Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Το αλκοόλ μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών που ασχολήθηκαν με την COVID-19, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο από όσους προσπαθούν να προστατευθούν από τον ιό, όσο και από όσους εμβολιάστηκαν ήδη.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει ευκολότερα τον ιό σε περίπτωση ασθένειας και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την δύναμη του ανοσοποιητικού, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους.

Πώς επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα από το αλκοόλ;

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, είναι μια επιπλοκή της COVID-19, κατά την οποία ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (συστηματική η μεμονωμένη) αυξάνει αποδεδειγμένα στο διπλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Σύμφωνα με τους  ειδικούς, αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην ικανότητα του αλκοόλ να επιδρά στις κυτταρικές μεμβράνες και στον μεταβολισμό και να παρεμβαίνει στην ωρίμανση των μακροφάγων. Τα μακροφάγα είναι λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν ως «καθήκον» να σκοτώνουν τους ιούς και τα ξένα σώματα που συναντούν στο ανθρώπινο σώμα. Όταν λοιπόν επηρεάζονται τα μακροφάγα – στην προκειμένη περίπτωση από το αλκοόλ- τότε επηρεάζεται η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε πιο εύκολα.

Η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Αντίθετα με τις συστάσεις των ειδικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, συγκριτικά με το 2019, το 2020 καταναλώθηκε 14% περισσότερο αλκοόλ. Μάλιστα, οι γυναίκες αύξησαν την κατανάλωση κατά 41%. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή δεν παρατηρήθηκε μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξαν και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη και Αυστραλία.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας στο Κέντρο Έρευνας Irvine του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Δρ. Ilhem Messaoudi, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε γιατί οι άνθρωποι είναι πλέον πιο αγχωμένοι. Διευκρινίζει, όμως, ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σημαίνει:

  • Για γυναίκες: 4 ή περισσότερα ποτά την ημέρα ή 8 ή περισσότερα την εβδομάδα
  • Για άνδρες: 5 ή περισσότερα ποτά την ημέρα ή 15 ή περισσότερα την εβδομάδα

Μήπως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει την υγεία;

Παρόλο που η υπερκατανάλωση αλκοόλ αποδεδειγμένα επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, η Δρ. Messaoudi μαζί με τους συνεργάτες της, βρήκαν μια εκπληκτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Όπως ανέφερε «η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – 1 ποτό την ημέρα για γυναίκες και 2 για άνδρες- μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση του σώματος στα εμβόλια».

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πραγματικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ, όπως τις περιγράψαμε πιο πάνω, δεν έχουν να φοβούνται ότι θα επηρεαστεί αρνητικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και η ανοσολογική απόκριση του σώματος τους στα εμβόλια.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Does Alcohol Reduce COVID-19 Vaccine Effectiveness? https://www.verywellhealth.com/alcohol-covid-19-vaccine-effectiveness-5114065

When it comes to your health, you need to feel confident in the choices you make and in the information that helps you make them. That’s why it’s important for us to share with you how we do what we do. https://www.verywellhealth.com/verywell-editorial-process-4777042

COVID-19: An overview and a clinical update https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7809683/

Changes in Adult Alcohol Use and Consequences During the COVID-19 Pandemic in the US https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770975

Excessive Alcohol Use https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/alcohol.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26375241/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26375241/

Moderate alcohol consumption enhances vaccine-induced responses in rhesus macaques https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200973/

The Effect of Alcohol Consumption on the Risk of ARDS https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6045784/

Ethanol Inhibits Activation of NLRP3 and AIM2 Inflammasomes in Human Macrophages–A Novel Anti-Inflammatory Action of Alcohol https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823849/