Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Φαινόμενο Raynaud

Τι είναι το φαινόμενο Raynaud;

Το φαινόμενο Raynaud είναι μία πάθηση κατά την οποία η αιματική ροή στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών, τα αυτιά ή τη μύτη περιορίζεται ή διακόπτεται. Αυτό συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια ή τα πόδια συσπώνται. Τα επεισόδια σύσπασης ονομάζονται αγγειοσπασμοί.

Το φαινόμενο Raynaud μπορεί να συνοδεύει υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Αγγειοσπασμοί που προκαλούνται από άλλες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, το κρυοπάγημα ή αυτοάνοσες διαταραχές, ονομάζονται δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud.

Το φαινόμενο Raynaud μπορεί επίσης να εκδηλωθεί από μόνο του. Τα άτομα που βιώνουν φαινόμενο Raynaud, αλλά είναι κατά τα άλλα υγιή, θεωρείται πως έχουν πρωτοπαθές φαινόμενο Raynaud.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το συναισθηματικό στρες μπορούν να πυροδοτήσουν επεισόδια του φαινομένου.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud;

Το πιο κοινό σύμπτωμα του φαινομένου Raynaud είναι ο αποχρωματισμός των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, των αυτιών ή της μύτης. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στα άκρα υφίστανται απόφραξη, οι πάσχουσες περιοχές γίνονται λευκές και κρύες.

Μπορεί να χάσετε την αίσθηση στις πάσχουσες περιοχές. Επιπλέον, το δέρμα σας μπορεί να αποκτήσει έναν μπλε τόνο.

Τα άτομα με πρωτοπαθές φαινόμενο Raynaud συνήθως αισθάνονται μία πτώση στη θερμοκρασία του σώματος στην πάσχουσα περιοχή, αλλά ελάχιστο πόνο. Τα άτομα με δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud βιώνουν έντονο πόνο, μούδιασμα και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά ως αρκετές ώρες.

Όταν οι αγγειοσπασμοί ολοκληρωθούν και βρεθείτε σε ένα ζεστό περιβάλλον, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να πάλλονται δυνατά και να αποκτήσουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Η διαδικασία επαναφοράς της φυσιολογικής θερμοκρασίας ξεκίνα μετά τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Τα δάχτυλά σας μπορεί να μην είναι ζεστά για 15 λεπτά ή περισσότερο μετά την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Αν έχετε πρωτοπαθές φαινόμενο Raynaud, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ίδια δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σε κάθε πλευρά του σώματος επηρεάζονται κάθε φορά. Στο δευτεροπαθές φαινόμενο ίσως παρατηρήσετε τα συμπτώματα στη μία ή και τις δύο πλευρές του σώματος.

Δεν υπάρχουν ακριβώς ίδιοι αγγειοσπασμοί ακόμη και στο ίδιο άτομο.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του φαινομένου Raynaud;

Οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως τις αιτίες του φαινομένου Raynaud. Το δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud συνήθως σχετίζεται με ιατρικές παθήσεις ή συνήθειες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία ή το συνδετικό ιστό, όπως:

Κοινοί προδοτικοί παράγοντες του φαινομένου Raynaud είναι οι εξής:

 • Χαμηλές θερμοκρασίες
 • Συναισθηματικό στρες
 • Χρήση εργαλείων που παράγουν δονήσεις

Όσοι εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα και χρησιμοποιούν κομπρεσέρ, για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αγγειοσπασμών. Ωστόσο, διαφορετικοί παράγοντες πυροδοτούν τα συμπτώματα σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε το σώμα σας ώστε να αντιληφθείτε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του φαινομένου Raynaud;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας, Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων των ΗΠΑ, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν φαινόμενο Raynaud από τους άντρες.

Νεαροί ενήλικες κάτω των 30 ετών έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδηλώσεις της πρωτοπαθούς μορφής της πάθησης. Η έναρξη του δευτεροπαθούς φαινομένου Raynaud είναι πιο κοινή σε ενήλικες 30 έως 50 ετών.

