Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Διαβητική νεφροπάθεια

Τι είναι η διαβητική νεφροπάθεια;

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι ένας τύπος προοδευτικής νεφρικής νόσου που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με διαβήτη. Επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, και ο κίνδυνος αυξάνεται με τη διάρκεια της νόσου και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.

Πάνω από το 40% των περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας προκαλούνται από διαβήτη και εκτιμάται ότι περίπου 180.000 άτομα ζουν με νεφρική ανεπάρκεια που προκαλείται από τις επιπλοκές του διαβήτη. Ο διαβήτης είναι επίσης η πιο κοινή αιτία νεφρικής νόσου τελικού σταδίου. Η νεφρική νόσος τελικού σταδίου είναι το πέμπτο και τελικό στάδιο της διαβητικής νεφροπάθειας.

Η διαβητική νεφροπάθεια εξελίσσεται αργά. Με έγκαιρη θεραπεία μπορείτε να επιβραδύνετε ή ακόμη και να σταματήσετε την εξέλιξή της. Δεν φτάνουν όλα τα άτομα με διαβητική νεφροπάθεια στη νεφρική ανεπάρκεια και η ύπαρξη διαβήτη δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε διαβητική νεφροπάθεια.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Στάδια Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής νεφροπάθειας;

Τα πρώιμα στάδια νεφρικής βλάβης συχνά δεν προκαλούν ορατά συμπτώματα. Μπορεί να μη βιώσετε καθόλου συμπτώματα έως ότου φτάσετε στα τελικά στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τα συμπτώματα της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου περιλαμβάνουν:

Αίτια

Τι προκαλεί τη διαβητική νεφροπάθεια;

Καθένας από τους νεφρούς σας έχει περίπου ένα εκατομμύριο νεφρώνες. Οι νεφρώνες είναι μικρές δομές που φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Ο διαβήτης προκαλεί τη σκλήρυνση και ουλοποίηση των νεφρώνων, μειώνοντας την ικανότητά τους να φιλτράρουν απόβλητα και να απομακρύνουν τα υγρά από το σώμα. Αυτό οδηγεί στη διαρροή ενός τύπου πρωτεΐνης, που ονομάζεται αλβουμίνη, στα ούρα. Η αλβουμίνη μετράται και χρησιμεύει ως δείκτης στη διάγνωση και τον καθορισμό της εξέλιξης της διαβητικής νεφροπάθειας.

Η ακριβής αιτία για την οποία αυτό συμβαίνει στα άτομα με διαβήτη παραμένει άγνωστη, αλλά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και η υπέρταση θεωρείται ότι τη συνεισφέρουν στη διαβητική νεφροπάθεια. Τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης είναι δύο παράγοντες που προκαλούν βλάβες στους νεφρούς, καθιστώντας τους ανίκανους να φιλτράρουν απόβλητα και να απομακρύνουν νερό από το σώμα.

Άλλοι παράγοντες που έχει δειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβητικής νεφροπάθειας είναι:

  • Η αφροαμερικανική, η Ισπανική ή η Αμερικανο-ινδιάνικη καταγωγή
  • Το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
  • Η εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 πριν από την ηλικία των 20 ετών
  • Το κάπνισμα
  • Η παχυσαρκία
  • Η ύπαρξη άλλων επιπλοκών του διαβήτη, όπως οφθαλμολογική ή νευρική βλάβη

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η διαβητική νεφροπάθεια;

Εάν έχετε διαβήτη, ο γιατρός θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο εξετάσεις αίματος και ούρων για τον εντοπισμό πρώιμων συμπτωμάτων νεφρικής βλάβης. Και αυτό διότι ο διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα της νεφρικής βλάβης. Κοινές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Μικροαλβουμινουρία

Η εξέταση ούρων που ονομάζεται μικροαλβουμινουρία ελέγχει την ποσότητα αλβουμίνης στα ούρα. Φυσιολογικά, τα ούρα δεν περιέχουν αλβουμίνη, επομένως η παρουσία αυτής της πρωτεΐνης αποτελεί ένδειξη νεφρικής βλάβης.

Έλεγχος αζώτου ουρίας

Αυτή η εξέταση αίματος ελέγχει την παρουσία αζώτου ουρίας στο αίμα. Το άζωτο ουρίας σχηματίζεται όταν οι πρωτεΐνες καταβολίζονται. Υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα αζώτου ουρίας στο αίμα μπορεί να αποτελούν ένδειξη νεφρικής βλάβης.

Έλεγχος κρεατινίνης ορού

Αυτή η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα. Οι νεφροί απομακρύνουν την κρεατινίνη από το σώμα, στέλνοντάς την ουροδόχο κύστη από που αποβάλλεται με τα ούρα. Εάν οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη, δεν μπορούν να απομακρύνουν σωστά την κρεατινίνη από το αίμα.

Υψηλά επίπεδα κρεατινίνης όρου σημαίνει ότι οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τα επίπεδα κρεατινίνης για να εκτιμήσει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR), ώστε να καθορίσει πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί σας.

Βιοψία νεφρού

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι μπορεί να έχετε διαβητική νεφροπάθεια, θα ζητήσει μία βιοψία νεφρού. Η νεφρική βιοψία είναι μία χειρουργική διαδικασία κατά την οποία ένα μικρό δείγμα από τον έναν ή και τους δύο νεφρούς απομακρύνεται, ώστε να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο.

Στάδια

Ποια είναι τα στάδια της νεφρικής νόσου;

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου. Υπάρχουν πέντε στάδια νεφρικής νόσου. Το στάδιο 1 είναι το πιο ήπιο, όπου η νεφρική λειτουργικότητα μπορεί να αποκατασταθεί με την κατάλληλη θεραπεία. Το στάδιο 5 είναι η πιο σοβαρή μορφή νεφρικής ανεπάρκειας. Στο στάδιο 5, οι νεφροί δεν λειτουργούν και χρειάζεστε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει το στάδιο της νεφρικής νόσου. Η γνώση του σταδίου είναι σημαντική για το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου. Για τον υπολογισμό του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της κρεατινίνης όρου σε συνδυασμό με την ηλικία, το φύλο και τη σωματική σας κατάσταση.

Στάδιο

Ρυθμός σπειραματικής διήθησης

Βλάβη και λειτουργικότητα

Στάδιο 1

90+

Το πιο ήπιο στάδιο, οι νεφροί παρουσιάζουν κάποια βλάβη, αλλά είναι σε θέση να λειτουργούν στα φυσιολογικά επίπεδα

Στάδιο 2

89-60

Οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη και έχουν χάσει μέρος της λειτουργικότητας

Στάδιο 3

59-30

Οι νεφροί έχουν χάσει περίπου το 50% της λειτουργικότητάς τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα οστά

Στάδιο 4

29-15

Σοβαρή νεφρική βλάβη

Στάδιο 5

<15

Νεφρική ανεπάρκεια, θα χρειαστείτε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η διαβητική νεφροπάθεια;

Δεν υπάρχει ίαση για τη διαβητική νεφροπάθεια, αλλά οι θεραπείες μπορούν να καθυστερήσουν ή να τερματίσουν την εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα, μέσω φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών του τρόπου ζωής. Ο γιατρός επίσης θα σας προτείνει ειδικές τροποποιήσεις της διατροφής σας. Εάν η νεφρική νόσος εξελιχθεί σε νόσο τελικού σταδίου, θα χρειαστείτε πιο επεμβατικές θεραπείες.

Φάρμακα

Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου του αίματος, η χρήση κατάλληλων δόσεων ινσουλίνης και η λήψη φαρμάκων ακριβώς με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης θα διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ή άλλα φάρμακα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά πλαίσια.

Διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο γιατρός ή ο διατροφολόγος θα σας προτείνουν μία ειδική διατροφή, ώστε να μην επιβαρύνονται οι νεφροί σας. Αυτή η διατροφή είναι πιο περιοριστική από ό, τι μία τυπική διατροφή για τα άτομα με διαβήτη. Ο γιατρός θα σας προτείνει:

  • Να περιορίστε την πρόσληψη πρωτεϊνών
  • Να καταναλώνετε υγιή λιπαρά, αλλά να περιορίσετε την κατανάλωση ελαίων και κορεσμένων λιπαρών οξέων
  • Να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου σε 1.500 με 2.000 mg/dL ή λιγότερο
  • Να περιορίσετε την κατανάλωση καλίου, κάτι το οποίο μπορεί να συνεπάγεται τη μείωση ή τον περιορισμό της πρόσληψης τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μπανάνες, αβοκάντο και σπανάκι
  • Να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών υψηλών σε φώσφορο, όπως το γιαούρτι, το γάλα και τα επεξεργασμένα κρέατα

Ο γιατρός επίσης θα σας προτείνει ένα πλάνο άθλησης ώστε να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση χαμηλή και τους νεφρούς σας υγιείς.

