Πρόληψη και θεραπεία

Εμβολιασμός έναντι COVID-19: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό;

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 εμποδίζει την μόλυνση, μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό μετά τον εμβολιασμό τους. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε την διαφορά της λοίμωξης από τις παρενέργειες του εμβολιασμού.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του εμβολίου κατά της COVID-19;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχουν αρκετές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της COVID-19, οι οποίες είναι συχνές, αλλά όχι ανησυχητικές. Σημειώνεται ότι οι σοβαρές παρενέργειες εμφανίζονται σε 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. Οι συνήθεις και ήπιες παρενέργειες του εμβολίου είναι:

Σύμφωνα με τον Δρ. Manisha Juthani, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες στην ιατρική σχολή Yale, οι άνθρωποι με ιστορικό αναφυλαξίας πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό τους. Οι πιο πάνω ήπιες παρενέργειες διαρκούν 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό ή λίγο περισσότερο. Τα άτομα που εμφανίζουν παρενέργειες για 72 ώρες μετά τον εμβολιασμό τους πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους.

Μετά το εμβόλιο είμαι σε θέση να μολύνω άλλους ανθρώπους;

Παρά το γεγονός ότι οι παρενέργειες του εμβολίου μοιάζουν με τα ήπια συμπτώματα της COVID-19, δεν σημαίνει ότι είστε άρρωστοι, οπότε δεν μπορείτε και να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Στα εμβόλια έναντι της COVID-19 δεν υπάρχει μέσα ο ίδιος ο ιός εξασθενημένος. Υπάρχει μόνο η πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεϊνης ακίδας του κορωνοϊού.

Τα συμπτώματα των παρενεργειών του εμβολίου δεν μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους, καθώς το εμβόλιο δεν σας μολύνει. Οι παρενέργειες που αντιμετωπίζετε οφείλονται ουσιαστικά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, το οποίο ενεργοποιείται για να δημιουργήσει αντισώματα ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό εάν έρθετε σε επαφή μαζί του στο μέλλον.

Να σημειωθεί εδώ ότι αν κάποιοι εμβολιασμένοι στο μέλλον μολυνθούν από κορωνοϊό και νοσήσουν ελαφρά, μπορούν να τον μεταδώσουν και σε άλλους, οπότε καλό είναι να τηρούν μέτρα προστασίας και αποστάσεις.

Τι γίνεται αν δεν έχω παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό;

Ορισμένοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό, ούτε σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αντιδρά στο εμβόλιο. Αντίθετα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά εξίσου αποτελεσματικά, αλλά εργάζεται λίγο διαφορετικά.

Δεν είναι σαφές το γιατί μερικοί άνθρωποι δεν έχουν παρενέργειες, αλλά σύμφωνα με μελέτες εμβολίων, είτε παρουσιάζονται είτε όχι παρενέργειες, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων εργάζεται εξίσου για να κτίσει ανοσία.

Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι χειρότερες σε όσους νόσησαν με COVID-19;

Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι παρενέργειες είναι μερικές φορές πιο έντονες σε σχέση με την πρώτη δόση. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19 ενδέχεται να εμφανίσουν πιο έντονες παρενέργειες, ακόμη και μετά την πρώτη δόση, γιατί η ανοσία που αναπτύσσεται από το εμβόλιο είναι πιο ισχυρή από την ανοσία που δημιουργείται από την φυσική μόλυνση.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Are COVID-19 Vaccine Side Effects Contagious? https://www.verywellhealth.com/covid-vaccine-side-effects-not-contagious-5182483

What to Do if You Have an Allergic Reaction After Getting A COVID-19 Vaccine https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/allergic-reaction.html

Possible Side Effects After Getting a COVID-19 Vaccine https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html

COVID research: a year of scientific milestones https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w

Benefits of Getting a COVID-19 Vaccine https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/vaccine-benefits.html