Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Γαστρεντερίτιδα: 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τι πρέπει να προσέξετε;

© Chaiib2396 | Dreamstime Stock Photos
© Chaiib2396 | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν είναι κανονική γρίπη, αν και συχνά αναφέρεται ως γρίπη του στομάχου, επειδή οι δύο ασθένειες μοιράζονται πολλά παρόμοια συμπτώματα μεταξύ τους, σύμφωνα με την παιδίατρο Preeti Parikh.

Το πραγματικό όνομα της συγκεκριμένης ασθένειας είναι «γαστρεντερίτιδα» και πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, της οποίας το κλειδί είναι η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση. Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από την προσβολή του στομαχιού από μια ποικιλία ιών, που προκαλούν φλεγμονή στην επένδυση του γαστρεντερικού συστήματος.

Ποιοι ιοί προκαλούν γαστρεντερίτιδα;

Σύμφωνα με την Δρ. Parikh, αν και υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, δυο συγκεκριμένοι είναι οι υπαίτιοι τις περισσότερες φορές. Ο νοροϊός και ο ροταϊός. Για τον ροταϊό, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για βρέφη, αλλά για τον νοροϊό, ο οποίος επηρεάζει συχνότερα τους ενήλικες, δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο.

Είναι μεταδοτικοί οι ιοί του στομάχου;

Οι ιοί του στομάχου είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα, το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη, το Πεπτικό Σύστημα και τις Νεφροπάθειες, διευκρινίζει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να κολλήσει κάποιος έναν από αυτούς τους ιούς.

Πως μπορεί να κολλήσει κάποιος ιό του στομάχου;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη, το Πεπτικό Σύστημα και τις Νεφροπάθειες, κάποιος μπορεί να κολλήσει ιό του στομάχου στην περίπτωση που:

  • Δεν έπλυνε τα χέρια του, αφού άγγιξε μια μολυσμένη επιφάνεια.
  • Δεν έπλυνε τα χέρια του, αφού φρόντισε ένα άρρωστο μωρό.
  • Μοιράστηκε το φαγητό ή το ποτό του με κάποιον που έχει τον ιό.
  • Κατανάλωσε μολυσμένα τρόφιμα, όπως στρείδια, που προέρχονταν από μολυσμένα νερά.
  • Εισέπνευσε τα σταγονίδια από το φτέρνισμα ή τον βήχα ενός μολυσμένου ατόμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;

Τα κλασσικά συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι:

Είναι σοβαρή ασθένεια η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Παρά το γεγονός ότι η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση, εν τούτοις δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τους πλείστους ανθρώπους και ξεπερνιέται συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες. Η πιο συνηθισμένη της επιπλοκή είναι η αφυδάτωση, λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, ότι πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την γαστρεντερίτιδα με την σκωληκοειδίτιδα και για τον λόγο αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Στην περίπτωση που ο εμετός σας είναι πράσινος, αντιμετωπίζετε συνεχή διάρροια και εμετό και νιώθετε πόνο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας γιατί αυτά τα συμπτώματα δείχνουν πως δεν πρόκειται για μια απλή γαστρεντερίτιδα.