Όσοι ζουν σε γεωγραφικές περιοχές να χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από το φαινόμενο Raynaud από ό, τι οι κάτοικοι σε θερμότερα κλίματα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το φαινόμενο Raynaud;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση του φαινομένου Raynaud.

Θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας και μπορεί να πραγματοποιήσει μία τριχοειδοσκόπηση, η οποία είναι μία μικροσκοπική εξέταση της κοίτης των ονύχων των χεριών για να καθοριστεί αν έχετε πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud.

Τα άτομα με δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud συνήθως έχουν διογκωμένα ή παραμορφωμένα αιμοφόρα αγγεία στις κοίτες των νυχιών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πρωτοπαθές φαινόμενο Raynaud όπου τα τριχοειδή αγγεία συχνά εμφανίζονται φυσιολογικά όταν δεν εκδηλώνεται αγγειοσπασμός.

Οι εξετάσεις αίματος θα αποκαλύψουν εάν είστε θετικοί σε αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ). Η παρουσία αντιπυρηνικών αντισωμάτων σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να βιώσετε μία αυτοάνοση διαταραχή ή διαταραχή του συνδετικού ιστού. Αυτό σας θέτει σε κίνδυνο για δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο Raynaud;

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής είναι ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας για το φαινόμενο Raynaud. Αποφύγετε ουσίες που προκαλούν τη συστολή των αγγείων, όπως καφεΐνη και προϊόντα νικοτίνης.

Παραμείνετε ζεστοί και ασκηθείτε ώστε να αποτρέψετε ή να μειώσετε την ένταση των επεισοδίων. Η άσκηση είναι ιδιαίτερα καλή για την προώθηση της κυκλοφορίας και τη διαχείριση του στρες.

Φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα αν έχετε συχνά, μεγάλης διάρκειας ή έντονα επεισόδια αγγειοσπασμών. Φάρμακα που θα βοηθήσουν τη χαλάρωση και τη διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων περιλαμβάνουν:

 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αντιϋπερτασικά φάρμακα
 • Φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας

Κάποια φάρμακα, όμως, μπορεί να επιδεινώσουν την πάθησή σας, επειδή συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Παραδείγματα είναι τα εξής:

 • β-αναστολείς
 • Φάρμακα με βάση τα οιστρογόνα
 • Φάρμακα για τις ημικρανίες
 • Αντισυλληπτικά χάπια
 • Φάρμακα για το κρυολόγημα με βάση την ψευδοεφεδρίνη

Αγγειοσπασμοί

Αν βιώνετε αγγειοσπασμούς, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε το σώμα σας ζεστό. Για να αντιμετωπίσετε ένα επεισόδιο μπορείτε:

 • Να καλύψετε τα χέρια ή τα πόδια σας με κάλτσες ή γάντια.
 • Να απομακρυνθείτε από το κρύο και τον αέρα και να ζεστάνετε ολόκληρο το σώμα σας.
 • Να βυθίσετε τα χέρια ή τα πόδια σας κάτω από ζεστό (όχι καυτό) νερό.
 • Να κάνετε μασάζ στα άκρα σας.

Θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι, ώστε να μειώσετε τη σοβαρότητα του επεισοδίου. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμοι γίνεται. Μην εμπλέκεστε σε στρεσογόνες καταστάσεις. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, ώστε να ηρεμήσετε.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του φαινομένου Raynaud;

Εάν έχετε φαινόμενο Raynaud, η έκβαση εξαρτάται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Με την πάροδο του χρόνου, το δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud προκαλεί περισσότερη ανησυχία από την πρωτοπαθή μορφή. Τα άτομα με δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud είναι πιο πιθανό να υποστούν λοίμωξη, δερματικά έλκη και γάγγραινα.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved