Πρόληψη και θεραπεία

Διατροφικές διαταραχές εφήβων και πανδημία: Πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας, νοσηλεύτηκε διπλάσιος αριθμός νέων με διατροφικές διαταραχές, γεγονός που υποδεικνύει ότι η πανδημία προκάλεσε ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας στον πληθυσμό.

Πώς σχετίζεται η πανδημία και τις διατροφικές διαταραχές;

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν 125 νοσηλείες που σχετίζονταν με διατροφικές διαταραχές σε άτομα 10-23 ετών τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας. Σημειώνεται ότι την ίδια χρονική περίοδο του 2017 και 2019 υπήρξαν μόνο 56 νοσηλείες κατά μέσο όρο. Τα υψηλότερα ποσοστά εισαγωγής σημειώθηκαν τους πρώτους 9-12 μήνες της πανδημίας, τα οποία συνέχισαν να αυξάνονται μέχρι τον Μάρτιο του 2021 που τελείωσε η μελέτη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Alana Otto του Παιδικού Νοσοκομείου CS Mott, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν το πόσο βαθιά έχει επηρεάσει η πανδημία τους νέους, οι οποίοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το σχολείο, ακύρωσαν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες και βίωσαν την κοινωνική απομόνωση. «Όλος τους ο κόσμος ανατράπηκε σε μια νύχτα» σημείωσε, εξηγώντας ότι για τους εφήβους οι διατροφικές διαταραχές είναι ο τρόπος εκδήλωσης όλων αυτών των καταπιεστικών συναισθημάτων που βίωσαν στην αρχή της πανδημίας και συνεχίζουν να βιώνουν ως ένα βαθμό.

Σημειώνεται ότι στη μελέτη συμμετείχε μόνο ένα μικρό δείγμα εφήβων με σοβαρές διατροφικές διαταραχές, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους ανακλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι γενετικοί, οι ψυχολογικοί παράγοντες και οι κοινωνικές επιρροές, συνδέονται άμεσα με τις διατροφικές διαταραχές και οι έφηβοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη, διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, το άγχος, η ακύρωση όλων των δραστηριοτήτων, ο κοινωνικός αποκλεισμός και άλλα άσχημα συμβάντα και συναισθήματα, συνέβαλαν καταλυτικά στην επιδείνωση ή εμφάνιση διατροφικών διαταραχών στον έφηβο πληθυσμό, γιατί ουσιαστικά διατάραξαν τις ρουτίνες του φαγητού και της άσκησης, προκαλώντας ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

«Την στιγμή που ένας έφηβος νιώθει ότι τίποτα δεν είναι υπό τον έλεγχο του, το μόνο πράγμα που μπορεί να ελέγξει και να τον κάνει να νιώσει καλύτερα είναι το φαγητό. Ως εκ τούτου, ξεσπά όλα του τα συναισθήματα στο φαγητό, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί από το άγχος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών», υπογράμμισε καταληκτικά ο Δρ. Otto.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved