Παθολογικά

Ηπατικό αδένωμα

Τι είναι το ηπατικό αδένωμα;

Το ηπατικό αδένωμα είναι ένας ασυνήθης καλοήθης όγκος του ήπατος. Καλοήθης σημαίνει μη καρκινικός. Επίσης είναι γνωστό ως ηπατοκυτταρικό αδένωμα.

Το ηπατικό αδένωμα είναι εξαιρετικά σπάνιο. Περισσότερο συχνά επηρεάζει τις γυναίκες και έχει συνδεθεί με τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Τύποι Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ηπατικού αδενώματος;

Το ηπατικό αδένωμα συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Μερικές φορές προκαλεί ήπια συμπτώματα βέβαια, όπως πόνο, ναυτία ή αίσθημα πληρότητας. Αυτό τυπικά συμβαίνει όταν ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να ασκεί πίεση σε παρακείμενα όργανα και ιστούς.

Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε ηπατικό αδένωμα εωσότου υποστεί ρήξη. Η ρήξη ηπατικού αδενώματος είναι μία σοβαρή κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει:

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή.

Καθώς οι απεικονιστικές εξετάσεις βελτιώνονται, όλο και πιο συχνά ανακαλύπτονται ηπατικά αδενώματα πριν υποστούν ρήξη και προκαλέσουν συμπτώματα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και ποιοι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τα ηπατικά αδενώματα;

Ο πιο κοινός προδιαθεσικός παράγοντας για ένα ηπατικό αδένωμα είναι η χρήση από του στόματος χορηγούμενων αντισυλληπτικών δισκίων με βάση τα οιστρογόνα. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την παρατεταμένη χρήση και την υψηλή δόση.

Η εγκυμοσύνη επίσης αυξάνει τον κίνδυνο. Η εγκυμοσύνη διεγείρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των εν λόγω όγκων.

Άλλοι, λιγότερο κοινοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Χρήση στεροειδών
  • Χρήση βαρβιτουρικών
  • Διαβήτης τύπου 1
  • Αιμοχρωμάτωση (υπερβολική συσσώρευση σιδήρου στο αίμα)
  • Νόσοι αποθήκευσης γλυκογόνου τύπου 1 (νόσος von Gierke) και τύπου 3 (νόσος Cori ή Forbes)
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Παχυσαρκία

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το ηπατικό αδένωμα;

Εάν υπάρχει υποψία όγκου στο ήπαρ, ο γιατρός θα σας προτείνει εξετάσεις για να εντοπίσει τον όγκο και την αιτία του. Επίσης θα σας προτείνει εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών.

Ένα υπερηχογράφημα συνήθως είναι το πρώτο βήμα για τη διάγνωση. Εάν ο γιατρός βρει μία μεγάλη μάζα στο υπερηχογράφημα, επιπρόσθετες εξετάσεις απαιτούνται για να επιβεβαιωθεί ότι η μάζα είναι ηπατικό αδένωμα.

Άλλες απεικονιστικές τεχνικές, όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε ο γιατρός να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τον όγκο.

Εάν ο όγκος είναι μεγάλος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει βιοψία. Κατά τη διάρκεια της βιοψίας, αφαιρείται ένα μικρό δείγμα ιστού από τη μάζα και ελέγχεται κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ηπατικού αδενώματος;

Υπάρχουν τέσσερις τύποι ηπατικού αδενώματος:

  • Φλεγμονώδες
  • Με μεταλλάξεις στο γονίδιο HNF1A
  • Με ενεργοποίηση της β-κατενίνης
  • Αδιαφοροποίητος

Σύμφωνα με μία μελέτη επισκόπησης του 2013:

  • Το φλεγμονώδες ηπατικό αδένωμα είναι ο πιο κοινός τύπος. Παρατηρείται σε περίπου 40-50% των περιπτώσεων.
  • Ο τύπος με τη μετάλλαξη στο γονίδιο HNF1A παρατηρείται σε περίπου 30-40% των περιπτώσεων.
  • Ο τύπος με την ενεργοποίηση β-κατενίνης παρατηρείται στο 10-15% των περιπτώσεων.
  • Περίπου 10-25% των ηπατικών αδενωμάτων είναι αδιαφοροποίητα.

Κάθε τύπος σχετίζεται με διακριτούς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ωστόσο, ο τύπος του ηπατικού αδενώματος συνήθως δεν αλλάζει την προτεινόμενη θεραπεία.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τα ηπατικά αδενώματα;

Οι όγκοι που είναι μικρότεροι από πέντε εκατοστά σε μήκος σπάνια σχετίζονται με επιπλοκές. Αν έχετε έναν μικρό όγκο, ο γιατρός θα σας προτείνει να τον ελέγχετε με την πάροδο του χρόνου. Επίσης μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε τη λήψη των αντισυλληπτικών για να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του όγκου.

Μία έρευνα αναφέρει ότι τα περισσότερα μικρά ηπατικά αδενώματα τείνουν να παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια των περιόδων επιτήρησης. Ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών εξαφανίζεται. Ο γιατρός θα ελέγχει το μέγεθος του όγκου με υπερηχογράφημα.

Αν έχετε έναν μεγάλο όγκο, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί. Και αυτό διότι οι μεγάλοι όγκοι είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως αυτόματη ρήξη και αιμορραγία.

Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται:

  • Όταν το ηπατικό αδένωμα είναι μεγαλύτερο από 5 εκατοστά
  • Για άτομα που δεν μπορούν να σταματήσουν τη λήψη των αντισυλληπτικών
  • Για άντρες με ηπατικά αδενώματα
  • Για το φλεγμονώδη τύπο και τον τύπο με ενεργοποίηση της β-κατενίνης

Επιπλοκές

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές από τα ηπατικά αδενώματα;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το ηπατικό αδένωμα μπορεί να υποστεί αυτόματη ρήξη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και εσωτερική αιμορραγία. Ένα ηπατικό αδένωμα που έχει υποστεί ρήξη απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα ηπατικά αδενώματα μπορεί να γίνουν καρκινικά. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν ο όγκος είναι μεγάλος.

Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι το ηπατικό αδένωμα με ενεργοποίηση της β-κατενίνης είναι πιο πιθανό να γίνει καρκινικό. Επιπλέον μελέτες είναι απαραίτητες για να κατανοηθεί η σύνδεση μεταξύ τύπων ηπατικών αδενωμάτων και του καρκίνου.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση ενός ηπατικού αδενώματος;

Το ηπατικό αδένωμα είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αυτός ο όγκος συνήθως σχετίζεται με τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες ή σε γυναίκες που δεν λαμβάνουν αντισυλληπτικά.

Τα ηπατικά αδενώματα μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα άρα είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν έχετε. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα ηπατικό αδένωμα που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Τα ηπατικά αδενώματα είναι αντιμετωπίσιμα. Η μακροπρόθεσμη έκβαση είναι καλή για τα άτομα που εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν την πάθηση έγκαιρα.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bioulac-Sage P, et al. (2009). Hepatocellular adenoma management and phenotypic classification: The Bordeaux experience. DOI: https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hep.22995

2. Cristiano A, et al. (2013). Focal nodular hyperplasia and hepatic adenoma: Current diagnosis and management. DOI: https://www.semanticscholar.org/paper/Focal-nodular-hyperplasia-and-hepatic-adenoma%3A-and-Cristiano-Dietrich/d5bfbacc1473330a5bbb9907e1882a1624a6619b?p2df

3. Grazioli L, et al. (2001). Hepatic adenomas: Imaging and pathologic findings. DOI: https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiographics.21.4.g01jl04877

4. Nault J-C, et al. (2013). Hepatocellular benign tumors—from molecular classification to personalized clinical care. DOI: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(13)00274-6/fulltext

5. Stoot JHMB, et al. (2010). Malignant transformation of hepatocellular adenomas into hepatocellular carcinomas: A systematic review including more than 1600 adenoma cases. DOI: https://www.hpbonline.org/article/S1365-182X(15)30335-X/fulltext

6. Thomeer MG, et al. (2016). Hepatcellular adenoma: When and how to treat? Update of current evidence. DOI: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1756283X16663882

7. Tonorezos ES, et al. (2016). Hepatic adenoma among adult survivors of childhood cancer. DOI: https://ascopubs.org/doi/10.1200/jco.2016.34.3_suppl.117