Υγεία ταξιδιωτών

Υγεία ταξιδιωτών: Συμβουλές για το ταξίδι σας…ειδικά για Κεντρική Αμερική και Καραϊβική

Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε ταξιδιωτικές συμβουλές υγείας που ίσχυαν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Υπάρχουν νέα ταξιδιωτικά δεδομένα σχετιζόμενα με την πανδημία, τα οποία τροποποιούνται συχνά από τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας και σας συμβουλεύουμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων υγείας της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε, προτού κανονίσετε κάποιο ταξίδι, καθώς και τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αναφερόμαστε στις εξής χώρες: Μπαχάμες, Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Αϊτή, Ονδούρα, Νησιά Καϊμάν, Ιαμαϊκή, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμάς, Μικρότερες Αντίλλες (συμπεριλαμβανομένων των Γαλλικών Αντιλλών), Πόρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν λόγω της γεωγραφίας και του κλίματος της περιοχής;

  • Όλη η περιοχή έχει σημαντική ηλιοφάνεια. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο, για να αποφύγετε σοβαρά εγκαύματα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις ερήμους του Βορείου Μεξικού. Προστατευτείτε από τη θερμότητα και την αφυδάτωση.
  • Η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται σε υψόμετρο 2.250 m, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξεία νόσο των ορέων, ενώ και η ρύπανση στην συγκεκριμένη περιοχή είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και μπορεί να δημιουργήσει ενόχληση στα άτομα με αναπνευστικές ασθένειες.
  • Τα φυτά και τα δέντρα στην περιοχή μπορεί να είναι δηλητηριώδη, όπως τα φρούτα aci, στην Αϊτή και τις Μικρές Αντίλλες. Τα φρούτα αυτά ευθύνονται για εγκαύματα στο δέρμα σε άτομα που τα αγγίζουν οι προστατεύονται από τη βροχή κάτω από τα κλαδιά τους, καθώς τα φύλλα τους εκκρίνουν όξινους χυμούς. Σε ορισμένες χώρες, επισημαίνονται με πινακίδες, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει στην Αϊτή, για παράδειγμα. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
  • Για τις περισσότερες ασθένειες, ο κίνδυνος για την υγεία αυξάνεται κατά την περίοδο των βροχών και των τυφώνων. Καλύτερα να ταξιδέψετε στην περίοδο της ξηρασίας (Ιανουάριος έως Μάιος).

Ποιες ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν από νερό ή τρόφιμα;

ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ

Είναι συχνές οι περιπτώσεις διάρροιας του ταξιδιώτη, ειδικά αν διαμείνετε στο Μεξικό. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα υγιεινής των τροφίμων για την αποφυγή καταστάσεων όπως αυτή. Συνιστάται να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό με κάψουλα ή βράστε νερό βρύσης για αρκετά λεπτά. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση θαλασσινών, ωμών φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν αποφλοιωθεί.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α ΚΑΙ ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο κίνδυνος ηπατίτιδας Α και τυφοειδούς πυρετού υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή. Εμβολιαστείτε ανεξάρτητα από τις συνθήκες ταξιδιού (για ηπατίτιδα Α) και σε περίπτωση μακράς παραμονής (για τυφοειδή πυρετό), ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψετε στην Κόστα Ρίκα, την Κούβα, τη Γρενάδα, τη Γουατεμάλα, την Αϊτή, την Ονδούρα, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΝΕΡΟ Ή ΤΡΟΦΙΜA

Μερικές από τις παρασιτικές ασθένειες που έχουν αναφερθεί στην περιοχή είναι η αμοιβάδωση, η λαμβλίαση, η anguillulosis, η κυστικέρκωση (κυρίως στη Γουατεμάλα) και τα τρηματώδη παράσιτα (κυρίως στην Κούβα).

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΙΣΤΟΣΩΜΙΑΣΗ

Εάν πρόκειται να συμμετέχετε σε κάποιο άθλημα που γίνεται σε γλυκό νερό, όπως το ράφτινγκ, θα πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε στο γιατρό σας και να σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα εμβολιασμού κατα της λεπτοσπείρωσης. Στη Δομινικανή Δημοκρατία έχουν αναφερθεί και κρούσματα της σχιστοσωμίασης (ή νόσος των σαλιγκαριών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα ή προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα). Αποφύγετε γενικά το κολύμπι σε γλυκό νερό, εκτός εάν από το κατάλυμα σας σας ενημερώσουν ότι το μέρος είναι ασφαλές.

CIGUATERA

Η δηλητηρίαση ciguatera υπάρχει σε όλες τις περιοχές της Καραϊβικής Θάλασσας. H δηλητηρίαση από ciguatera συμβαίνει με την κατανάλωση ψαριών που είναι φορείς της τοξίνης αυτής, η οποία προσβάλλει το πεπτικό, το μυϊκό ή/ και το νευρικό σύστημα και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες. Καταναλώστε τα ψάρια μόνο μετά από έλεγχο από τους ντόπιους, ειδικά κατά την περίοδο των τυφώνων.

ΠΡΟΝΥΜΦΕΣ

Οι περιπτώσεις δερματικών προνυμφών αναφέρονται τακτικά σε παραλίες. Αποφύγετε να περπατάτε χωρίς παπούτσια και να ξαπλώνετε στην άμμο.

ΧΟΛΕΡΑ

Η χολέρα συναντάται στην Αϊτή από το 2010. Παράλληλα, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι συνθήκες υγιεινής στη Γουατεμάλα δημιουργούν επιδημικό κίνδυνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών (Μάιος έως Οκτώβριος). Έχουν αναφερθεί, επίσης, περιπτώσεις στην Κούβα, το Μεξικό και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ

Η βρουκέλλωση είναι παρούσα σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

Η απόφαση για συνταγογράφηση ή μη μιας προληπτικής θεραπείας για την ελονοσία θα ληφθεί από τον θεράποντα ιατρό σας, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως την περιοχή που επισκεφτήκατε και το ύψος της, την εποχή του ταξιδιού, τη διάρκεια της παραμονής, τη διαμονή σε αστική ή αγροτική περιοχή, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας (πχ. κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής ελονοσίας, εγκυμοσύνη, εάν έχετε αφαιρέσει τη σπλήνα σας, εάν είστε θετικοί στον HIV, ηλικία κτλ). Ερευνήστε το επίπεδο κινδύνου για ελονοσία στις διάφορες περιοχές που πρόκειται να επισκεφτείτε.

Ποιες ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα (εξαιρουμένης της ελονοσίας) ή άλλα ζώα μπορεί να συναντήσετε;

ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ, CHIKUNGUNYA ΚΑΙ ZIKA

Ο δάγκειος πυρετός είναι εξαπλωμένος σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των βροχών. Μια επιδημία του ιού chikungunya μαίνεται στις Δυτικές Ινδίες από τον Δεκέμβριο του 2013. Πολλές χώρες της περιοχής επηρεάζονται επίσης από τον ιό Zika. Για την αποφυγή των νόσων αυτών, η προστασία από τα κουνούπια είναι απαραίτητη παντού.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο κίτρινος πυρετός εμφανίζεται σε μέρη του Παναμά (συνιστώμενος εμβολιασμός για ταξίδια στην ηπειρωτική περιοχή της ζώνης των καναλιών: Embera, Kuma Yala επαρχίες Darien, Colon και Panama) και Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Συζητήστε έναν πιθανό εμβολιασμό με το γιατρό σας.

ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ

Η λεϊσμανίαση εμφανίζεται στο Μεξικό και η φιλαρίαση στην Κόστα Ρίκα. Ο κίνδυνος, ωστόσο, παραμένει χαμηλός για τον ταξιδιώτη.

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CHAGAS

Η νόσος του Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση), μεταδίδεται από κοριούς και εμφανίζεται στην Ονδούρα. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός για τον ταξιδιώτη.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Λοιμώξεις μπορούν επίσης να μεταδοθούν και από τσιμπούρια τσιμπούρια (rickettsiosis). Οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες για τις βόλτες σας στη φύση.

ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΠΛΑΣΜΩΣΗ

Η λύσσα είναι ανεξέλεγκτη σε όλη την περιοχή. Αποφύγετε αυστηρά την επαφή με αδέσποτα ζώα. Εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο εμβολιασμού αν πρόκειται να παραμείνετε για καιρό σε αγροτικές περιοχές.

Μεγάλη προσοχή επίσης στις επισκέψεις σε σπήλαια. Οι νυχτερίδες έχουν υπάρξει σε κάποιες περιπτώσεις αιτία της ιστοπλάσμωσης (μόλυνση των πνευμόνων που προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα και που μερικές φορές μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα) ή της λύσσας.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ

  • Δηλητηριώδη φίδια συναντώνται σε πολλές χώρες (ειδικά στην Κόστα Ρίκα, την Ονδούρα, το Μεξικό και τον Παναμά). Στα νησιά, η κατάσταση είναι μεταβλητή (για παράδειγμα, υπάρχει ένα δηλητηριώδες είδος στη Μαρτινίκα αλλά όχι στη Γουαδελούπη). Παραμείνετε προσεκτικοί και ενημερωμένοι.
  • Οι δηλητηριώδεις αράχνες (ταραντούλες, μαύρες χήρες) υπάρχουν σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
  • Η Καραϊβική Θάλασσα είναι πλούσια σε αχινούς και δηλητηριώδη ψάρια υφάλου, καθώς και μέδουσες και κοράλλια. Συναντώνται καρχαρίες στην περιοχή.
  • Ο Παναμάς και η Κούβα διακρίνονται από την παρουσία καϊμάν (είδος αλιγάτορα) σε ορισμένες περιοχές.

Ποιες άλλες μολυσματικές ασθένειες μπορεί να συναντήσετε στην περιοχή;

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Η φυματίωση είναι ανεξέλεγκτη σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Αϊτή, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ και Μικρές Αντίλλες μεταξύ άλλων).

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Στην περιοχή εμφανίζεται επίσης ο ιός HIV. Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η ηπατίτιδα Β είναι επίσης διαδεδομένη. Εάν δεν είστε ανοσοποιημένοι (εμβόλιο ή επαφή με τον ιό), εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο εμβολιασμού .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε υγιείς στο ταξίδι σας, συνίσταται να έχετε κάνει όλους τους συνηθισμένους εμβολιασμούς σας: διφθερίτιδα, τέτανος, πολιομυελίτιδα (DTP), κοκκύτης, ιλαρά, ηπατίτιδα Β και, εάν διατρέχετε κίνδυνο επιπλοκών, εμβόλιο για την εποχική γρίπη .

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικός τα τελευταία χρόνια με την επανεμφάνιση της νόσου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ιατρικές πληροφορίες αλλάζουν συνεχώς. Αυτές οι πληροφορίες δεν ισχυρίζονται ότι υποκαθιστούν ιατρικές συμβουλές. Ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας και ενημερωθείτε από τις επίσημες υγειονομικές πηγές της χώρας που θέλετε να επισκεφθείτε. Παρακολουθήστε επίσης και τις ενημερώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Anguillulosis: circumstances of infestation and evolution towards the malignant form https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32173814

CONSEILS SANTÉ : AMÉRIQUE CENTRALE, CARAÏBES https://www.vidal.fr/sante/voyage/conseils-sante-pays/amerique-centrale-caraibes.html

Amoebiasis : Diagnosis, symptoms, complications and management https://www.aimu.us/2016/07/10/amoebiasis-diagnosis-symptoms-complications-and-management/

Ciguatera Fish Poisoning https://rarediseases.org/rare-diseases/ciguatera-fish-poisoning/