Υγεία Δέρματος

Έλαιο argan: Πώς μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας;

Τι είναι το έλαιο argan;

Το έλαιο αργκάν (argain oil) είναι ένα φυσικό έλαιο που παράγεται από την έκθλιψη των κουκουτσιών των καρπών του δέντρου argan (Argania spinosa), το οποίο προέρχεται από το Μαρόκο. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τοπικά (απευθείας επαφή με το δέρμα), αλλά καταναλώνεται και δια του στόματος για τα διάφορα οφέλη που παρουσιάζει για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Στις μέρες μας, διατίθεται εκτός από καθαρό λάδι και ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας, ενώ αποτελεί συχνά και συστατικό καλλυντικών προϊόντων (πχ. σαμπουάν).

Ποια είναι τα οφέλη του ελαίου argan για το δέρμα;

  • Προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, η αντιοξειδωτική δράση του ελαίου argan βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό έχει αποτέλεσμα την αποτροπή εμφάνισης εγκαυμάτων, υπερμελάγχρωσης και μακροπρόθεσμα ενδεχομένως την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε επίσης πως η εφαρμογή ελαίου argan σε εγκαύματα δευτέρου βαθμού είχε ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση αυτών.

  • Ενυδατώνει την επιδερμίδα

Η πιο γνωστή ίσως χρήση του ελαίου argan αφορά την ενυδάτωση του δέρματος, γι’ αυτό και πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό σε κρέμες, σαπούνια, κλπ. Η υψηλή περιεκτικότητά του ελαίου argan σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι λιποδιαλυτή και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, θεωρείται πως βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

  • Βοηθά στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου argan θεωρείται πως βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή. Επιπλέον, το έλαιο argan διαθέτει αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν πολλά υποσχόμενο στην πρόληψη, αλλά και θεραπεία, λοιμώξεων που προκαλούν παθογόνοι μικροοργανισμοί στο δέρμα.

  • Βοηθά στη θεραπεία της ακμής

Το έλαιο argan έχει την ικανότητα να μειώνει τις ποσότητες σμήγματος στο δέρμα, που συνήθως αποτελούν αιτία εμφάνισης της ορμονικής ακμής, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέσο θεραπείας της.

  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε πως η λήψη συμπληρωμάτων ελαίου argan σε συνδυασμό με την τοπική χρήση αυτού, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και μείωση των σημαδιών γήρανσης σε αυτό, όπως οι ρυτίδες.

  • Προλαμβάνει & μειώνει τις ραγάδες

Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή τη δράση του ελαίου argan, θεωρείται πως αυτό μπορεί να βοηθά στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και μείωση των ραγάδων, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

  • Καταπραΰνει την ατοπική δερματίτιδα

Μελέτες έχουν δείξει πως η τοπική εφαρμογή ελαίου argan σε σημεία του δέρματος, όπου εμφανίζεται ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως η φαγούρα και οι κοκκινίλες. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα θεωρείται πως οφείλονται στις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης Ε, που περιέχει το έλαιο argan.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να έχει το έλαιο argan;

Η χρήση του ελαίου argan θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για παράδειγμα, όταν το έλαιο argan χρησιμοποιείται τοπικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα ή εξανθήματα, κυρίως σε άτομα που έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.

Στην περίπτωση που το έλαιο argan καταναλωθεί μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, όπως ναυτία, αέρια, διάρροια, φούσκωμα και απώλεια όρεξης σε μερικούς ανθρώπους.

Τέλος, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η κατάποση ελαίου argan μπορεί να έχει πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως η σύγχυση, τα προβλήματα ύπνου, η κατάθλιψη, η γενικότερη αδιαθεσία, κλπ. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται διακοπή της χρήσης του και άμεση επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Argan Oil for Skin Health https://www.healthline.com/health/argan-oil-for-skin

Activation of MITF by Argan Oil Leads to the Inhibition of the Tyrosinase and Dopachrome Tautomerase Expressions in B16 Murine Melanoma Cells https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/

Vitamin E in dermatology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/

The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321565/

Preliminary study on the development of an antistretch marks water-in-oil cream: ultrasound assessment, texture analysis, and sensory analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5019162/

What are the benefits of argan oil for your skin? https://www.medicalnewstoday.com/articles/argan-oil-for-skin