Φυσιολογική Κατάσταση

Ανδρόπαυση

Τι είναι η ανδρόπαυση;

Η ανδρόπαυση είναι ο πιο κοινός όρος που χρησιμοποιείται για την ανδρική κλιμακτήριο. Περιγράφει τις ορμονικές αλλαγές στους άντρες που σχετίζονται με την ηλικία. Η ίδια ομάδα συμπτωμάτων είναι επίσης γνωστή ως ανεπάρκεια τεστοστερόνης, ανεπάρκεια ανδρογόνων και υπογοναδισμός όψιμης εκδήλωσης.

Η ανδρόπαυση περιλαμβάνει πτώση στην παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες άνω των 50 ετών και συχνά σχετίζεται με τον υπογοναδισμό. Και οι δύο παθήσεις περιλαμβάνουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Η τεστοστερόνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στους όρχεις και ο ρόλος της περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη σεξουαλική επιθυμία. Πυροδοτεί αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ενισχύει την πνευματική και σωματική ενέργεια των ανδρών, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και ρυθμίζει την απόκριση «πάλης ή φυγής», καθώς και άλλα εξελικτικά χαρακτηριστικά.

Η ανδρόπαυση διαφέρει από την εμμηνόπαυση σε αρκετά σημεία. Καταρχάς, δεν βιώνουν όλοι οι άντρες ανδρόπαυση. Κατά δεύτερον, δεν περιλαμβάνει πλήρη τερματισμό της λειτουργίας των αναπαραγωγικών οργάνων. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν σεξουαλικές επιπλοκές ως αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων της ορμόνης.

Συμπτώματα Η τεστοστερόνη Διάγνωση και Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης;

Η ανδρόπαυση μπορεί να προκαλεί σωματικά, σεξουαλικά και ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία τυπικά επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

Μπορεί επίσης να βιώσετε διόγκωση ή ευαισθησία στο στήθος, μείωση του μεγέθους των όρχεων, απώλεια της τριχοφυΐας του σώματος ή εξάψεις. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που σχετίζονται με την ανδρόπαυση έχουν επίσης συνδεθεί με την οστεοπόρωση, μία πάθηση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Αυτά βέβαια είναι σπάνια συμπτώματα. Η ανδρόπαυση τυπικά επηρεάζει τους άντρες την ίδια ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση.

Η τεστοστερόνη

Οι αλλαγές στην τεστοστερόνη με την πάροδο των ετών

Πριν την εφηβεία, τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά. Στη συνέχεια αυξάνονται, καθώς επέρχεται η σεξουαλική ωρίμανση. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που πυροδοτεί τυπικές αλλαγές στην εφηβεία των αγοριών, όπως:

  • Ανάπτυξη μυϊκής μάζας
  • Ανάπτυξη τριχοφυΐας στο σώμα
  • Πιο βαριά φωνή
  • Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία

Καθώς μεγαλώνετε, τα επίπεδα τεστοστερόνης τυπικά μειώνονται. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η τεστοστερόνη τείνει να μειώνεται κατά μέσο όρο 1% κάθε χρόνο μετά τα 30 έτη. Κάποιες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρώιμη ή πιο δραστική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Διάγνωση και Θεραπεία

Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η ανδρόπαυση;

Ο γιατρός θα λάβει δείγμα αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων τεστοστερόνης.

Εκτός και αν η ανδρόπαυση προκαλεί πολύ έντονα συμπτώματα ή διακόπτη κατά κάποιο τρόπο την καθημερινότητά σας, θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματα χωρίς θεραπεία. Η μεγαλύτερη δυσκολία των ανδρών είναι να μιλήσουν στο γιατρό τους αναφορικά με τα συμπτώματά τους. Πολλοί άντρες διστάζουν ή ντρέπονται να συζητήσουν σεξουαλικά θέματα με τον γιατρό τους.

Ο πιο κοινός τύπος θεραπείας των συμπτωμάτων της ανδρόπαυσης είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, ο γιατρός θα σας προτείνει να:

  • Καταναλώνετε μία ισορροπημένη διατροφή
  • Ασκείστε τακτικά
  • Κοιμάστε επαρκώς
  • Μειώσετε το στρες

Αυτές οι συνήθειες μπορούν να ωφελήσουν όλους τους άντρες. Μετά την υιοθέτηση των προαναφερθέντων συνηθειών, οι άνδρες που βιώνουν συμπτώματα ανδρόπαυσης θα δουν δραματική αλλαγή στη γενικότερη εικόνα της υγείας τους.

Αν βιώνετε κατάθλιψη, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά και να σας προτείνει ψυχοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η θεραπεία αποκατάστασης ορμονών αποτελεί μία έτερη θεραπευτική επιλογή. Ωστόσο, είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Όπως και τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μυϊκής μάζας και την ενίσχυση της απόδοσης, έτσι και η συνθετική τεστοστερόνη μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Για παράδειγμα, αν έχετε καρκίνο του προστάτη, μπορεί να προκαλέσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Εάν ο γιατρός σας προτείνει τη θεραπεία αποκατάστασης ορμονών, θα πρέπει να ζυγίσετε όλα τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες προτού λάβετε την τελική απόφαση.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ανδρόπαυσης;

Είναι φυσιολογικό να βιώνετε μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς μεγαλώνετε. Για πολλούς άντρες τα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα ακόμη και χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα γίνονται έντονα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα σας προτείνει τη βέλτιστη θεραπεία για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved