Μολυσματικές ασθένειες

Αλλεργίες; Κοινό κρυολόγημα; Γρίπη ή COVID-19;

Η πανδημίας του κορωνοϊού, έχει γεννήσει μέσα μας το φόβο, με αποτέλεσμα ακόμη και ένα μικρό «γαργάλημα» στο λαιμό, μια μικρή καταρροή ή λίγος βήχας, να μας τρομάζει και να μας κάνει να σκεφτόμαστε μήπως είναι κορωνοϊός.  Φυσικά, μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η COVID-19, μπορεί να προκαλέσει σε μερικές μόνο περιπτώσεις σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, ενώ οι πλειονότητα των ασθενών αναμένεται να βιώσει ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Τώρα όμως, είναι άνοιξη και πολλοί είναι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ετήσιες αλλεργίες λόγω της γύρης των λουλουδιών και διάφορων δένδρων που ανθίζουν. Από την άλλη και τα κρυολογήματα είναι διαδεδομένα, ενώ παρόλο που η περίοδος της γρίπης πλησιάζει στο τέλος της υπάρχουν ακόμα ασθενείς με γρίπη. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, είναι εύλογο να αναρωτιούνται εάν τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, γρίπης, κρυολογήματος ή COVID-19. Πιο κάτω αναφέρονται τα βασικά συμπτώματα, που θα σας βοηθήσουν να διακρίνετε αυτές τις καταστάσεις από τον κορωνοϊό και να δράσετε γρήγορα και άμεσα.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της COVID-19;

Τα πιο συνηθισμένα και μερικές φορές σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 είναι πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Δύο επιπλέον κοινά συμπτώματα είναι η κόπωση και η απώλεια της όρεξης. Λιγότερο συχνά, οι ασθενείς μπορεί να έχουν διάρροια, ναυτία ή εμετό. Επιπρόσθετα, μερικοί ασθενείς αναφέρουν απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Τονίζεται μάλιστα ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών δεν εμφανίζει συμπτώματα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε πέντε ημέρες μετά την έκθεση, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες για να εκδηλωθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να αναρρώσουν στο σπίτι τους, αλλά στην περίπτωση που τα συμπτώματα τους είναι σοβαρά πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες.

Πώς μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα συμπτώματα σας υποδηλώνουν COVID-19;

Εκείνο που μπορεί με βεβαιότητα να σας πει αν έχετε COVID-19 είναι το τεστ κορωνοϊού. Αν τα συμπτώματα σας είναι σοβαρά επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν το τεστ είναι απαραίτητο και θα σας δώσει οδηγίες για τα κέντρα εξέτασης της περιοχής σας.

Τα συμπτώματα σας αποδίδονται σε αλλεργίες;

Η άνοιξη με τα δέντρα να ανθίζουν σημαίνει για πολλούς ανθρώπους «εποχή αλλεργιών». Υπάρχουν δύο ισχυροί δείκτες που υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα σας είναι αποτέλεσμα αλλεργίας: Αν παρουσιάζετε συχνά αλλεργίες κατά την άνοιξη και αν το πιο ισχυρό σας σύμπτωμα είναι η φαγούρα. Σημειώνεται ότι τα άτομα με αλλεργίες έχουν συχνά φαγούρα στα μάτια και στη μύτη, φταρνίζονται συνέχεια, έχουν ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και βήχα.

Πώς μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε αλλεργία;

Ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση των αλλεργιών είναι οι δερματικές δοκιμές από έναν αλλεργιολόγο. Αν τα προηγούμενα χρόνια είχατε παρουσιάσει αλλεργίες και τα αντισταμινικά σας είχαν βοηθήσει, είναι πολύ καθησυχαστικό αν και τώρα βλέπετε βελτίωση, καθώς αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα σας οφείλονται σε αλλεργίες. Επίσης μια ένδειξη μπορεί να είναι και ο χρόνος που κρατούν τα συμπτώματα σας, νοουμένου ότι οι αλλεργίες κρατούν για αρκετούς μήνες.

Τα συμπτώματα σας είναι συμβατά με το κοινό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι συνήθως ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και γενικά αδιαθεσία. Μπορεί να εμφανιστεί ήπιος βήχας και φτάρνισμα, αλλά η φαγούρα είναι λιγότερο πιθανή. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετός και δύσπνοια, δεν ανήκουν στα κλασικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε κρυολόγημα;

Το κρυολόγημα συνήθως διαγιγνώσκεται απλώς με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και χωρίς έλεγχο. Τα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η ιατρική συνταγή, συνήθως μειώνουν τα συμπτώματα.  Σημειώνεται ότι το κοινό κρυολόγημα απομακρύνεται σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα σας μοιάζουν με γρίπη;

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, ρίγος, μυϊκοί πόνοι και εξάντληση. Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα της γρίπης επιδένονται σιγά σιγά. Αρχικά μπορεί να εμφανιστούν πιο ήπια συμπτώματα, παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμος και πονοκέφαλος. Σημειώνεται ότι ο εμετός και η διάρροια είναι ασυνήθιστοι στους ενήλικες, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν σε παιδιά.

Πώς μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε γρίπη;

Η γρίπη διαγιγνώσκεται βάσει ενός τεστ επιχρίσματος, που πραγματοποιείται από έναν γιατρό. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να περιορίσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης, αλλά πρέπει να τα ξεκινήσετε αμέσως. Το εμβόλιο της γρίπης είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου μια εβδομάδα και αρχίζουν να βελτιώνονται περίπου στις πέντε ημέρες.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved