Καρκίνος

Δύο νέα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του παγκρέατος

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο, μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένα, συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος, μια ανακάλυψη που σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και στη βελτίωση του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού επιβίωσης των ασθενών.

Τι είναι ο καρκίνος του παγκρέατος;

Ο καρκίνος του παγκρέατος συμβαίνει στους ιστούς του παγκρέατος, ένα ζωτικό ενδοκρινικό όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Το πάγκρεας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην πέψη, παράγοντας ένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Το πάγκρεας παράγει επίσης δύο σημαντικές ορμόνες: τη γλυκαγόνη και την ινσουλίνη. Αυτές είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του μεταβολισμού της γλυκόζης. Η ινσουλίνη βοηθά τα κύτταρα να μεταβολίζουν τη γλυκόζη για να παράγουν ενέργεια, ενώ η γλυκαγόνη συνεισφέρει στην αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα όταν αυτά είναι χαμηλά.

Εξαιτίας της θέσης του παγκρέατος, ο καρκίνος του εν λόγω οργάνου μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτεί και συνήθως διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Ποια νέα συμπτώματα εντοπιστήκαν και συνδέθηκαν με τον καρκίνο του παγκρέατος;

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ. Weiqi. Liao και επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Βρετανίας, σε περίπτωση που ο καρκίνος που παγκρέατος διαγνωστεί νωρίς, τότε οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι γιατροί πρεπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί αυτός ο τύπος καρκίνου.

Μια νέα μελέτη, εντόπισε μαζί με τα 21 γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος και δύο νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τη θανατηφόρα αυτή ασθένεια. Τα δυο αυτά συμπτώματα είναι η έντονη δίψα και τα πολύ σκούρα ούρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν νωρίτερα διάγνωση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς μπορούν να έχουν αυτά τα συμπτώματα μέχρι και ένα χρόνο πριν τη διάγνωσή τους, ενώ άλλα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μόλις τρεις μήνες πριν από τη διάγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά αυτός ο τύπος καρκίνου έχει το μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τη φύση του και όσο αργότερα διαγνωστεί, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 24.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος στην Αγγλία, μεταξύ του 2000 και του 2017.

Το κιτρίνισμα του δέρματος (ίκτερος) και η αιμορραγία στο στομάχι ή το έντερο ήταν τα δύο πιο σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται περισσότερο με το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC), τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του παγκρέατος και τα παγκρεατικά νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα (PNEN), μια πιο σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος.

Η δίψα και τα σκούρα ούρα, τα δύο νέα συμπτώματα που εντοπίστηκαν, συνδέθηκαν με το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου. Άλλα συμπτώματα του αδενοκαρκινώματος του παγκρεατικού πόρου είναι:

Συμπτώματα που σχετίζονται με τα παγκρεατικά νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα περιλαμβάνουν:

  • διάρροια
  • αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
  • έμετος
  • δυσπεψία
  • κοιλιακό πρήξιμο
  • κοιλιακός πόνος
  • απώλεια βάρους

Συμπερασματικά

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, δίνουν μια σημαντική ώθηση στους επιστήμονες για διεξαγωγή περεταίρω μελετών, για την κατανόηση των συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του παγκρέατος. «Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν εγκαίρως για το ποιος χρειάζεται εξειδικευμένες εξετάσεις, ακόμη και αν παρουσιάζει φαινομενικά «άσχετα» με την νόσο συμπτώματα», υπογράμμισε ο Δρ. Liao.