Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ευαίσθητο έντερο: 5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια

Όλοι οι άνθρωποι τυχαίνει να έχουν  διάρροια  μερικές φορές τον χρόνο και συνήθως χωρίς να γνωρίζουν την αιτία. Στην πορεία, οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα που προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα.

Τα άτομα με πολύ ευαίσθητο έντερο, που δεν έχουν κάποια γαστρεντερική πάθηση, όπως  φλεγμονώδη νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδη κολίτιδα), θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που θα αναφέρουμε πιο κάτω, τα οποία ευνοούν τη διάρροια.

Ποια τρόφιμα προκαλούν διάρροια;

1. Γάλα

Η λακτόζη, η ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο γάλα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε ορισμένους ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη και είναι πολύ συχνή σε άτομα άνω των 2 ετών. Τα συμπτώματα που προκαλεί η δυσανεξία στη λακτόζη είναι αέρια, διάρροια, φούσκωμα, κράμπες, ναυτία και πολύ κακή αναπνοή. Η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι γενικά ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της διάρροιας που προκαλείται από τη δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά υπάρχουν και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που βοηθούν στην πέψη της ζάχαρης του γάλακτος, για τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τονίζεται ότι η δυσανεξία στη λακτόζη και η αλλεργία στο γάλα είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. (Τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν τη διάρροια;)

2. Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές προκαλούν διάρροια, αλλά αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή τους. Εξαιτίας όμως αυτής της καθυστέρησης, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να τις συνδέσουν με τη διάρροια. Στις καυτερές πιπεριές υπάρχει μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία είναι η αιτία της διάρροιας.

3. Καφεΐνη

Η καφεΐνη επιταχύνει τα συστήματα του σώματος, ανάμεσα τους και τη λειτουργία της πέψης. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη σε σχέση με άλλους και ως εκ τούτου η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να τους προκαλέσει διάρροια. Καφεΐνη υπάρχει κυρίως στον καφέ, το τσάι και τη σόδα, αλλά υπάρχει και σε μικρότερες ποσότητες στη σοκολάτα, την τσίχλα και σε μερικές γεύσεις εμφιαλωμένου νερού. Παρόλο που ο καφές προκαλεί κένωση στους ανθρώπους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα σχετίζεται λιγότερο με την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη και περισσότερο με τις υπόλοιπες ουσίες που περιέχει. (Πόση καφεΐνη περιέχει κάθε ρόφημα;)

4. Τεχνητό λίπος

Το τεχνητό λίπος (Olestra), το οποίο ουσιαστικά είναι υποκατάστατο του λίπους, συσχετίζεται έντονα με τη διάρροια, διότι διέρχεται από το ανθρώπινο έντερο χωρίς να απορροφάται. Παρόλο που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιδράσεις του τεχνητού λίπους είναι «σπάνιες» και «ήπιες», τα άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα εμφανίζουν συνήθως διάρροια μετά την κατανάλωσή του.

Το τεχνητό λίπος υπάρχει σε πολλά προϊόντα, κυρίως στα πατατάκια και ειδικά σε αυτά με την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά» ή «ελαφριά».

5. Υποκατάστατα ζάχαρης

Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η σορβιτόλη και η μαννιτόλη,  υπάρχουν σε μια ποικιλία τροφίμων, από καραμέλες μέχρι γιαούρτι. Ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα, που συχνά παρουσιάζονται ως προϊόντα χωρίς ζάχαρη, μπορεί να περιέχουν πρόσθετα υποκατάστατα ζάχαρης γι΄ αυτό είναι σημαντικό να κοιτάζετε πάντα τις ετικέτες τους. (Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η συχνή κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης;)

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν αέρια γιατί δεν απορροφούνται καλά από το έντερο. Την ίδια ώρα που προσελκύουν περισσότερο νερό στο έντερο, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται πιο χαλαρά. Επιπλέον, τα βακτήρια του εντέρου τρέφονται από τα τεχνητά γλυκαντικά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ακόμη περισσότερα αέρια.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

5 Foods That Can Cause Diarrhea https://www.verywellhealth.com/foods-that-can-cause-diarrhea-1942668

Food Additives Permitted for Direct Addition to Food for Human Consumption; Olestra https://www.federalregister.gov/documents/2003/08/05/03-19508/food-additives-permitted-for-direct-addition-to-food-for-human-consumption-olestra

Effect of coffee on distal colon function https://gut.bmj.com/content/31/4/450

Consumption of spicy foods and the prevalence of irritable bowel syndrome Esmaillzadeh A, Keshteli AH, Hajishafiee M, Feizi A, Feinle-Bisset C, Adibi P. Consumption of spicy foods and the prevalence of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol 2013; 19(38): 6465-6471 [PMID: 24151366 DOI: 10.3748/wjg.v19.i38.6465] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v19/i38/6465.htm

Lactose intolerance https://medlineplus.gov/genetics/condition/lactose-intolerance/