Άσκηση και Υγεία

Γυμναστική και πείνα: Η έντονη άσκηση καταστέλλει την πείνα;

Έχετε παρατηρήσει ότι μετά από κάποιες προπονήσεις πεινάτε πάρα πολύ, ενώ μετά από άλλες δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για φαγητό; Γι’  αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ευθύνεται ο τρόπος με τον οποίο ορισμένες ασκήσεις επηρεάζουν την παραγωγή συγκεκριμένων χημικών ουσιών του σώματος. (Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την μορφή της πείνας μας;)

Πώς η άσκηση καταστέλλει την πείνα;

Η καταστολή της όρεξης μετά την άσκηση, οφείλεται σε ένα μόριο, το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Lac-Phe».

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη παραγωγή του συγκεκριμένου μορίου, δεν προέκυπτε από τον τύπο της άσκησης, αλλά από το πόσο έντονη ήταν η άσκηση. Συγκεκριμένα, οι πιο έντονες ασκήσεις, συνδέθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες Lac-Phe στο αίμα, ενώ οι πιο ήπιες ασκήσεις συνδέθηκαν με μικρότερες ποσότητες.

Το πιο πάνω εύρημα οδήγησε την ερευνητική ομάδα στην υπόθεση ότι η αυξημένη παραγωγή Lac-Phe κατά τη διάρκεια πιο έντονης άσκησης, θα μπορούσε να καταστείλει την όρεξη, μειώνοντας κατά συνέπεια το σωματικό βάρος και το  υπερβολικό σωματικό λίπος. (Ροφήματα πρωτεΐνης: Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;)

Ποιο είδος άσκησης καταστέλλει την πείνα;

Η Δρ Melissa M. Markofski, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι όταν ασκούμαστε υπερβολικά, υπάρχει σημαντική αύξηση στο γαλακτικό οξύ, το οποίο μεταβολίζεται από το σώμα και σχηματίζονται μεταβολίτες, που ονομάζονται Lac-Phe. (Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει την τρίτη ηλικία;)

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Lac-Phe, εμφανίστηκε σε μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα των συμμετεχόντων όταν επιδίδονταν προηγουμένως σε έντονη σωματική άσκηση. Σημειώνεται, ότι τα ίδια ευρήματα παρατηρήθηκαν σε ποντίκια, άλογα και σε ανθρώπους.

Μάλιστα, όταν η ερευνητική ομάδα έκανε ένεση Lac-Phe σε παχύσαρκα ποντίκια που δεν ασκούνταν, διαπιστώθηκε ότι η όρεξή τους μειώθηκε και έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος, σε σύγκριση με τα παχύσαρκα ποντίκια που δεν έλαβαν ένεση. Αυτό το αποτέλεσμα, οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα, ότι η άσκηση αυξάνει την παραγωγή Lac-Phe στο αίμα και σε καταστολή της όρεξης, που οδηγεί σε μείωση του υπερβολικού σωματικού λίπους. (Παχυσαρκία: Είναι αναγκαία τα προσαρμοσμένα σχέδια απώλειας βάρους για τη αντιμετώπισή της;)

Αυτά τα ευρήματα είναι «δυνητικά αξιοσημείωτα», σύμφωνα με την Markofski, καθώς η μελέτη εντόπισε έναν μεταβολίτη που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, βοηθώντας τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα να αδυνατήσουν ευκολότερα.

Ποιες ασκήσεις αυξάνουν την παραγωγή Lac-Phe;

Σύμφωνα με την Makofski, ανάμεσα στους τύπους των ασκήσεων που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, εκείνες που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αύξηση Lac-Phe ήταν το γρήγορο στατικό ποδήλατο και η μέτριας έντασης άρση βαρών, ενώ η χαμηλότερη αύξηση παρατηρήθηκε από μια χαλαρή 90λεπτη βόλτα με στατικό ποδήλατο. (Βασικός μεταβολικός ρυθμός: Τι είναι και πώς υπολογίζετε πόσες θερμίδες καίτε;)

Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η άσκηση υψηλής έντασης, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο, το κολύμπι και η άρση βαρών, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή Lac-Phe και κατά συνέπεια σε χαμηλότερα επίπεδα όρεξης. (Τρόποι να κάνετε την άσκηση μια καθημερινή συνήθεια)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πιο πάνω ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, διότι είναι ήδη γνωστή η συμβολή της άσκησης στην προσπάθεια των ανθρώπων να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, ελαχιστοποιώντας το σωματικό τους λίπος. (Πώς το σωματικό λίπος επηρεάζει διαφορετικά την υγεία των ανδρών και των γυναικών)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

More Intense Workouts May Help Curb Hunger, Study Finds https://www.healthline.com/health-news/more-intense-workouts-may-help-curb-hunger-study-finds

An exercise-inducible metabolite that suppresses feeding and obesity https://www.nature.com/articles/s41586-022-04828-5