Υγεία Δέρματος

Δερματικές παθήσεις: Ο κόσμος υποστηρίζει τη χρήση ιατρικής κάνναβης;

Η πλειοψηφία των ενηλίκων υποστηρίζει τη χρήση ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων, αλλά σχετικά λίγοι είναι αυτοί που την έχουν δοκιμάσει, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη. (Αυτοί είναι οι πιο κοινοί μύθοι για το δέρμα)

Ο κόσμος υποστηρίζει τη χρήση ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων;

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο George Washington, ρωτήθηκε μια μερίδα ενηλίκων για το κατά πόσο υποστηρίζουν τη χρήση ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. (Αμφισβητούνται τα αποτελέσματα της ιατρικής κάνναβης σε ότι αφορά την ανακούφιση του χρόνιου πόνου)

Η έρευνα διαπίστωσε ότι:

  • Το 89% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της χρήσης της ιατρικής κάνναβης για την αντιμετώπιση των δερματικών διαταραχών.
  • Το 73% δήλωσε ότι ενδεχομένως και να την χρησιμοποιούσε μόνο εάν ένας δερματολόγος την συνέστηνε.

Σύμφωνα με τον Adam Friedman, MD, ανώτερο συγγραφέα της μελέτης και πρόεδρο του τμήματος δερματολογίας στο πανεπιστήμιο George Washington, οι καταναλωτές και οι ασθενείς χρησιμοποιούν ήδη ιατρικά προϊόντα κάνναβης για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, η ροδόχρου ακμή, η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση, ακόμη και χωρίς την καθοδήγηση κάποιου δερματολόγου. Παρόλα αυτά για άλλους ανθρώπους που ναι μεν υποστηρίζουν τη χρήση τους, υπάρχουν εμπόδια όπως ο δισταγμός, η έλλειψη κατανόησης για τον τρόπο που λειτουργούν και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά τους.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 700 ενήλικες που συμμετείχαν στο διαδικτυακό πάνελ SurveyMonkey. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 18% των ατόμων που χρησιμοποίησε προϊόντα κάνναβης OTC για δερματικές παθήσεις, το έκανε χωρίς τη σύσταση γιατρού. Από τα δύο τρίτα που είχαν επισκεφτεί κάποιον δερματολόγο, το 20% έλαβε σύσταση για κάποιο προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή και το 11% για κάποιο προϊόν κάνναβης που απαιτούσε ιατρική συνταγή. (Η κανναβιδιόλη είναι κατάλληλη για το άσθμα;)

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η τακτική χρήση ανάμεσα στους ασθενείς που το προϊόν τους συστήθηκε από κάποιον ειδικό ήταν υψηλή και συγκεκριμένα:

  • 76% για προϊόντα OTC
  • 72% για τα άτομα που χρειάστηκαν ιατρική συνταγή για προϊόντα κάνναβης

Ανάμεσα σε όσους έλαβαν ιατρική σύσταση:

  • Το 32% χρησιμοποίησε το προϊόν κάνναβης για την ψωρίαση
  • Το 30% για την ακμή
  • Το 30% για τη ροδόχρους ακμή

Οι πιο κοινοί λόγοι χρήσης ενός προϊόντος κάνναβης που απαιτούσε ιατρική συνταγή ανάμεσα στα άτομα που έλαβαν σύσταση από κάποιον δερματολόγο ήταν:

  • Ακμή (68%)
  • Ψωρίαση (28%)
  • Ροδόχρους ακμή (28%)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόστος ήταν ο κύριος λόγος που το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το προτεινόμενο προϊόν κάνναβης. Άλλοι λόγοι κατά της χρήσης των προϊόντων κάνναβης ήταν ο δισταγμός, η περιορισμένη κατανόηση του πώς λειτουργούν αυτά τα προϊόντα και το γεγονός ότι τα προϊόντα είναι παράνομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι πολλοί είναι οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για την χρήση προϊόντων κάνναβης για τη θεραπεία δερματικών διαταραχών. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι στο άμεσο μέλλον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να τα εμπιστεύονται, παρακάμπτοντας ενδεχομένως το κόστος τους, δήλωσε ο Friedman, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζονται συνεχείς μελέτες για την αποτελεσματικότητά τους.

Τι είναι το δέρμα και ποιος ο ρόλος του στο σώμα;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, και ένα από τα βασικά όργανα της έμφυτης ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας που δημιουργείται λόγω αμυντικών μηχανισμών που είναι έτοιμοι να δράσουν εναντίον κάποιου μικροβίου, πριν το τελευταίο επιτεθεί στον οργανισμό.

Ο ρόλος του είναι να δημιουργεί ένα φραγμό μεταξύ του εσωτερικού του οργανισμού, και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το δέρμα αποτελείται από δύο στρώσεις, μια λεπτή εξωτερική (επιδερμίδα) και μια παχύτερη (δερμίδα). Η σύσταση της επιδερμίδας περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο νεκρά κύτταρα που περιέχουν κερατίνη.

Εκτός από φυσικό φραγμό, το δέρμα αποτελεί και βιοχημικό φραγμό, καθώς συνθέτει και πρωτεΐνες με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Για παράδειγμα, αυτή η ιδιότητα βοηθά το δέρμα σε περίπτωση κάποιας πληγής ή αμυχής, καθώς χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες,  η περιοχή θα ήταν «αβοήθητη» και θα κατακλυζόταν από παθογόνα μικρόβια.

Τέλος, το δέρμα περιλαμβάνει μία ακόμη άμυνα εναντίον των παθογόνων μικροβίων και αυτή είναι το μικροβίωμα. Το μικροβίωμα (ή φυσιολογική μικροχλωρίδα) είναι ουσιαστικά μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εποικίζουν το δέρμα, και του προσφέρουν μια επιπλέον προστασία, καθώς ανταγωνίζονται τους παθογόνους.

Μια δερματική μόλυνση ή λοίμωξη, μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρά. Συνήθως όταν πρόκειται για ήπιες λοιμώξεις, η θεραπεία μπορεί να είναι αρκετά απλή, ακόμη και με προϊόντα που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση.