Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων/εμβολίων

Φαρμακοεπαγόμενος τρόμος

Τι είναι ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος;

Ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος, ή τρόμος φαρμακευτικής αιτιολογίας, είναι ο τρόμος που προκαλείται από τη λήψη ενός φαρμάκου. Ο τρόμος είναι μία ρυθμική, ανεξέλεγκτη κίνηση σε ένα μέρος του σώματος.

Η κίνηση που προκαλείται από τον τρόμο συνήθως είναι ταχεία και τείνει να εκδηλώνεται σε κύκλους που διαρκούν 6-10 δευτερόλεπτα. Ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος μπορεί επίσης να αναφέρεται και ως φαρμακοεπαγόμενο Parkinson (DIP). Στην πραγματικότητα, 10% των περιπτώσεων της νόσου του Parkinson σε κέντρα αντιμετώπισης της ασθένειας είναι φαρμακοεπαγόμενο Parkinson.

Ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος μπορεί να εκδηλωθεί όταν κινείτε το σώμα σας με ένα συγκεκριμένο τρόπο ή σε συγκεκριμένες θέσεις. Φάρμακα που προκαλούν τρόμο περιλαμβάνουν αντιψυχωτικά, αντισπασμωδικά και αντικαταθλιπτικά. Συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τρόμο και να επιδεινώσουν τρόμους που ήδη έχετε από νόσο του Parkinson ή από άλλες παρόμοιες διαταραχές.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του φαρμακοεπαγόμενου τρόμου;

Οι περισσότερες περιπτώσεις τρόμου εκδηλώνονται στα χέρια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν:

  • Στο κεφάλι
  • Στο πρόσωπο
  • Στις φωνητικές χορδές
  • Στον κορμό
  • Στα πόδια

Ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος μπορεί να προκαλεί την ανεξέλεγκτη κίνηση της κεφαλής. Οι τρόμοι μπορεί να μην εκδηλώνονται διαρκώς, αλλά είναι πιθανό να εμφανίζονται την πρώτη ώρα μετά τη λήψη του φαρμάκου. Εάν παρατηρήσετε ότι αυτό συμβαίνει σε εσάς, καταγράψτε τα φάρμακα που παίρνετε πριν την εκδήλωση των τρόμων. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να βρει ποιο φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Οι τρόμοι συνήθως σταματούν όταν κοιμάστε και μπορεί να επιδεινώνονται όταν βρίσκεστε υπό κατάσταση στρες. Μπορεί να παρατηρήσετε επίσης ότι η φωνή σας είναι λίγο τρεμάμενη.

Αίτια

Ποια φάρμακα προκαλούν τρόμο συχνότερα;

Ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος προκαλείται από την απόκριση του εγκεφάλου στα χημικά που εμπεριέχονται σε συγκεκριμένα φάρμακα. Ο τρόμος αυτός μπορεί επιπλέον να εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα της στέρησης φαρμάκων, ουσιών ή αλκοόλ.

Τα αντισπασμωδικά είναι μεταξύ των πιο κοινών αιτιών φαρμακοεπαγόμενων τρόμων. Τα αντισπασμωδικά χρησιμοποιούνται για μία πληθώρα ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της διπολικής διαταραχής. Τα βρογχοδιασταλτικά, που συχνά χρησιμοποιούνται στη θεραπεία παθήσεων, όπως το άσθμα, μπορεί να επίσης να προκαλέσουν τρόμο.

Τα ανοσοκατασταλτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόληψη απόρριψης μοσχεύματος, μπορούν να οδηγήσουν στο συγκεκριμένο είδος τρόμου. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών, όπως τα αντιψυχωτικά, το λίθιο και συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά, αποτελούν πιθανές αιτίες φαρμακοεπαγόμενου τρόμου. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει υπάρχοντες τρόμους.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο φαρμακοεπαγόμενου τρόμου;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει τρόμο από τη λήψη φαρμάκων. Όμως, τα ακόλουθα άτομα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο:

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Τα άτομα με HIV
  • Οποιοσδήποτε έχει ιστορικό άνοιας
  • Οι γυναίκες

Διάγνωση

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός τα συμπτώματά μου;

Η διάγνωση των φαρμακοεπαγόμενων τρόμων ξεκινά με ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Θα πρέπει να παρέχετε στο γιατρό μία ολοκληρωμένη λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε. Ενημερώστε το γιατρό πόσο συχνά έχετε τρόμους. Η ταχύτητα των τρόμων επίσης θα βοηθήσει στον καθορισμό της αιτίας.

Ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά των φαρμακοεπαγόμενων τρόμων που τους διακρίνουν από τη νόσο του Parkinson είναι τα εξής:

  • Τα συμπτώματα εμφανίζονται τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά πλευρά. Η νόσος του Parkinson τυπικά επηρεάζει τη μία πλευρά.
  • Τα συμπτώματα σταματούν όταν σταματάτε να παίρνετε το φάρμακο. Η νόσος του Parkinson είναι χρόνια και προοδευτική.
  • Δεν υπάρχει εγκεφαλική εκφύλιση. Η νόσος του Parkinson προκαλείται από εκφύλιση σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Ο γιατρός θα χρειαστεί να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες τρόμων πραγματοποιώντας εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο μη φυσιολογικών επιπέδων συγκεκριμένων χημικών στο αίμα. Προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τρόμους, επομένως τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών θα πρέπει να ελεγχθούν.

Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία επιτρέπουν στο γιατρό να εξετάσει τον εγκέφαλο. Με τη χρήση αυτών των απεικονιστικών μεθόδων, ο γιατρός πιθανώς θα αποκλείσει ανωμαλίες του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλούν τρόμο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος;

Ο γιατρός θα σας ζητήσει να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου που προκαλεί τους τρόμους. Αυτό, όμως, θα συμβεί αφότου έχετε συζητήσει με το γιατρό σας τους κινδύνους και τα οφέλη που συνεπάγεται ο τερματισμός της φαρμακευτικής αγωγής. Ο γιατρός επίσης θα σας δώσει διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες. Τα συμπτώματά σας μπορεί να μην τερματιστούν αμέσως μετά την αποχή από το φάρμακο. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε περίπου 4 μήνες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο φαρμακοεπαγόμενος τρόμος;

Μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε και προτού λάβετε οποιοδήποτε νέο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο. Τα διεγερτικά και τα φάρμακα που περιέχουν θεοφυλλίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορούν να επιδεινώσουν τους τρόμους. Η καφεΐνη διεγείρει τη μυϊκή δραστηριότητα προκαλώντας περισσότερους τρόμους. Ο τρόμος δεν είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ντροπή ή να σας φέρει σε δύσκολη θέση όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο. Μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από ομάδες υποστήριξης για άτομα με τρόμους.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Alvarez, M. V. G., & Evidente, V. G. H. (2008, February 19). Understanding drug-induced parkinsonism: Separating pearls. Neurology, 70(8), e32-e24 neurology.org/content/70/8/e32.full

2. Anticonvulsant drugs. (2011, July). Retrieved from consumerreports.org/health/best-buy-drugs/anticonvulsants.htm

3. Brandt, N. J. (2010). Detecting drug-induced parkinsonism agingwellmag.com/archive/082510p24.shtml

4. Mayo Clinic Staff. (2013, February 20). Essential tremor mayoclinic.com/health/essential-tremor/DS00367/DSECTION=coping-and-support