Ψυχική υγεία

Πώς θα περιοριστούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού;

Νέα καθοδήγηση που δημοσιεύθηκε στο BMJ, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία, δίνει οδηγίες στους εργαζόμενους της πρωτοβάθμιας φροντίδας, αναφορικά με το πώς μπορούν να μετριάσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης στους ασθενείς τους, μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εξ’ αποστάσεως συνεδρίες και προτροπές κοινωνικής φύσεως, όπως μαθήματα διαδικτυακής άσκησης και χορού.

Πώς μπορούν να περιοριστούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και της κανονικής αποστασιοποίησης;

Η νέα καθοδήγηση, που συντάχθηκε από ακαδημαϊκούς κλινικούς του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, St George’s University Hospitals NHS Foundation Trust, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, αναμένεται ότι θα βοηθήσει τους εργαζομένους της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο, να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν τα άτομα που χρειάζονται περισσότερη στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ωστόσο, πρέπει να ληφθούν και πολλά άλλα πράγματα υπόψη για τον μετριασμό των ψυχολογικών επιπτώσεων που προκαλούν αυτά τα μέτρα.

Τα στοιχεία από προηγούμενες πανδημίες, έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, προκαλώντας άγχος και κατάθλιψη. Η έλλειψη κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, η οποία έχει συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία και ανάμεσα σε άλλα έχει συσχετιστεί και με τον πρόωρο θάνατο. Σημειώνεται ότι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Έτσι, η συγκεκριμένη καθοδήγηση, συνιστά στους εργαζομένους της πρωτοβάθμιας φροντίδας να ελέγχουν προληπτικά τους ασθενείς τους για καταστάσεις όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα ερωτηματολόγια και εργαλεία. Όταν εντοπιστούν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτές τις ψυχολογικές καταστάσεις, οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση να τους παρέχουν συμβουλές αυτοφροντίδας, ηλεκτρονική υποστήριξη με εξ ’αποστάσεως συνεδρίες, βοήθεια για την επιβίωση τους αν μένουν μόνοι τους, συστάσεις για κοινωνικές δραστηριότητες (κοινωνική συνταγογράφηση) και αν είναι απαραίτητο να τους παραπέμπουν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Κοινωνική συνταγογράφηση σημαίνει χρήση μη ιατρικών παρεμβάσεων που προσφέρουν ψυχική ευημερία στους ανθρώπους. Οι συγγραφείς της νέας αυτής καθοδήγησης, υπογραμμίζουν ότι δραστηριότητες όπως διαδικτυακά μαθήματα άσκησης, εξ’ αποστάσεως χορός και μαθήματα ζωγραφικής, είναι σε θέση να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς σωματικών και ψυχικών καταστάσεων υγείας. Άλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: διαλογισμό, υποστήριξη από εθελοντές σε θέματα αγορών, επικοινωνία με την κοινωνική πρόνοια κλπ.

Ο Δρ Mohammad Razai, του St George’s University of London, δήλωσε: «Ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αναπόφευκτη για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αυτοί οι περιορισμοί έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η καθοδήγηση μας έχει ως στόχο να υποστηρίξει την ιατρική κοινότητα για να αναπτύξει πρακτικές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Η κοινωνική συνταγογράφηση, που κυμαίνεται από διαδικτυακά μαθήματα γιόγκα έως μαθήματα χορού, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Τα οφέλη της κοινωνικής απόστασης είναι σαφή, αλλά είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και τις συνέπειες αυτών των μέτρων και να ανταποκριθούμε προληπτικά για την προστασία της ψυχικής υγείας των ανθρώπων», κατέληξε.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Primary care experts produce guidance for limiting the psychological impacts of coronavirus https://medicalxpress.com/news/2020-05-primary-experts-guidance-limiting-psychological.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Mitigating the psychological effects of social isolation during the covid-19 pandemic https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1904