Οφθαλμολογικές παθήσεις

Κλειστός δακρυϊκός πόρος σε ενήλικες

Ο κλειστός δακρυϊκός πόρος είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το σωληνάριο που παροχετεύει τα δάκρυα (δακρυϊκός πόρος ή ρινοδακρυϊκός) έχει αποφραχθεί.  Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι πιο συχνή στα νεογνά, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στους ενήλικες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια παροδική κατάσταση, αλλά αν επιμείνει θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Συμπτώματα Αίτια Παράγοντες κινδύνου Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης του δακρυϊκού πόρου;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της απόφραξης του δακρυϊκού πόρου είναι η δακρύρροια.

 Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα και ερεθισμός του ματιού
  • Οφθαλμικό έκκριμα
  • Σχηματισμός κρούστας στα βλέφαρα
  • Οφθαλμικές λοιμώξεις, όπως επιπεφυκίτιδα
  • Θολή όραση
  • Πόνος και οίδημα στην εσωτερική γωνία του ματιού

Η δακρύρροια μπορεί να οφείλεται βέβαια σε άλλες αιτίες, όπως το κοινό κρυολόγημα, η ιγμορίτιδα ή μία οφθαλμική λοίμωξη που δε σχετίζεται με το δακρυϊκό πόρο. Επίσης  η έκθεση στον αέρα ή την έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή δακρύων.

Αν η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου είναι συνέπεια βακτηριακής λοίμωξης μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πυρετό.

 

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του φραγμένου δακρυϊκού πόρου;

Η κύρια αιτία του κλειστού δακρυϊκού πόρου στους ενήλικες είναι μια λοίμωξη των ματιών, του δακρυϊκού πόρου ή των ρινικών διόδων (π.χ ιγμορίτιδα). Επιπλέον, ένας τραυματισμός στην περιοχή (π.χ ρινο-κογχικό κάταγμα)  μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα. 

Άλλες αιτίες αποφράξης του δακρυϊκού πόρου σε ενήλικες αποτελούν:

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση απόφραξης του δακρυϊκού πόρου;

Αν ταλαιπωρείστε από χρόνιες οφθαλμικές λοιμώξεις, μπορεί να βιώνετε συχνά επεισόδια απόφραξης των δακρυϊκών πόρων. Επιπλέον, αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή πάσχετε από γλαύκωμα διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ενήλικες και παιδιά με μη φυσιολογική ανάπτυξη κρανίου ή προσώπου,  όπως οι πάσχοντες από σύνδρομο Down, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα απόφραξης του δακρυϊκού πόρου.

Η χρήση φακών επαφής δεν αυξάνει απαραίτητα την πιθανότητα εμφάνισης κλειστου δακρυϊκού πόρου, εκτός αν δε γίνεται σωστή χρήση (τήρηση κανόνων υγιεινής) και αναπτυχθεί οφθαλμική λοίμωξη.

Θεραπεία

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό αν:

  • Eμφανίζετε ερυθρότητα ή οίδημα στο μάτι
  • Δακρύρροια που δεν υποχωρεί μετά από κάποιες μέρες
  • Έκκριμα από το μάτι

Κατά την οφθαλμολογική εξέταση, ο οφθαλμίατρος μπορεί να εγχύσει ένα ειδικό υγρό στο δακρυϊκό πόρο, ώστε να διαπιστώσει αν μπορείτε να το γευτείτε. Αν δε μπορείτε σημαίνει ότι υπάρχει απόφραξη του δακρυϊκού πόρου. 

Επίσης, μπορεί να ζητηθεί η διενέργεια αξονικής τομογραφίας του δακρυϊκού συστήματος, ειδικά αν υπάρχει υποψίας απόφραξης από κάποιο όγκο. 

 

Πως θεραπεύεται η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου;

Η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, αν για παράδειγμα είναι κάποια βακτηριακή λοίμωξη θα πρέπει να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή.

Σε περιπτώσεις μερικής στένωσης του δακρυϊκού πόρου, μπορεί να εφαρμοστεί χειρουργική διασωλήνωση του δακρυϊκού συστήματος αποχέτευσης και τοποθέτηση stent. Σε πλήρη όμως απόφραξη, η παραπάνω τεχνική δεν είναι αποτελεσματική και πρέπει να γίνεται ασκορινοστομία.  

Η ασκορινοστομία διενεργείται είτε με μια μικρή τομή στη πλευρά της μύτης για να υπάρξει πρόσβαση στο δακρυϊκό ασκό, είτε με ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία που εισάγονται από τη μύτη, όπου δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές. 

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία ή σπανιότερα υπό τοπική αναισθησία και μέθη και διαρκεί περίπου μία ώρα. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται περίπου στο 90%.

Μετά την επέμβαση, θα πρέπει να τοποθετείται παγωμένο επίθεμα για δύο μέρες για την ελάττωση του οιδήματος. Μετά από μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αποφεύγοντας όμως αυτές που μπορεί να τραυματίσετε το πρόσωπό σας. π.χ πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Boyd K. (2015). What is a blocked tear duct? https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-blocked-tear-duct

2. Burkat C, et al. (2017). Dacryocystorhinostomy. eyewiki.aao.org/Dacryocystorhinostomy

3. Mayo Clinic Staff. (2017). Blocked tear duct. mayoclinic.org/diseases-conditions/blocked-tear-duct/symptoms-causes/syc-20351369