Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Όσοι νόσησαν πρέπει να εμβολιαστούν;

Αν νοσήσατε στο παρελθόν με COVID-19  ή αν αυτή την στιγμή έχετε κορωνοϊό, είναι πολύ φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν θα πρέπει να εμβολιαστείτε ή αν δεν χρειάζεστε εμβολιασμό, αφού λογικά θα έχετε αποκτήσει ήδη φυσική ανοσία. Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να εμβολιαστείτε ακόμη και αν έχετε νοσήσει με COVID-19 και θα δούμε πιο κάτω το γιατί.

Πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία κατά της COVID-19;

Η φυσική ανοσία κατά της νόσου COVID-19 δεν είναι σταθερή και ίδια για όλους τους ανθρώπους. Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν μια καλή ανοσολογική απόκριση με αποτέλεσμα να διατηρούν στο σώμα τους αντισώματα για 6-8 μήνες μετά την ανάρρωσή τους, ενώ άλλοι μπορεί να διατηρούν στο σώμα τους, για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, κάποια αντισώματα, λόγω χαμηλότερης ανοσολογικής απόκρισης.

Γενικότερα, δεν υπάρχει έρευνα που να προσδιορίζει με σιγουριά το χρονικό διάστημα που παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα τα αντισώματα κατά της COVID-19, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αν κάποιος νόσησε, δεν μπορεί να επαναμολυνθεί όταν εκτεθεί ξανά στον ιό. Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι μέχρι σήμερα σπάνιες.

Οι άνθρωποι που νόσησαν ήδη με COVID-19, διατρέχουν κάποιο κίνδυνο από τον εμβολιασμό;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι για τους ανθρώπους που νόσησαν στο παρελθόν με COVID-19, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος που να τους αποτρέπει από το να εμβολιαστούν. Αντιθέτως, ο εμβολιασμός θα θωρακίσει επιπλέον τον οργανισμό τους. Ουσιαστικά, με τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα προετοιμαστεί περεταίρω, ώστε να αντιμετωπίσει τον ιό πιο αποτελεσματικά εάν τύχει να έρθουν ξανά σε επαφή μαζί του.

Όσοι νόσησαν θα πρέπει να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους, ώστε να εμβολιαστούν πρώτα αυτοί που δεν νόσησαν;

Τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια εμβολιασμού, μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό ακόμη και αν νόσησαν προηγουμένως με COVID-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που νόσησαν δεν χρειάζεται να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους εκτός και αν:

Τα άτομα που ποτέ δεν νοσήσαν με COVID-19 και δεν τους περιορίζουν οι πιο πάνω παράμετροι και ήρθε η σειρά τους ηλικιακά για να εμβολιαστούν, πρέπει να κλείσουν άμεσα ραντεβού.

Εάν έχετε απορίες ή επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό, συζητήστε με τον γιατρό σας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Should I Get the Vaccine If I've Already Had COVID-19? https://www.healthination.com/health/infections/covid-19/need-vaccine-already-had-covid-19/

Herd Immunity for COVID-19: Why Do We Need a Vaccine? https://www.healthination.com/health/herd-immunity-covid-19-vaccine/

Benefits of Getting the COVID-19 Vaccine https://www.healthination.com/health/benefits-covid-19-vaccine/

When and How Will I Get the COVID-19 Vaccine? https://www.healthination.com/health/when-how-covid-19-vaccine/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι