Καρδιά και αγγεία

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά; Ποια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο PLOS Medicine, διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικού λίπους και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα πιο πάνω ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις υγιεινής διατροφής και καρδιαγγειακής υγείας, οι οποίες συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών ή γαλακτοκομικών χωρίς λιπαρά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της, η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 4.000 Σουηδούς για πάνω από 16 χρόνια.

Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων πραγματοποιώντας αιματολογικές εξετάσεις και συνέλεξαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους. Παράλληλα, εξέταζαν συστηματικά τα μητρώα υγείας της Σουηδίας για να διαπιστωθεί ποιοι εμφάνισαν καρδιακή νόσο ή πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους ή στον λιπώδη ιστό τους, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της μελέτης τους με άλλες 17 μελέτες, καταλήγοντας σε παρόμοια αποτελέσματα.

Πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας για να έχετε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία;

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι πρέπει να στραφείτε προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε λιπαρά.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σχέση γαλακτοκομικού λίπους και καρδιακής υγείας. Δεν είναι βέβαιο εάν το γαλακτοκομικό λίπος ήταν η πραγματική αιτία για τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων που παρατηρήθηκε και η επιστημονική κοινότητα δεν πρόκειται να αλλάξει καμία διατροφική σύσταση με βάση μόνο μια μελέτη.

Η Michelle Routhenstein, καρδιολόγος διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Entirely Nourished, τόνισε από την πλευρά της, ότι η μελέτη «δεν δείχνει αιτιώδη συνάφεια» μεταξύ του λίπους των γαλακτοκομικών προϊόντων και της υγείας της καρδιάς.

Ο AHA συνιστά την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πιο υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί και ως εκ τούτου η Routhenstein, υπογράμμισε ότι η επιλογή γαλακτοκομικών πηγών που είναι χαμηλές σε λιπαρά είναι ένας καλός τρόπος για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών.

Την ίδια ώρα, η Routhenstein υπενθύμισε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία και έτσι προτείνει:

  • Καλή ενυδάτωση
  • Συστηματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα)
  • Επαρκή ύπνο:  Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά. 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ θεωρούνται επαρκής ύπνος. Εάν έχετε άπνοια ύπνου, φροντίστε να την αντιμετωπίσετε. Η υπνική άπνοια συνδέεται με προβλήματα καρδιακού ρυθμού και καρδιακές παθήσεις.
  • Διαχείριση άγχους
  • Καλή υγιεινή δοντιών και ούλων: Οι παθήσεις των ούλων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, γι αυτό να πλένετε καθημερινά τα δόντια σας και να πηγαίνετε μια φορά το χρόνο για έλεγχο στον οδοντίατρό σας και καθαρισμό ή όπως αλλιώς σας ορίσει.

Να θυμάστε ότι η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή κακών συνηθειών (όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το ξενύχτι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα) είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Full-Fat Dairy May Actually Be Healthy for Your Heart https://www.verywellhealth.com/high-dairy-fat-heart-health-5203622

Saturated Fat https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats

Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? https://www.mdpi.com/2304-8158/7/3/29

Dairy Products - Milk, Yogurt, and Cheese https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/dairy-products-milk-yogurt-and-cheese

Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003763