Καρκίνος

Δύο νέα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του παγκρέατος

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο, μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένα, συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος, μια ανακάλυψη που σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και στη βελτίωση του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού επιβίωσης των ασθενών. (Πώς θα διαχειριστείτε τον πόνο που προκαλεί ο καρκίνος του παγκρέατος;)

Τι πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο του παγκρέατος;

Ο καρκίνος του παγκρέατος ξεκινά από τους ιστούς του παγκρέατος. Ο πιο κοινός τύπος του είναι το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου, το οποίο ξεκινά από τα κύτταρα που επενδύουν τους πόρους, τα οποία μεταφέρουν τα πεπτικά ένζυμα έξω από το πάγκρεας.

Ο συγκεκριμένος καρκίνος ανιχνεύεται σπάνια στα αρχικά του στάδια, διότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν υπάρξει μετάσταση.

Ανάλογα με την έκταση του καρκίνου, επιλέγεται και η θεραπεία που θα χρησιμοποιηθεί. Για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος χρησιμοποιείται χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμός.

Ποια νέα συμπτώματα εντοπιστήκαν και συνδέθηκαν με τον καρκίνο του παγκρέατος;

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ. Weiqi. Liao και επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Βρετανίας, σε περίπτωση που ο καρκίνος που παγκρέατος διαγνωστεί νωρίς, τότε οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι γιατροί πρεπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί αυτός ο τύπος καρκίνου. (Καρκίνος του Παγκρέατος: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο;)

Μια νέα μελέτη, εντόπισε μαζί με τα 21 γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος και δύο νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τη θανατηφόρα αυτή ασθένεια. Τα δυο αυτά συμπτώματα είναι η έντονη δίψα και τα πολύ σκούρα ούρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν νωρίτερα διάγνωση. (Εξέταση καρκινικού δείκτη CA 19-9 (Καρκίνος του παγκρέατος))

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς μπορούν να έχουν αυτά τα συμπτώματα μέχρι και ένα χρόνο πριν τη διάγνωσή τους, ενώ άλλα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μόλις τρεις μήνες πριν από τη διάγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά αυτός ο τύπος καρκίνου έχει το μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τη φύση του και όσο αργότερα διαγνωστεί, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. (Πέτρες στη χολή: Αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του παγκρέατος;)

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 24.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος στην Αγγλία, μεταξύ του 2000 και του 2017. (Ποιες μορφές καρκίνου μπορεί να είναι κληρονομικές;)

Το κιτρίνισμα του δέρματος (ίκτερος) και η αιμορραγία στο στομάχι ή το έντερο ήταν τα δύο πιο σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται περισσότερο με το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC), τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του παγκρέατος και τα παγκρεατικά νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα (PNEN), μια πιο σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος. (Αντιυπερτασικά φάρμακα: Αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος;)

Η δίψα και τα σκούρα ούρα, τα δύο νέα συμπτώματα που εντοπίστηκαν, συνδέθηκαν με το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου. Άλλα συμπτώματα του αδενοκαρκινώματος του παγκρεατικού πόρου είναι:

Συμπτώματα που σχετίζονται με τα παγκρεατικά νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα περιλαμβάνουν:

  • διάρροια
  • αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
  • έμετος
  • δυσπεψία
  • κοιλιακό πρήξιμο
  • κοιλιακός πόνος
  • απώλεια βάρους

Συμπερασματικά

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, δίνουν μια σημαντική ώθηση στους επιστήμονες για διεξαγωγή περεταίρω μελετών, για την κατανόηση των συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του παγκρέατος. «Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν εγκαίρως για το ποιος χρειάζεται εξειδικευμένες εξετάσεις, ακόμη και αν παρουσιάζει φαινομενικά «άσχετα» με την νόσο συμπτώματα», υπογράμμισε ο Δρ. Liao. (Κόκκινο κρέας και καρκίνος: Νέα στοιχεία υπέρ της συσχέτισής τους)