Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση επιπέδων λιθίου αίματος (Lithium)

Τι είναι η εξέταση επιπέδων λιθίου;

Το λίθιο είναι μία φαρμακευτική ουσία που έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως αντιψυχωτικό για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Περιστασιακά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες διαταραχές σε συνδυασμό με κάποιο αντικαταθλιπτικό που δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η συγκεκριμένη εξέταση μετρά τη συγκέντρωση του λιθίου στο αίμα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση επιπέδων λιθίου;

Η εξέταση χρησιμοποιείται για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της συγκέντρωσης λιθίου του αίματος, ώστε ο γιατρός να καθορίσει εάν τα επίπεδα του φαρμάκου εμπίπτουν εντός του απαραίτητου για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής εύρους. Η εξέταση αυτή θα σας ζητείται κάθε λίγες μέρες όταν αρχίσετε να λαμβάνετε λίθιο για πρώτη φορά, ώστε να προσαρμοστεί η δοσολογία και να φτάσετε στην κατάλληλη θεραπευτική συγκέντρωση. Επιπρόσθετα, μπορεί να χρειαστείτε εξέταση επιπέδων λιθίου αν αρχίσετε να λαμβάνετε επιπλέον φάρμακα, ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις τους – εάν υπάρχουν – στο λίθιο, ή αν παρουσιάζετε συμπτώματα τοξικότητας.

Πότε ζητείται η εξέταση επιπέδων λιθίου;

Η εξέταση επιπέδων λιθίου ζητείται συχνά όταν ξεκινάτε τη θεραπεία με λίθιο. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάλληλη συγκέντρωση, ο γιατρός θα ζητά τη συγκεκριμένη εξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθεί ότι το φάρμακο παραμένει εντός του κατάλληλου εύρους.

Η εξέταση επίσης θα ζητηθεί όταν η πάθηση δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στη θεραπεία, καθώς και αν παρουσιάζετε παρενέργειες ή συμπτώματα τοξικότητας, όπως:

Εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λιθίου μπορούν να οδηγήσουν σε εμβροντησία, επιληπτικές κρίσεις, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση επιπέδων λιθίου;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση επιπέδων λιθίου;

Μία πληθώρα συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει, να μειώσει ή να επηρεάσει τη συγκέντρωση λιθίου του αίματος. Για αυτό, οφείλετε να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με όλα τα φάρμακα, συμπληρώματα και βοτανικά σκευάσματα λαμβάνετε.

Επίσης, γενικά, η αιμοληψία για την εξέταση επιπέδων λιθίου πραγματοποιείται 12 ώρες μετά την τελευταία δόση.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση επιπέδων λιθίου;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Το θεραπευτικό εύρος για το λίθιο έχει καθοριστεί από 0,6 έως 1,2 mmol/L. Εντός αυτού του εύρους, τα περισσότερα άτομα ανταποκρίνονται στη θεραπεία χωρίς συμπτώματα τοξικότητας.

Βέβαια, η απόκριση και οι παρενέργειες διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Για κάποια άτομα με διπολική διαταραχή η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα στο κατώτερο θεραπευτικό εύρος, ενώ άλλοι παρουσιάζουν σημαντικές παρενέργειες στο ανώτερο θεραπευτικό εύρος. Θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας για να βρείτε τη βέλτιστη δόση για εσάς.

Γενικά, όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης επιπέδων λιθίου εμπίπτουν εντός του θεραπευτικού εύρους και τόσο εσείς όσο και ο γιατρός σας είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η διπολική διαταραχή, τότε η δοσολογία του λιθίου είναι επαρκής.

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξήσετε, να μειώσετε ή να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα διπολικά συμπτώματα.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. (Apr 2, 2020). Lithium. Drugs.com. Available online at https://www.drugs.com/lithium.html

2. Michael Gitlin (©2016). Lithium side effects and toxicity: prevalence and management strategies. Int J Bipolar Discord. 2016; 4: 27. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5164879/

3. (Oct 1, 2020). Lithium (Oral Route). Mayo Clinic. Available online at https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/lithium-oral-route/side-effects/drg-20064603?p=1

4. (©2020). National Alliance on Mental Illness. Schizoaffective Disorder. Available online at https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Mental-Health-Conditions/Schizoaffective-Disorder