Μολυσματικές ασθένειες

Εξασθένηση ανοσοποιητικού: Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον μαύρο μύκητα

Η Ινδία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με την COVID-19 και καταμετρά πάνω από 27 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον Ιανουάριο του 2020. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά το ξέσπασμα της ινδικής μετάλλαξης, προειδοποιεί την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την επικινδυνότητά του.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η COVID-19 ενδεχομένως επηρεάζει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που ίσως αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από άλλες ασθένειες και λοιμώξεις. Στην Ινδία, εγείρει ιδιαίτερα τον προβληματισμό των επιστημόνων μια μόλυνση που ονομάζεται βλεννομυκητίαση ή κοινώς μαύρος μύκητας. Ο θάνατος 90 ανθρώπων από βλεννομυκητίαση ενώ είχαν αναρρώσει από την COVID-19 ήταν αρκετός ώστε οι ινδικές υγειονομικές αρχές να κηρύξουν μια επιδημία.

Τι είναι ο μαύρος μύκητας;

Η βλεννομυκητίαση είναι μια σπάνια μορφή μυκητιακής ασθένειας που προκαλείται από την έκθεση στον βλεννομύκητα ή μαύρο μύκητα. Ο μαύρος μύκητας εισέρχεται στο σώμα διαμέσου της αναπνοής και ανοιχτών πληγών στο δέρμα. Υπάρχουν διάφορα είδη βλεννομυκήτων που πλήττουν διαφορετικά όργανα του οργανισμού, όπως τον εγκέφαλο, το δέρμα, τους πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναπνοή περιλαμβάνουν:

  • βήχα
  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • πόνο στο στήθος
  • ρινική συμφόρηση
  • δυσκολία στην αναπνοή

Τα συμπτώματα που αφορούν το δέρμα και μπορούν να εξαπλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος περιλαμβάνουν:

  • μαυρισμένο δέρμα
  • ερυθρότητα, πρήξιμο, ευαισθησία
  • φουσκάλες
  • έλκη

Η βλεννομυκητίσαη δεν είναι μεταδοτική και οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον μαύρο μύκητα δεν αναπτύσσουν λοίμωξη. Ωστόσο, οι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω του αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη ή καρκίνο, είναι φορείς του HIV, φέρουν πληγές στο δέρμα ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πρόσφατα. Η βλεννομυκητίαση αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασική φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική αφαίρεση της μολυσμένης περιοχής. Αν όμως δεν χορηγηθεί θεραπεία, η μόλυνση από τον μαύρο μύκητα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν το 54%, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Πώς συσχετίζονται η COVID-19 και η βλεννομυκητίαση;

Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τον μαύρο μύκητα στην Ινδία οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Για παράδειγμα, πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, η βλεννομυκητίαση ήταν πιο σπάνια απαντώμενη στην Ινδία, γεγονός που άλλαξε τροπή μετά την πανδημία. Λόγω του ότι η COVID-19 εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ο οργανισμός καθίσταται πιο επιρρεπής σε άλλες μολύνσεις από παθογόνα. Επομένως, όσοι αναρρώνουν από την COVID-19 ανήκουν σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου ως προς τον μαύρο μύκητα. Τα στεροειδή που χορηγούνται για την καταπολέμηση του ιού είναι επίσης γνωστά για την ανοσοκαταστολή που επιφέρουν, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των μολύνσεων από τον μαύρο μύκητα. Επιπλέον, το οξυγόνο που χορηγείται στους πάσχοντες από COVID-19 ξηραίνει την ρινική κοιλότητα και αυξάνει έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Τα βήματα προς την θεραπεία

Η μέθοδος που πρέπει να ακολουθηθεί για την καταπολέμηση της επιδημίας και της πανδημίας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 φαίνεται να ευνοεί την εξάπλωση του μαύρου μύκητα που προκάλεσε την αντίστοιχη επιδημία. Οι ειδικοί φαίνονται να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν είναι δυνατό να χορηγούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα ταυτόχρονα με την θεραπεία του ιού. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή είναι το αν υπάρχει κάποια θεραπεία για τον ιό η οποία δεν καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα αρκετά ώστε να επιτρέψει την είσοδο του μαύρου μύκητα στον οργανισμό. Η ταυτόχρονη έξαρση της COVID-19 και της βλεννομυκητίασης είναι μια υγειονομική απειλή που θα βασιστεί στην προσεκτική συνεργασία ασθενή-ιατρού για να καταπολεμηθεί.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved