Αιματολογικές παθήσεις

Ανισοκυττάρωση

Τι είναι η ανισοκυττάρωση;

Η ανισοκυττάρωση είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει το άνισο και ακανόνιστο σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Φυσιολογικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός ατόμου θα πρέπει να έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος.

Η ανισοκυττάρωση συνήθως προκαλείται από μία άλλη ιατρική πάθηση που ονομάζεται αναιμία. Μπορεί επίσης να προκαλείται από άλλες ασθένειες του αίματος ή συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Για αυτό το λόγο, η παρουσία ανισοκυττάρωσης είναι συχνά επιβοηθητική στη διάγνωση διαταραχών του αίματος, όπως η αναιμία.

Η θεραπεία της ανισοκυττάρωσης εξαρτάται από την αιτία. Η πάθηση από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη, όμως μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενο πρόβλημα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Εγκυμοσύνη Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα τις ανισοκυττάρωσης;

Ανάλογα με την αιτία της ανισοκυττάρωσης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να είναι:

  • Μεγαλύτερα από το φυσιολογικό (μακροκυττάρωση)
  • Μικρότερα από το φυσιολογικό (μικροκυττάρωση)
  • Και τα δύο (κάποια μεγαλύτερα και κάποια μικρότερα από το φυσιολογικό)

Τα κύρια συμπτώματα της ανισοκυττάρωσης είναι αυτά της αναιμίας και άλλων διαταραχών του αίματος:

Πολλά από τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα μείωσης στο οξυγόνο που παρέχεται σε ιστούς και όργανα.

Η ανισοκυττάρωση με τη σειρά της θεωρείται σύμπτωμα πολλών διαταραχών του αίματος.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ανισοκυττάρωσης;

Η ανισοκυττάρωση είναι περισσότερο συχνά το αποτέλεσμα της αναιμίας. Στην αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Μπορεί να υπάρχουν λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, να έχουν ακανόνιστο σχήμα ή να μην έχουν επαρκή ποσότητα αιμοσφαιρίνης.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αναιμίας που μπορούν να οδηγήσουν σε ακανόνιστου σχήματος ερυθροκύτταρα ,όπως:

  • Σιδηροπενική αναιμία: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή αναιμίας. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει επαρκείς ποσότητες σιδήρου είτε λόγω απώλειας αίματος είτε διατροφικής ανεπάρκειας. Συνήθως οδηγεί σε μικροκυτταρική ανισοκυττάρωση.
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Αυτή η γενετική νόσος οδηγεί σε ερυθροκύτταρα με μη φυσιολογικό σχήμα δρεπάνου.
  • Θαλασσαιμία: Αυτή είναι μία κληρονομική διαταραχή του αίματος στην οποία το σώμα παράγει μη φυσιολογική αιμοσφαιρίνη. Συνήθως οδηγεί σε μικροκυτταρική ανισοκυττάρωση.
  • Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία: Αυτή η ομάδα διαταραχών εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Μεγαλοβλαστική αναιμία: Όταν υπάρχουν λιγότερα από το φυσιολογικό ερυθρά αιμοσφαίρια και αυτά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από το φυσιολογικό (μακροκυτταρική ανισοκυττάρωση), εμφανίζεται αυτός ο τύπος αναιμίας. Τυπικά προκαλείται από ανεπάρκεια φολικού οξέος ή βιταμίνης Β-12.
  • Κακοήθης αναιμία: Αυτός είναι ένας τύπος μακροκυτταρικής αναιμίας που προκαλείται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τη βιταμίνη Β-12. Η κακοήθης αναιμία είναι μία αυτοάνοση διαταραχή.

Άλλες διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν ανισοκυττάρωση περιλαμβάνουν:

Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, γνωστά ως κυτταροτοξικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν ανισοκυττάρωση.

Η ανισοκυττάρωση παρατηρείται και σε άτομα με καρδιαγγειακές νόσους και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ανισοκυττάρωση;

Η ανισοκυττάρωση τυπικά διαγιγνώσκεται με ένα επίχρισμα περιφερικού αίματος. Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός απλώνει μία λεπτή στιβάδα αίματος σε μία αντικειμενοφόρο πλάκα. Το αίμα υφίσταται επεξεργασία με χρωστική για να διαφοροποιηθούν τα κύτταρα και ύστερα παρατηρείται κάτω από το μικροσκόπιο. Ο γιατρός είναι σε θέση να διαπιστώσει το μέγεθος και το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αν το επίχρισμα αίματος δείξει ανισοκυττάρωση, ο γιατρός θα διενεργήσει περισσότερες εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας. Θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με το οικογενειακό και προσωπικό ιατρικό ιστορικό σας. Θα πρέπει να τον ενημερώσετε για οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα έχετε, καθώς και για τα φάρμακα που λαμβάνετε. Μπορεί επίσης να ερωτηθείτε και για τη διατροφή σας.

Κοινές διαγνωστικές εξετάσεις είναι οι εξής:

  • Γενική εξέταση αίματος
  • Επίπεδα σιδήρου ορού
  • Φεριτίνη ορού
  • Βιταμίνη Β-12
  • Φολικό οξύ

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ανισοκυττάρωση;

Η θεραπεία της ανισοκυττάρωση εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, η ανισοκυττάρωση που προκαλείται από μία αναιμία που σχετίζεται με διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη Β-12, φολικό ή σίδηρο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με λήψη συμπληρωμάτων και αύξηση της ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή.

Τα άτομα με άλλους τύπους αναιμίας, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή η θαλασσαιμία, μπορεί να απαιτούν μετάγγιση αίματος για την αντιμετώπιση της πάθησης. Τα άτομα με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Εγκυμοσύνη

Η ανισοκυττάρωση στην εγκυμοσύνη

Η ανισοκυττάρωση κατά την εγκυμοσύνη συνήθως προκαλείται από σιδηροπενική αναιμία. Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο του εν λόγω τύπου αναιμίας, επειδή χρειάζονται περισσότερο σίδηρο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η εξέταση για ανισοκυττάρωση μπορεί να είναι ένας τρόπος έγκαιρου εντοπισμού ανεπάρκειας σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν είστε έγκυος και έχετε ανισοκυττάρωση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν έχετε αναιμία και να ξεκινήσει άμεσα θεραπεία. Η αναιμία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το έμβρυο για τους εξής λόγους:

  • Το έμβρυο δεν λαμβάνει επαρκή οξυγόνο.
  • Μπορεί να παρουσιάσετε υπερβολική κόπωση.
  • Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών αυξάνεται.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της ανισοκυττάρωσης;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ανισοκυττάρωση – ή η υποκείμενη αιτία – μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων
  • Βλάβες στο νευρικό σύστημα
  • Ταχυπαλμία
  • Επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ανισοκυττάρωσης;

Η μακροπρόθεσμη έκβαση της ανισοκυττάρωση εξαρτάται από την αιτία και πόσο γρήγορα η πάθηση αντιμετωπίζεται. Η αναιμία, για παράδειγμα, συχνά θεραπεύεται, όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν ληφθεί θεραπεία. Η αναιμία που προκαλείται από γενετική διαταραχή (όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία) απαιτεί δια βίου θεραπεία.

Οι έγκυες γυναίκες με ανισοκυττάρωση θα πρέπει να λαμβάνουν την πάθηση πολύ σοβαρά, επειδή η αναιμία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Braunstein EM. (2016). Megaloblastic macrocytic anemias. merckmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/anemias-caused-by-deficient-erythropoiesis/megaloblastic-macrocytic-anemias

2. Friel LA. (n.d.). Anemia during pregnancy. merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/pregnancy-complicated-by-disease/anemia-during-pregnancy

3. Matos JF, et al. (2015). RDW as differential parameter between microcytic anemias in “pure” and concomitant forms. scielo.br/pdf/jbpml/v51n1/1676-2444-jbpml-51-01-0022.pdf

4. Naeim F, et al. (2013). 61 - Disorders of red blood cells - anemias. DOI: 10.1016/B978-0-12-385183-3.00061-9

5. Salvagno GL, et al. (2014). Red blood cell distribution width: A simple parameter with multiple clinical applications [Abstract]. DOI: 10.3109/10408363.2014.992064

6. Sultana GS, et al. (2011). Role of red cell distribution width (RDW) in the detection of iron deficiency anaemia in pregnancy within the first 20 weeks of gestation [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22352230