λειτουργούν καλά με τα δέρματα που έχουν τάση ακμής. Διασπούν τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος και τα απομακρύνουν από την επιφάνεια του δέρματός σας.

Όταν πρόκειται να στεγνώσετε το πρόσωπό σας, χαϊδέψτε το αντί να το τρίβετε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το τονωτικό σας με ένα βαμβάκι για να απομακρύνετε απαλά την περίσσεια ρύπων και λιπαρών ουσιών που έχουν παραμείνει στο δέρμα σας.

Αλλά η κυριότερη συμβουλή είναι: Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας!

Προσπαθήστε να μην αγγίζετε συνεχώς το πρόσωπό σας, ειδικά το πηγούνι σας, το οποίο παράγει φυσικά περισσότερο λάδι και σμήγμα. Σίγουρα μην πιέζετε τις κηλίδες σας και, αν το δέρμα σας είναι κόκκινο και πρησμένο, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε να ταμπονάρετε λίγο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil) για να το καταπραΰνετε.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν δερματολόγο για την ακμή;

Ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που προσφέρονται στο εμπόριο για την ανακούφιση της ακμής, δεν χρειάζεται να παλεύετε μόνοι σας.

Θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία εάν:

  • η ακμή σας έχει αρχίσει να επηρεάζει την ψυχική σας υγεία
  • νιώθετε ότι έχετε «δοκιμάσει τα πάντα» και τίποτα δεν λειτουργεί
  • η ακμή σας είναι συνεχής και επίμονη
  • θέλετε να αποτρέψετε την εμφάνιση ουλών από την ακμή

Η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τις σωστές θεραπείες για την ακμή σας. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συστήσει συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως τοπικά ρετινοειδή, τοπικά αντιβιοτικά, αζελαϊκό οξύ, αντιβιοτικά δισκία ή δισκία ισοτρετινοΐνης.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

I went makeup free for 2 weeks — here's what happened to my acne-prone skin https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/i-went-makeup-free-2-weeks-here-s-what-happened-ncna1103521

I HAVE ACNE! IS IT OKAY TO WEAR MAKEUP? https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/makeup

How to Avoid Breaking Out From Your Makeup https://www.makeup.com/product-and-reviews/all-products-and-reviews/makeup-ingredients-that-cause-acne

11 makeup mistakes that can cause acne https://www.insider.com/makeup-breaking-you-out-2018-5

Can Makeup Actually Cause Acne? We Get to the Bottom of It https://www.byrdie.com/does-makeup-cause-acne

Is It Harmful to Use Makeup to Cover Acne? https://www.self.com/story/is-makeup-over-acne-harmful