Θεραπεία για τη νεφρική νόσο τελικού σταδίου

Αν έχετε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, είναι πιθανό ότι θα χρειαστείτε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση ήπατος επιπρόσθετα με τις θεραπείες στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Η αιμοκάθαρση είναι μία διαδικασία που βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το αίμα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αιμοκάθαρσης: η τυπική αιμοκάθαρση και η περιτοναϊκή κάθαρση. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

Η άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η μεταμόσχευση νεφρού. Ο νεφρός από έναν υγιή δότη θα τοποθετηθεί εντός του σώματός σας. Ο βαθμός επιτυχίας της αιμοκάθαρσης και της μεταμόσχευσης νεφρού διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με διαβητική νεφροπάθεια;

Η εξέλιξη της νόσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακολουθώντας το θεραπευτικό πλάνο και πραγματοποιώντας τις απαραίτητες προσαρμογές του τρόπου ζωής, θα επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου και θα διατηρήσετε τους νεφρούς σας υγιείς για περισσότερο.

Πρόληψη

Συμβουλές για υγιείς νεφρούς

Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τους νεφρούς σας υγιείς και να μειώσετε τον κίνδυνο διαβητικής νεφροπάθειας:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου του αίματος βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων.
  • Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση και λάβετε θεραπεία για την υπέρταση.
  • Εάν καπνίζετε, τερματίστε το. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βρείτε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης.
  • Χάστε βάρος αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η.
  • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή χαμηλή σε νάτριο. Εστιάστε στην κατανάλωση φρέσκων ή κατεψυγμένων προϊόντων, άπαχων κρεάτων, προϊόντων ολικής άλεσης και υγιών λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και «κενές» θερμίδες.
  • Ασκηθείτε τακτικά. Ξεκινήστε αργά και συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε το βέλτιστο για εσάς πρόγραμμα άθλησης. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και θα μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. 8 golden rules. (n.d.) worldkidneyday.org/faqs/take-care-of-your-kidneys/8-golden-rules/

2. Dabla, P. K. (2010, May 15). Renal function in diabetic nephropathy. World Journal of Diabetes, 1(2), 48-56 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083882/

3. Dialysis. (n.d.) kidney.org/atoz/content/dialysisinfo

4. Ghaderian, S. B., Hayati, F., Shayanpour, S., & Beladi Mousavi, S. S. (2015). Diabetes and end-stage renal disease; A review article on new concepts. Journal of Renal Injury Prevention, 4(2), 28-33. Retrieved from ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4459725/

5. Glomerular filtration rate (GFR). (n.d.) kidney.org/atoz/content/gfr

6. Key points: Living with stage 4 kidney disease. (n.d.). Retrieved from kidney.org/patients/peers/stage4

7. Kidney disease of diabetes. (2014, April) niddk.nih.gov/health-information/health-topics/kidney-disease/kidney-disease-of-diabetes/Pages/facts.aspx

8. Kidney disease (nephropathy). (2013, December 10) diabetes.org/living-with-diabetes/complications/kidney-disease-nephropathy.html?referrer=https://www.google.com/

9. Kim, H. Y. (2014, January). Nutritional intervention for a patient with diabetic nephropathy. Clinical Nutrition Research, 3(1), 64-68 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921297/

10. Live healthy. (n.d.) kidneyfund.org/prevention/live-healthy/?referrer=https://www.google.com/#healthy_eating

11. Majorowicz, R. (2016, February 23). Why is a low-phosphorus diet useful in managing kidney disease? What foods contain phosphorus? Retrieved from mayoclinic.org/food-and-nutrition/expert-answers/faq-20058408

12. Martinez-Castelao, A., Navarro-Gonzalez, J. F., Gorriz, J. L., & deAlvaro, D. (2015, June). The concept and the epidemiology of diabetic nephropathy have changed in recent years. Journal of Clinical Medicine, 4(6), 1207-1216 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484995/

13. Mayo Clinic Staff. (2016, October 13). Diabetic nephropathy mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-nephropathy/basics/definition/con-20035589

14. Sodium and you CKD diet: How to spice up your cooking. (n.d.) kidney.org/atoz/content/sodiumckd