Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Χρόνια λαρυγγίτιδα

Τι είναι η χρόνια λαρυγγίτιδα;

Η λαρυγγίτιδα συμβαίνει όταν ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές υφίστανται φλεγμονή ή ερεθισμό. Είναι μία αρκετά κοινή πάθηση και συχνά προκαλεί βραχνάδα ή απώλεια της φωνής, η οποία είναι προσωρινή.

Μία πληθώρα παραγόντων μπορεί να προκαλέσουν λαρυγγίτιδα συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Ο κίνδυνος αυξάνεται αν έχετε αλλεργίες ή πνευμονία ή αν έρχεστε τακτικά σε επαφή με ερεθιστικά χημικά.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει επαρκή ξεκούραση και ενυδάτωση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Αν είστε μία πολύ σοβαρή περίπτωση, μπορεί να χρειαστείτε ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Η ανάρρωση εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι βραχυπρόθεσμες (διαρκούν λιγότερο από 14 ημέρες) και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Τα συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 14 μέρες μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας πιο σοβαρής ιατρικής πάθησης. Θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα λαρυγγίτιδας για περισσότερο από 14 μέρες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της οξείας και της χρόνιας λαρυγγίτιδας;

Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε μία μεγάλη χρονική περίοδο και να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες. Η οξεία λαρυγγίτιδα συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί σε λιγότερο από 14 μέρες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί τη χρόνια λαρυγγίτιδα;

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν χρόνια λαρυγγίτιδα. Το μακροχρόνιο κάπνισμα τσιγάρων μπορεί να ερεθίσει τις φωνητικές χορδές και να προκαλέσει οίδημα στο λαιμό.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί την παλινδρομική κίνηση των στομαχικών περιεχομένων προς τα πάνω, εντός του οισοφάγου. Αυτό μπορεί να ερεθίσει το λαιμό με την πάροδο του χρόνου. Η παρατεταμένη έκθεση σε τοξικά χημικά δύναται επίσης να οδηγήσει σε χρόνια λαρυγγίτιδα.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται ή να οδηγούν σε χρόνια λαρυγγίτιδα είναι οι εξής:

  • Βρογχίτιδα
  • Αλλεργίες
  • Πολύποδες ή κύστες στις φωνητικές χορδές
  • Πνευμονία

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο χρόνιας λαρυγγίτιδας;

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιας λαρυγγίτιδας είναι οι καπνιστές και όσοι εκτίθενται τακτικά σε εισπνεόμενα ερεθιστικά ή τοξικά χημικά. Επίσης βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εάν:

  • Κάνετε υπέρχρηση της φωνής σε τακτική βάση
  • Έχετε χρόνια ιγμορίτιδα
  • Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  • Έχετε αλλεργίες

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε έλκη ή όγκους, όπως πολύποδες ή κύστες, στις φωνητικές χορδές με την πάροδο του χρόνου εάν μιλάτε ή τραγουδάτε πάρα πολύ. Οι φωνητικές χορδές μπορεί να χάσουν την ικανότητά τους να δονούνται με την πάροδο των ετών. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες χρόνιας λαρυγγίτιδας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας;

Κοινά συμπτώματα της χρόνιας λαρυγγίτιδας είναι τα ακόλουθα:

  • Βραχνάδα
  • Απώλεια της φωνής
  • Ξηρός ή ερεθισμένος λαιμός
  • Ξηρός βήχας
  • Πυρετός
  • Διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση

Η οξεία λαρυγγίτιδα τυπικά υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η χρόνια λαρυγγίτιδα;

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε βραχνάδα ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα λαρυγγίτιδας για περισσότερο από 14 μέρες.

Είναι καλύτερο να διευθετήσετε και να αντιμετωπίσετε την αιτία της λαρυγγίτιδας όσο το δυνατόν συντομότερα. Η λαρυγγίτιδα που διαρκεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες θεωρείται χρόνια.

Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία λαρυγγοσκόπηση για να εξετάσει το λάρυγγά σας. Εάν εντοπίσει οτιδήποτε μη φυσιολογικό, θα ζητήσει βιοψία της πάσχουσας περιοχής.

Είναι σημαντικό να πάτε το παιδί στον παιδίατρο εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Εάν το παιδί έχει πρόβλημα στην αναπνοή ή την κατάποση, κατευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό.

Καλέστε τον παιδίατρο εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα οιδήματος στις φωνητικές χορδές που συνοδεύονται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Αυτά μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας, η οποία προκαλεί διόγκωση στην περιοχή γύρω από τις φωνητικές χορδές. Η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια λαρυγγίτιδα;

Ο γιατρός θα εξετάσει το λαιμό σας για να εντοπίσει την αιτία της λαρυγγίτιδας. Η θεραπεία θα καθοριστεί με βάση την αιτία της πάθησης.

Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας μπορεί να προκαλούνται από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Θα χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο εάν είστε καπνιστής και έχετε συμπτώματα λαρυγγίτιδας για περισσότερο από ένα μήνα.

Ξεκούραση

Τα άτομα των οποίων το επάγγελμα περιλαμβάνει ομιλία ή τραγούδι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να ξεκουράσουν τη φωνή τους έως ότου η φλεγμονή υποχωρήσει. Θα πρέπει να περιορίσετε το πόσο χρησιμοποιείτε τη φωνή σας αφότου αναρρώσετε για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της νόσου.

Η επιπλέον ξεκούραση θα βοηθήσει το σώμα να αναρρώσει ακόμη και αν η ομιλία ή το τραγούδι δεν αποτελούν μέρος του επαγγέλματός σας.

Ενυδάτωση

Ο γιατρός θα σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στο σπίτι για να προσθέσετε υγρασία στο περιβάλλον σας και να απαλύνετε τον ξηρό λαιμό. Πίνετε άφθονα υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, επειδή αυτές οι ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή του λάρυγγα. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε την υγρασία στο λαιμό σας με παστίλιες. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να αποφεύγετε ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό, όπως σταγόνες για το βήχα που περιέχουν μενθόλη.

Φάρμακα

Οι ιοί αποτελούν ως επί το πλείστον την αιτία της λοιμώδους λαρυγγίτιδας, η οποία συνήθως είναι μία οξεία λαρυγγίτιδα που υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά στη σπάνια περίπτωση που η πάθηση προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.

Η θεραπεία της χρόνιας λαρυγγίτιδας στοχεύει στην αντιμετώπιση της αιτίας και ποικίλλει αρκετά. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο αντιισταμινικό, παυσίπονα ή γλυκοκορτικοστεροειδή. Αν έχετε παλινδρόμηση στομαχικών οξέων τα οποία ερεθίζουν τις φωνητικές χορδές, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει μία κατάλληλη θεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση

Οι περιπτώσεις στις οποίες η χρόνια λαρυγγίτιδα ενός ατόμου έχει οδηγήσει σε πολύποδες στις φωνητικές χορδές ή σε φωνητικές χορδές που είναι χαλαρές ή έχουν υποστεί παράλυση, θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές. Ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση αν κάποια από αυτές τις παθήσεις προκαλεί σημαντική δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών.

Η αφαίρεση ενός πολύποδα στις φωνητικές χορδές τυπικά δεν απαιτεί νοσηλεία. Ο γιατρός θα σας προτείνει ενέσεις κολλαγόνου ή χειρουργική επέμβαση για χαλαρές ή παραλυμένες φωνητικές χορδές.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η χρόνια λαρυγγίτιδα;

Γενικές πρακτικές υγιεινής θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη χρόνια λαρυγγίτιδα. Το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή ατόμων με κρυολόγημα ή γρίπη θα περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιον ιό.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν υπερβολικά τη φωνή τους λόγω του επαγγέλματος θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με άλλους τρόπους μείωση της πιθανότητας φλεγμονής.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να εργάζεστε σε μέρη όπου διαρκώς εκτίθεστε σε σκληρά χημικά. Τα άτομα που καπνίζουν θα πρέπει να τερματίσουν άμεσα το κάπνισμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος φλεγμονής.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση της παλινδρόμησης στομαχικών οξέων επίσης μειώνει τις πιθανότητες χρόνιας λαρυγγίτιδας. Επιπλέον, συνιστάται η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ahmed TF, et al. (2006). Chronic laryngitis associated with gastroesophageal reflux: Prospective assessment of differences in practice patterns between gastroenterologists and ENT physicians. https://europepmc.org/article/med/16542282

2. Ben GO, et al. (2007). Chronic laryngitis in adults. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254283

3. Jetté ME, et al. (2016). The human laryngeal microbiome: Effects of cigarette smoke and reflux. https://www.nature.com/articles/srep35882

4. Joo YH, et al. (2015). Association between chronic laryngitis and particulate matter based on the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2008–2012. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0133180

5. Laryngopharyngeal reflux. (n.d.). uofmhealth.org/conditions-treatments/laryngopharyngeal-reflux

6. Mayo Clinic Staff. (2015). Laryngitis. mayoclinic.com/health/laryngitis/DS00366

7. Mayo Clinic Staff. (2018). Vocal cord paralysis. mayoclinic.org/diseases-conditions/vocal-cord-paralysis/diagnosis-treatment/drc-20378878

8. Reveiz L, et al. (2015). Antibiotics for acute laryngitis in adults. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004783.pub5/full

9. Vocal cord nodules and polyps. (n.d.). asha.org/public/speech/disorders/Vocal-Cord-Nodules-and-Polyps/