Διατροφή

Δίαιτα Κέτο: Για ποιους είναι κατάλληλη;

Τι είναι δίαιτα κέτο;

Η δίαιτα κέτο, στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος διατροφής που προκαλεί το σώμα να απελευθερώνει κετόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Τα περισσότερα κύτταρα για να εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζονται, προτιμούν να χρησιμοποιούν τα σάκχαρα του αίματος που προέρχονται από υδατάνθρακες.  Στην περίπτωση ωστόσο, που το σάκχαρο απουσιάζει από την κυκλοφορία του αίματος, τότε το σώμα αρχίζει να διασπά το αποθηκευμένο λίπος σε μόρια που ονομάζονται κετόνες, ώστε να εξασφαλίσει στα κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κέτωση και ξεκινά μέσα σε 2-4 μέρες από την στιγμή που ένας άνθρωπος αρχίζει να καταναλώνει λιγότερα από 20-50 γραμμάρια υδατανθράκων, ωστόσο, επειδή η εν λόγω διαδικασία είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια πιο περιοριστική διατροφή για να αρχίσουν να παράγουν κετόνες. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δίαιτα χρησιμοποιείται κυρίως για γρήγορη απώλεια βάρους.

Ποιοι πρέπει να αποφύγουν την κετογονική δίαιτα;

Επειδή η κετογονική διατροφή δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη που προέρχονται συνήθως από κρέατα, αυγά, μεταποιημένα κρέατα, λουκάνικα, τυριά, ψάρια, καρύδια, βούτυρο, έλαια, σπόρους και ινώδη λαχανικά. Έτσι, μια από τις εντονότερες επικρίσεις εναντίον της είναι ότι πολλοί άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν υπερβολικά λίπη από πρωτεΐνες και λίπη κακής ποιότητας από επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ απομακρύνουν σχεδόν εντελώς από την διατροφή τους τα φρούτα και τα λαχανικά, πράγμα που την καθιστά όχι και τόσο υγιεινή.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι ασθενείς με νεφρική νόσο πρέπει την αποφεύγουν επειδή αυτή η διατροφή θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση τους, ενώ γενικότερα ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι θα μπορούσε να τους προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, κακή αναπνοή, ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα και προβλήματα ύπνου.

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να συμβάλει στην διαχείριση ασθενειών;

Ο πρωταρχικός λόγος που θα επιλέξει κάποιος την κετογονική διατροφή είναι γιατί θέλει να χάσει βάρος. Σύμφωνα με έρευνες λοιπόν, η κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση την παραδοσιακή δίαιτα που περιέχει ελάχιστα λιπαρά και την μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, αυτή η διαφορά στην απώλεια βάρους φαίνεται να εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν σταθερές αποδείξεις ότι η κετογονική διατροφή μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις στα παιδιά και μερικές φορές μάλιστα, πιο αποτελεσματικά από ότι η φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, λόγω αυτών των νευροπροστατευτικών επιδράσεων, γεννιούνται νέα ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορούσε να ωφελήσει και άλλες διαταραχές του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Parkinson, η νόσος του Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι διαταραχές του ύπνου, ο αυτισμός, ακόμη και ο καρκίνος του εγκεφάλου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να υποστηρίζουν ότι η κέτωση μπορεί να θεραπεύσει αυτές τις καταστάσεις.

Τέλος, η κετογονική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ όσον αφορά την χοληστερίνη οι απόψεις διίστανται καθώς σε ορισμένους ασθενείς έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί αύξηση της χοληστερίνης στην αρχή, αλλά μετά από μήνες παρουσιάζεται μείωση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες που να αναλύουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δίαιτας κέτο στον διαβήτη και την υψηλή χοληστερίνη, οπότε κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για αυτό με σιγουριά.

Η υγιεινή διατροφή είναι καλύτερη από την δίαιτα κέτο;

Η κετογονική διατροφή θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος, για να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια, ωστόσο, επειδή είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, λιπαρά, μεταποιημένα και αλμυρά τρόφιμα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαίτερα υγιεινή. Μάλιστα, όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι γνωστές οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην υγεία, καθώς οι άνθρωποι συνήθως δεν αντέχουν να την ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα.

Ως εκ τούτου, από το να ακολουθήσετε μια κετογονική δίαιτα που θα αντέξετε μόνο για μερικές εβδομάδες, είναι καλύτερο να αγκαλιάσετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που θα είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, πλούσιος σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, άπαχα κρέατα, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και πολύ νερό.