Υγεία Δέρματος

Αραίωση μαλλιών στις γυναίκες: Γιατί συμβαίνει και τι βοηθά στην αποκατάσταση;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι άνδρες. Παρόλα αυτά, με την τριχόπτωση έρχεται αντιμέτωπο περίπου το 1/3 των γυναικών. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες βλέπουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν χωρίς να σχηματίζουν φαλάκρα και για την τριχόπτωση τους υπάρχουν διάφορες αιτίες.

Σύμφωνα με την Δρ Deborah Scott, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθύντρια της κλινικής του Brigham and Women’s Hospital που ασχολείται με την τριχόπτωση, η τριχόπτωση στις γυναίκες σχετίζεται τις περισσότερες φορές με κάποια φλεγμονή στο σώμα. Η εν λόγω τριχόπτωση όμως, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σταθεροποιηθεί ακόμη και να αναστραφεί. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν πολλές καλλυντικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν.

Πότε η τριχόπτωση είναι φυσιολογική;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αραίωσης των μαλλιών είναι να προσδιοριστεί η αιτία που την προκαλεί, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η τριχόπτωση σε κάποιο βαθμό είναι φυσιολογική. Όλοι χάνουν κάποια μαλλιά, ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών, ο οποίος συμβαίνει σε τρία στάδια:

  • Το στάδιο του αναγόνου αναφέρεται σε ένα τρίχωμα που αναπτύσσεται ενεργά και διαρκεί 2-8 χρόνια.
  • Το στάδιο του καταγόνου είναι μια σύντομη φάση μετάβασης, που διαρκεί έως και τρεις εβδομάδες. Σε αυτό το στάδιο τα μαλλιά σταματούν να αναπτύσσονται και ετοιμάζονται να πέσουν.
  • Το στάδιο του τελαγόνου είναι το μέρος του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών, όπου τα μαλλιά αποβάλλονται από το θυλάκιο (η δομή που παράγει και συγκρατεί τα μαλλιά). Μετά την πτώση των μαλλιών, το θυλάκιο παραμένει αδρανές, συνήθως για περίπου τρεις μήνες, πριν αρχίσει να βγάζει νέα μαλλιά.

Σύμφωνα με την Δρ. Scott, η φυσιολογική απώλεια μαλλιών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι περισσότεροι μπορούν να αντιληφθούν το πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάσουν. Στην περίπτωση, όμως, που παρατηρηθεί ότι χάνονται περισσότερα μαλλιά από το «κανονικό» ή χάνονται ολόκληρες τούφες με αποτέλεσμα να αραιώνουν ορατά τα μαλλιά, τότε κάτι δεν πάει καλά και η συμβουλή ενός γιατρού είναι απαραίτητη.

Ποιες είναι οι υποκείμενες αιτίες της τριχόπτωσης;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση στις γυναίκες, όπως η λήψη ορισμένων φαρμάκων, κάποια χτενίσματα που τραβούν ή σφίγγουν τα μαλλιά, ακόμη και ένα αγχωτικό συμβάν. Σε άλλες περιπτώσεις, η αραίωση των μαλλιών προκαλείται από κάτι που συμβαίνει μέσα στο σώμα, για παράδειγμα από ένα πρόβλημα στον θυρεοειδή, από τις αλλαγές που συμβαίνουν στις ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση, λόγω μιας πρόσφατης εγκυμοσύνης ή εξαιτίας κάποιας φλεγμονώδης κατάστασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η τριχόπτωση πολλές φορές μπορεί να είναι γενετική. Η πιο συνηθισμένη γενετική κατάσταση είναι γνωστή ως ανδρογενής αλωπεκία, όπου οι γυναίκες, κάπου στα 40-50 τους χρόνια, αρχίζουν να παρατηρούν έντονη τριχόπτωση. Σημειώνεται ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται σε κληρονομικά γονίδια από τον ένα ή και από τους δύο γονείς.

Επίσης, μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, είναι ακόμη μια αιτία τριχόπτωσης. Τέτοιες καταστάσεις είναι το έκζεμα, η ψωρίαση ή μια πάθηση που ονομάζεται μετωπική ινωτική αλωπεκία, η οποία συνήθως προκαλεί ουλές και απώλεια μαλλιών στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής πάνω από το μέτωπο.

Άλλες αιτίες τριχόπτωσης μπορεί να είναι:

  • υπερβολική χρήση βλαβερών προϊόντων για τα μαλλιά
  • χρήση εργαλείων που θερμάνουν τα μαλλιά, όπως ο στεγνωτήρας
  • αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως ο λύκος
  • διατροφικές ανεπάρκειες
  • ορμονικές ανισορροπίες

Ποια φάρμακα υπάρχουν για τη θεραπεία της τριχόπτωσης;

Η θεραπεία της τριχόπτωσης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που την προκαλεί, λέει η Δρ Scott. Μερικές φορές η απλή αντιμετώπιση της ιατρικής κατάστασης που προκαλεί την απώλεια μαλλιών είναι αρκετή για να αναγεννηθούν τα μαλλιά. Σε άλλες ωστόσο περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί κάποιο φάρμακο για την αποκατάσταση της τριχόπτωσης, όπως η μινοξιδίλη (Rogaine) ή κάποια άλλη θεραπεία.

Μια νεότερη επιλογή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης είναι οι ενέσεις πλάσματος που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Για αυτήν τη θεραπεία, ο γιατρός χρησιμοποιεί το ίδιο το αίμα της γυναίκας. Συγκεκριμένα, αρχικά τραβά το αίμα με μια σύριγγα, το διαιρεί στα ξεχωριστά συστατικά του μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, παίρνει το συστατικό του αίματος (πλάσμα) που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια και το εισάγει πίσω στο τριχωτό της κεφαλής. Όπως υπογραμμίζει, ωστόσο, η Δρ. Scott, η έρευνα για αυτή την θεραπεία συνεχίζεται, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστός ο μηχανισμός πίσω από τον τρόπο που δρα το πλάσμα.

Ποιες καλλυντικές επιλογές υπάρχουν για την τριχόπτωση;

Στην περίπτωση που καμία ιατρική θεραπεία δεν μπορέσει να θεραπεύσει την τριχόπτωση, οι γυναίκες μπορούν να στραφούν σε καλλυντικές επιλογές όπως η χρήση περούκας ή η μεταμόσχευση μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία μετακινούνται τα ενεργά θυλάκια από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής στις περιοχές όπου τα μαλλιά έχουν αρχίσει να αραιώνουν. Μετά την μεταμόσχευση τα μαλλιά αρχίζουν να μεγαλώνουν κανονικά, αλλά αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η μεταμόσχευση έχει μεγάλη επιτυχία, σε άλλες περιπτώσεις δεν λειτουργεί καθόλου. Επιπρόσθετα, επειδή η αποκατάσταση μετά την μεταμόσχευση χρειάζεται χρόνο, συνιστάται κυρίως για τη θεραπεία μικρότερων περιοχών και όχι σε γυναίκες που έχουν διάχυτη αραίωση σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.