Πρόληψη και θεραπεία

Αλλεργικός πονοκέφαλος: Πώς θα τον αναγνωρίσετε και πώς θα τον αντιμετωπίσετε;

Ο αλλεργικός πονοκέφαλος προκαλείται από τα συμπτώματα της αλλεργίας και συγκεκριμένα από την βουλωμένη μύτη, την καταρροή, την πίεση των κόλπων και το φτέρνισμα. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι με αλλεργίες αλλεργικό πονοκέφαλο, αλλά σε όσους εμφανίζεται, ο τύπος του πόνου που βιώνουν διαφέρει.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο αλλεργικός πονοκέφαλος;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αλλεργικού πονοκεφάλου, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω, μαζί με τα συμπτώματα που προκαλεί ο καθένας ξεχωριστά.

Πονοκέφαλος ημικρανίας

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας τείνουν να προκαλούν παλλόμενο πόνο στο κεφάλι, τον αυχένα και το πρόσωπο. Εμφανίζονται συνήθως στη μία πλευρά και προκαλούν μέτριο έως έντονο πόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημικρανίες εμφανίζουν επίσης εξαιρετική ευαισθησία στο φως, ναυτία και ευαισθησία στον θόρυβο και τις μυρωδιές.

Πονοκέφαλος των κόλπων

Οι πονοκέφαλοι των κόλπων προκαλούν πόνο στην περιοχή των κόλπων του προσώπου. Υπό κανονικές συνθήκες, οι κοιλότητες των κόλπων είναι ανοιχτές, επιτρέποντας την αναπνοή και την αποστράγγιση της βλέννας. Ωστόσο, η αλλεργία προκαλεί φλεγμονή και πρήξιμο, που οδηγεί σε απόφραξη των κόλπων. Το οίδημα ασκεί πίεση και προκαλεί πόνο μέσα και γύρω από την περιοχή του κόλπου. Ο πόνος επεκτείνεται από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το μέτωπο, στο μέσω των ματιών, πίσω από τα μάγουλα, στη γνάθο και τα δόντια ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Συνήθως είναι ήπιος, αλλά υπάρχουν φορές που είναι αρκετά σοβαρός.

Ποιες είναι οι αιτίες του αλλεργικού πονοκεφάλου;

Οι αιτίες του αλλεργικού πονοκεφάλου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι αλλεργίες ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και τις περισσότερες φορές αυτή είναι και η αιτία του αλλεργικού πονοκεφάλου. Την ίδια ώρα, η μικροσκοπική γύρη και οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, όπως οι έντονες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, είναι δύο ακόμη κοινές αιτίες του αλλεργικού πονοκεφάλου.

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας είναι συνήθως γενετικοί, αλλά οι πιο κοινές τους αιτίες που σχετίζονται με τις αλλεργίες αφορούν:

Ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους των κόλπων που σχετίζονται με αλλεργίες περιλαμβάνουν:

  • Σκόνη
  • Κατοικίδια
  • Μούχλα
  • Τρόφιμα, όπως φιστίκια, αυγά ή γαλακτοκομικά

Πώς θεραπεύεται ο αλλεργικός πονοκέφαλος;

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργικούς πονοκεφάλους.

1. Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά μπλοκάρουν ή μειώνουν τις ισταμίνες. Είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή και διατίθενται σε ρινικά σπρέι, σε υγρό και σε χάπια. (Τα αντιισταμινικά είναι κατάλληλα για όλους;)

2. Ρινικά σπρέι

Οι επιλογές ρινικών σπρέι για τη θεραπεία των αλλεργιών περιλαμβάνουν:

  • Αποσυμφορητικά σπρέι: Μειώνουν το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων και ελαχιστοποιούν τη ρινική συμφόρηση.
  • Αντιισταμινικά σπρέι: Μπλοκάρουν την ισταμίνη στη ρινική κοιλότητα και μειώνουν το πρήξιμο και τη συμφόρηση.
  • Σπρέι στεροειδών: Μειώνουν τα συμπτώματα συμφόρησης που προκαλούν αλλεργικούς πονοκεφάλους, ωστόσο χρειάζονται αρκετές ημέρες ή/και εβδομάδες για να λειτουργήσουν.

3. Από του στόματος αποσυμφορητικά

Τα από του στόματος αποσυμφορητικά (χάπια), όπως η ψευδοεφεδρίνη, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το πρήξιμο συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Σε περίπτωση που ο πονοκέφαλός σας είναι ανυπόφορος και συνοδεύεται από ναυτία και έμετο ή διαπιστώνετε προβλήματα με την όρασή σας, τότε θα πρεπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.