Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί η χολέρα συνεχίζει να απειλεί πολλές Αφρικανικές χώρες;

Το χειρότερο ξέσπασμα χολέρας των τελευταίων δύο δεκαετιών, αντιμετωπίζει σήμερα το Μαλάουι. Η επιδημία της χολέρας ξεκίνησε στις αρχές του 2022 και μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε 18.000 κρούσματα και 750 θανάτους. Ο μικροβιολόγος Sam Kariuki, ο οποίος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών της Κένυας, εξηγεί τι είναι η χολέρα και γιατί είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί στην Αφρική. (Υγεία ταξιδιωτών: Συμβουλές για το ταξίδι σας…ειδικά για Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)

Γιατί η χολέρα είναι δύσκολο να ελεγχθεί στις Αφρικανικές χώρες;

Η χολέρα είναι μια ασθένεια που προκαλείται και μεταδίδεται από βακτήρια -ειδικά το βακτήριο Vibrio cholerae- τα οποία υπάρχουν σε μολυσμένα τρόφιμα και νερά. Είναι μια παλιά ασθένεια που έχει επηρεάσει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική. Μεταξύ 2014 και 2021, η Αφρική αντιπροσώπευε το 21% των κρουσμάτων της χολέρας και το 80% των θανάτων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως. (Τι είναι τα εμβόλια και πώς δρουν στον οργανισμό;)

Σε αρκετές Αφρικανικές χώρες, η χολέρα είναι η κύρια αιτία σοβαρής διάρροιας. Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η Αφρική σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει αναφερθεί ποτέ (137.000 κρούσματα και 4.062 θάνατοι σε 19 χώρες). (Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών)

Η χολέρα, παρέμεινε στην Αφρική εν μέρει λόγω της κακής υγιεινής, της κακής και αναξιόπιστης παροχής νερού και της επιδείνωσης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Για παράδειγμα, όταν τα εισοδήματα των ανθρώπων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, μετακινούνται σε πιο προσιτές κατοικίες, κυρίως σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα με κυκλοφοριακή συμφόρηση, όπου το νερό και άλλες υπηρεσίες υγιεινής είναι κάκιστες και επικίνδυνες. (Τι συμβαίνει όταν δεν πλένετε τα χέρια σας;)

Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία, πολλές Αφρικανικές χώρες επηρεάζονται από μια έξαρση μετανάστευσης του πληθυσμού προς τις αστικές περιοχές για αναζήτηση μέσων διαβίωσης. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, καταλήγουν σε φτωχές αστικές γειτονιές όπου οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης είναι επικίνδυνες. Ως εκ τούτου, οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί, είναι πολύ πιο ευάλωτοι στη μόλυνση του νερού και των τροφίμων. (Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: Απαραίτητο για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων)

Η χολέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με από του στόματος άλατα ενυδάτωσης, για αντικατάσταση της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών. Σε σοβαρές όμως περιπτώσεις, απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία. Η άμεση διάγνωση και θεραπεία της χολέρας, είναι ζωτικής σημασίας, διότι η χολέρα μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες εάν παραμείνει αναντιμετώπιστη. (10 συχνές μολυσματικές ασθένειες: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικός ένας ασθενής;)

Για την αντιμετώπιση της χολέρας, οι Αφρικανικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το βάρος της ασθένειας είναι τεράστιο και να δείξουν τη δέουσα προσοχή. Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου που πρέπει να λάβουν οι Αφρικανικές κυβερνήσεις είναι:

  • Σωστή διαχείριση υποδομών νερού και υγιεινής.
  • Μηνύματα που να ενθαρρύνουν την καλή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, το βράσιμο του νερού και άλλα προληπτικά μέτρα.
  • Στους ευάλωτους πληθυσμούς θα πρέπει να χορηγούνται εμβόλια, τα οποία έχουν ποσοστό αποτελεσματικότητας 60-80%, αλλά απαιτούν ετήσιο αναμνηστικό εμβολιασμό.
  • Αντιμετώπιση του θέματος της αντοχής στα φάρμακα. Η αντοχή στα φάρμακα κατέστησε δυνατή την επιβίωση των στελεχών της χολέρας στο περιβάλλον, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved