Ορθοπαιδικά

Δυσκολεύεστε να σηκώσετε το χέρι σας; Ποιο είναι το φυσιολογικό εύρος κίνησης του ώμου και από τι επηρεάζεται;

Από τι αποτελείται η άρθρωση του ώμου;

Η άρθρωση του ώμου σας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που αποτελείται από πέντε αρθρώσεις και τρία οστά:

 • κλείδα
 • ωμοπλάτη
 • βραχιόνιο οστό

Αυτό το σύστημα αρθρώσεων και οστών επιτρέπει στον ώμο σας να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις. Κάθε κίνηση έχει διαφορετικό εύρος. Η ικανότητα των ώμων σας να κινούνται σε ένα φυσιολογικό εύρος εξαρτάται από την υγεία:

 • των μυών
 • των συνδέσμων
 • των οστών
 • των επιμέρους αρθρώσεων

Ποιο είναι το φυσιολογικό εύρος κίνησης των ώμων;

Οι ώμοι σας έχουν την ικανότητα να κινούνται περισσότερο από τις περισσότερες αρθρώσεις. Το εύρος κίνησης των ώμων σας είναι, βασικά, το πόσο μακριά μπορείτε να κινήσετε κάθε ώμο προς διάφορες κατευθύνσεις χωρίς σημαντικό πόνο στις αρθρώσεις ή άλλα προβλήματα.

Κάμψη ώμου

Η κάμψη είναι μια κίνηση που μειώνει τη γωνία μεταξύ των δύο τμημάτων που συνδέει η άρθρωση. Αν κρατάτε τα χέρια σας ίσια και τις παλάμες στα πλευρά σας και σηκώνετε τα χέρια σας μπροστά από το σώμα σας για να δείξετε τα χέρια σας σε κάτι μπροστά σας, εξασκείτε την κάμψη. Ένα φυσιολογικό εύρος κίνησης για την κάμψη των ώμων είναι 180 μοίρες. Αυτό περιλαμβάνει τη μετακίνηση των χεριών σας από τις παλάμες στο πλάι του σώματός σας μέχρι το υψηλότερο σημείο που μπορείτε να σηκώσετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας.

Έκταση ώμων

Η έκταση είναι μια κίνηση που αυξάνει τη γωνία μεταξύ των δύο τμημάτων που συνδέει η άρθρωση. Αν απλώνετε τα χέρια σας πίσω σας – σκεφτείτε να βάλετε κάτι στην πίσω τσέπη σας – εξασκείστε στην έκταση. Ένα φυσιολογικό εύρος κίνησης για την έκταση των ώμων στο υψηλότερο σημείο που μπορείτε να σηκώσετε το χέρι σας πίσω από την πλάτη σας – ξεκινώντας με τις παλάμες σας δίπλα στο σώμα σας – είναι μεταξύ 45 και 60 μοιρών.

Απαγωγή ώμων

Η απαγωγή συμβαίνει όταν έχετε κίνηση του βραχίονα μακριά από τη μέση του σώματός σας. Όταν σηκώνετε το χέρι σας έξω από τα πλάγια του σώματός σας, πρόκειται για απαγωγή του ώμου σας. Ένα φυσιολογικό εύρος για την απαγωγή, ξεκινώντας με τις παλάμες σας στα πλάγια, είναι περίπου 150 μοίρες σε έναν υγιή ώμο. Αυτό τοποθετεί τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας με τα χέρια σας ευθεία.

Προσαγωγή του ώμου

Η προσαγωγή των ώμων συμβαίνει όταν μετακινείτε τα χέρια σας προς τη μέση του σώματος. Εάν αγκαλιάζετε τον εαυτό σας, οι ώμοι σας προσάγονται. Ένα φυσιολογικό εύρος κίνησης για την προσαγωγή των ώμων είναι 30 έως 50 μοίρες ανάλογα με την ευλυγισία και τη σύσταση του σώματος. Εάν το στήθος ή οι δικέφαλοί σας είναι ιδιαίτερα μυώδεις, μπορεί να είναι δύσκολο να μετακινήσετε τα χέρια σας προς τα μέσα.

Έσω στροφή

Με τα χέρια σας στα πλάγια, γυρίστε τις παλάμες σας προς το σώμα σας και λυγίστε τους αγκώνες σας κατά 90 μοίρες, ώστε τα χέρια σας να δείχνουν μπροστά σας. Κρατήστε τους αγκώνες σας προς το σώμα σας και μετακινήστε τους πήχεις σας προς το σώμα σας. Φανταστείτε ότι το σώμα σας είναι ένα ντουλάπι, τα χέρια σας είναι οι πόρτες του ντουλαπιού και κλείνετε τις πόρτες. Αυτή είναι η έσω στροφή και το φυσιολογικό εύρος κίνησης για έναν υγιή ώμο είναι 70 έως 90 μοίρες.

Έξω στροφή

Με τα χέρια σας στα πλάγια, με τις παλάμες στραμμένες προς το σώμα σας, λυγίστε τους αγκώνες σας κατά 90 μοίρες. Κρατώντας τους αγκώνες σας προς το σώμα σας, μετακινήστε τους πήχεις σας μακριά από το σώμα σας. Αυτή είναι η έξω στροφή και το φυσιολογικό εύρος κίνησης για έναν υγιή ώμο είναι 90 μοίρες.

Ποιες είναι οι συνήθεις καταστάσεις που επηρεάζουν το εύρος κίνησης;

Ο ώμος σας αποτελείται από πολλά διαφορετικά κινούμενα μέρη. Η κεφαλή του βραχίονα σας εφαρμόζει στην ωμογλήνη. Συγκρατείται εκεί με μύες, τένοντες και συνδέσμους. Ένα πρόβλημα με ένα μόνο από αυτά τα μέρη μπορεί να επηρεάσει το εύρος της κίνησής σας. Τα συνήθη προβλήματα περιλαμβάνουν:

 1. θυλακίτιδα
 2. θλάση
 3. κατάγματα
 4. αρθρίτιδα
 5. διαστρέμματα

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει ένα πιθανό πρόβλημα μέσω μιας σειράς εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. φυσική εξέταση
 2. ακτινογραφία
 3. υπερηχογράφημα
 4. μαγνητική τομογραφία
 5. αξονική τομογραφία

Εάν ανησυχείτε για το εύρος κίνησης του ώμου σας, θα πρέπει να αναφέρετε το θέμα στο γιατρό σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Range of motion requirements for upper-limb activities of daily living. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690598/

Range of joint motion evaluation chart. https://www.dshs.wa.gov/sites/default/files/FSA/forms/pdf/13-585a.pdf

Shoulder injuries and disorders. https://medlineplus.gov/shoulderinjuriesanddisorders.html

Clinical descriptive measures of shoulder range of motion for a healthy, young and physically active cohort https://doi.org/10.1186/1758-2555-4-33

Shoulder range of motion. https://doi.org/10.1177/2325967113S00106