Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Τι είναι το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) είναι μία σοβαρή πάθηση των πνευμόνων. Συμβαίνει όταν υγρό γεμίζει τις κυψελίδες, τους μικροσκοπικούς θύλακες αέρα των πνευμόνων. Η υπερβολική συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες μειώνει την ποσότητα οξυγόνου ή αυξάνει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην αιματική κυκλοφορία. Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας μπορεί να αποτρέψει τα όργανα από το να λάβουν στο οξυγόνο που χρειάζονται για τη λειτουργία τους και τελικά να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας επηρεάζει κυρίως άτομα που νοσηλεύονται και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από σοβαρό τραύμα. Τα συμπτώματα, συνήθως, εκδηλώνονται μέσα σε μία με δύο ημέρες από την αρχική ασθένεια ή το τραύμα και μπορεί να περιλαμβάνουν εξαιρετικό λαχάνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας τυπικά εμφανίζονται μέσα σε μία με τρεις ημέρες μετά τον τραυματισμό ή την ασθένεια.

Κοινά συμπτώματα της πάθησης είναι τα εξής:

  • Γρήγορη και με δυσκολία αναπνοή
  • Μυϊκή κόπωση και γενική αδυναμία
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Δυσχρωμία του δέρματος ή των νυχιών
  • Ξηρός βήχας
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλοι
  • Ταχυπαλμία
  • Πνευματική σύγχυση

Αίτια

Τι προκαλεί το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας προκαλείται, κυρίως, από βλάβη στα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων. Υγρό από αυτά τα αγγεία διαρρέει μέσα στις κυψελίδες. Οι κυψελίδες είναι οι μικροσκοπικοί θύλακες αέρα όπου εισέρχεται οξυγόνο και απομακρύνεται διοξείδιο του άνθρακα από την αιματική κυκλοφορία. Όταν οι κυψελίδες γεμίζουν με υγρό, λιγότερο οξυγόνο εισέρχεται στο αίμα.

Κοινές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό τον τύπο πνευμονικής βλάβης περιλαμβάνουν:

  • Εισπνοή τοξικών ουσιών, όπως αλατόνερο, χημικά, καπνός και έμετος
  • Μία σοβαρή λοίμωξη του αίματος
  • Μία σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, όπως η πνευμονία
  • Τραυματισμός στο στήθος ή το κεφάλι, όπως κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος ή αθλημάτων επαφής
  • Υπερδοσολογία ηρεμιστικών ή τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας αποτελεί συνήθως επιπλοκή ενός άλλου προβλήματος υγείας. Οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου:

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας μπορεί να αποτελεί πιο σοβαρή πάθηση για άτομα που:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 ή να τον/την μεταφέρετε στα πλησιέστερα επείγοντα. Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι καταλυτική για την επιβίωση.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση για τη διάγνωση της νόσου. Ο γιατρός θα λάβει την αρτηριακή πίεση, θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα ζητήσει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονική τομογραφία
  • Λήψη επιχρίσματος από το λαιμό ή τη μύτη
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Ηχοκαρδιογράφημα
  • Εξέταση των αεραγωγών

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα αποτελούν ενδείξεις του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το ηχοκαρδιογράφημα για να αποκλείσει μία καρδιολογική πάθηση. Εάν η ακτινογραφία θώρακος ή η αξονική τομογραφία αποκαλύψουν κυψελίδες των πνευμόνων γεμάτες υγρό, θα επιβεβαιωθεί η διάγνωση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Μία βιοψία των πνευμόνων μπορεί επίσης να αποκλείσει άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Ωστόσο κάτι τέτοιο σπάνια πραγματοποιείται.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Οξυγόνο

Ο κύριος στόχος της θεραπείας του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας είναι η επιβεβαίωση ότι το άτομο έχει επαρκή ποσότητα οξυγόνου, ώστε να αποτρέπει η οργανική ανεπάρκεια. Ο γιατρός θα χορηγήσει οξυγόνο μέσω μιας μάσκας. Μηχανικός αερισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εισάγει αέρα στους πνεύμονες και να μειώσει το υγρό στις κυψελίδες.

Διαχείριση των υγρών

Η διαχείριση της πρόσληψης των υγρών είναι μία άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί επαρκής ισορροπία υγρών στο σώμα. Η υπερβολική ποσότητα υγρών μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Ωστόσο, χαμηλά επίπεδα υγρών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε διάφορα όργανα, όπως στην καρδιά.

Φαρμακευτική αγωγή

Στα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας συχνά χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρενεργειών. Τα φάρμακα αυτά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Παυσίπονα για την ανακούφιση της δυσφορίας
  • Αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης
  • Αντιπηκτικά για την αποτροπή σχηματισμού θρόμβων στους πνεύμονες ή τα πόδια

Πνευμονική αποκατάσταση

Τα άτομα που αναρρώνουν από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας μπορεί να χρειαστούν πνευμονική αποκατάσταση. Αυτός είναι ένας τρόπος ενίσχυσης του αναπνευστικού συστήματος και αύξησης της χωρητικότητας των πνευμόνων. Τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν άθληση, συμμετοχή σε προγράμματα για αλλαγές του τρόπου ζωής και συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης για τα άτομα που αναρρώνουν από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Η Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση εκτιμά ότι 30-50% των ατόμων με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας πεθαίνουν από αυτό. Ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου δεν είναι ο ίδιος για όλα τα άτομα που εκδηλώνουν την πάθηση. Η πιθανότητα θανάτου σχετίζεται τόσο με την αιτία του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, όσο και με τη γενικότερη εικόνα της υγείας των ατόμων. Για παράδειγμα, ένα νέο άτομο που πάσχει από επαγόμενο από τραύμα σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας θα έχει καλύτερη έκβαση από ένα ηλικιωμένο άτομο με εκτεταμένη λοίμωξη του αίματος.

Όλοι οι επιζώντες από το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ανακάμπτουν πλήρως μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, κάποια άτομα μπορεί να έχουν δια βίου πνευμονική βλάβη. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκή αδυναμία
  • Κόπωση
  • Μείωση της ποιότητας ζωής
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας;

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πρόληψης του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αναζητήστε κατάλληλη ιατρική φροντίδα για οποιοδήποτε τραύμα, λοίμωξη ή ασθένεια.
  • Τερματίστε το κάπνισμα τσιγάρων και απέχετε από το παθητικό κάπνισμα.
  • Τερματίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η χρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και να παρεμποδίσει τη φυσιολογική πνευμονική λειτουργία.
  • Κάντε το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο για την πνευμονία κάθε 5 χρόνια. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων των πνευμόνων.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Charalampos P, et al. (2011). Acute respiratory distress syndrome: Pathophysiology and therapeutic options. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279495/pdf/jocmr-04-07.pdf

2. Donahoe M. (2011). Acute respiratory distress syndrome: A clinical review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198645/?tool=pubmed

3. Hansen-Flaschen J, et al. (2015). Acute respiratory distress syndrome: Clinical features and diagnosis in adults. uptodate.com/contents/acute-respiratory-distress-syndrome-clinical-features-and-diagnosis-in-adults?source=machine

4. Learn about ARDS. (2016). lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/ards/learn-about-ards.html

5. Mayo Clinic Staff. (2018). ARDS. mayoclinic.org/diseases-conditions/ards/basics/definition/con-20030070