Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Covid-19: Εμβολιασμένα vs μη εμβολιασμένα θετικά κρούσματα! Ποια η διαφορά;

Πολλοί αθλητές περίμεναν πώς και πώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο, πολλοί από αυτούς, αν και εμβολιασμένοι, βλέπουν τα όνειρα τους να καταρρέουν, όταν βγαίνουν τελικά θετικοί στον κορωνοϊό.

Αυτά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καθόλου παράξενα και μάλιστα όπως εξηγεί ο Δρ. Jason Gallagher, κλινικός καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους εξακολουθούμε να βλέπουμε θετικά κρούσματα COVID-19 στον εμβολιασμένο πληθυσμό.

  1. Αν ένα εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90-95%, αυτό σημαίνει πως η πιθανότητα νόσησης είναι 5-10%. Για να εξαλειφθεί αυτή η μικρή πιθανότητα χρειάζεται να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός μιας χώρας, ώστε ο ιός να μην βρίσκει ξενιστές για να πολλαπλασιαστεί και τελικά να πεθάνει. Ωστόσο, ο Δρ. Gallagher, επισημαίνει ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό το στάδιο.
  2. Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση της νόσου και όχι στην παρεμπόδιση της μόλυνσης. Με άλλα λόγια, ένα εμβολιασμένο άτομο έχει πιθανότητες να μολυνθεί, ωστόσο, δεν θα νοσήσει βαριά και δεν θα χρειαστεί νοσηλεία. Μάλιστα, πολλοί μπορεί να μολυνθούν χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πολλοί αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων βγήκαν θετικοί στα διαγνωστικά τεστ χωρίς να το περιμένουν.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα θετικό εμβολιασμένο άτομο και ένα μη εμβολιασμένο;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι εμβολιασμένοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον Sars-cov-2, να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία.

Συγκεκριμένα, οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 94% λιγότερο πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία σε περίπτωση που μολυνθούν με τον Sars-cov-2, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους, που οι πλείστοι καταλήγουν στην ΜΕΘ. Επιπρόσθετα, οι μερικώς εμβολιασμένοι είναι 64% λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία. Σύμφωνα με τον Δρ. Javeed Siddiqui, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, τόσο οι πλήρως, όσο και οι μερικώς εμβολιασμένοι, έχουν 40% χαμηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους, διατρέχουν 58% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πυρετό και η ασθένεια που βιώνουν διαρκεί έξι περίπου μέρες λιγότερο.

Επιπρόσθετα, οι εμβολιασμένοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο συμπτωματικής και σοβαρής νόσησης, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους και συγκεκριμένα μετά την πρώτη δόση έχουν 52% προστασία, ενώ μετά την δεύτερη έχουν 95% προστασία. Τέλος, οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τόσο εύκολα τον ιό, εξαιτίας του χαμηλού ιικού φορτίου μέσα τους.

Με απλά λόγια, τα άτομα που εμβολιάζονται, ακόμη και αν τελικά μολυνθούν από τον ιό:

  • Δεν θα νοσήσουν σοβαρά και ενδεχομένως να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα
  • Αν εμφανίσουν συμπτώματα αυτά θα είναι ήπια
  • Η ασθένεια τους θα διαρκέσει πολύ λιγότερο
  • Διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός δεν είναι ποτέ τέλειος, αλλά είναι μια ασπίδα προστασίας. Σύμφωνα μάλιστα με την Δρ. Christina Zhang, διευθύντρια της MiDoctor Urgent Care στη Νέα Υόρκη, ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από την πανδημία είναι ο εμβολιασμός.

«Κάθε ανεμβολίαστο άτομο είναι ένας δυνητικός ξενιστής για τον ιό, που του προσφέρει την  δυνατότητα αναπαραγωγής και μετάλλαξης. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, με πολύ λιγότερες παρενέργειες από την ίδια την λοίμωξη», σημείωσε καταληκτικά η Δρ. Zhang, προτρέποντας όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί βάζοντας έτσι το λιθαράκι του για το τέλος της πανδημίας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why There's a Big Difference Between a Vaccinated and Unvaccinated Person Testing Positive for COVID-19 https://www.healthline.com/health-news/why-theres-a-big-difference-between-a-vaccinated-and-unvaccinated-person-testing-positive-for-covid-19

Here are all the Olympic athletes who have tested positive for COVID-19 https://www.today.com/news/all-olympic-athletes-who-have-tested-positive-covid-19-t226139

Fully Vaccinated Adults 65 and Older Are 94% Less Likely to Be Hospitalized with COVID-19 https://www.cdc.gov/media/releases/2021/p0428-vaccinated-adults-less-hospitalized.html