Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Νόσος του Graves

Τι είναι η νόσος του Graves;

Η νόσος του Graves είναι μία αυτοάνοση διαταραχή. Προκαλεί την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή αδένα. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Η νόσος του Graves είναι μία από τις πιο κοινές μορφές υπερθυρεοειδισμού.

Στη νόσο του Graves, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα γνωστά ως θυρεοτρόπους ανοσοσφαιρίνες (TSI). Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σε υγιή θυρεοειδικά κύτταρα προκαλώντας την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν με πολλούς τρόπους το σώμα, όπως τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη θερμοκρασία του σώματος και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, συναισθηματική αστάθεια (ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο), κατάθλιψη και πνευματική ή σωματική κόπωση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Graves;

Η νόσος του Graves και ο υπερθυρεοειδισμός μοιράζονται πολλά κοινά συμπτώματα. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

  • Τρόμο στο χέρι
  • Απώλεια βάρους
  • Ταχυκαρδία
  • Μη ανοχή στη ζέστη
  • Κόπωση
  • Νευρικότητα
  • Ευερεθιστότητα
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα
  • Διάρροια ή αυξημένη συχνότητα κενώσεων του εντέρου
  • Δυσκολία στον ύπνο

Ένα μικρό ποσοστό των ατόμων με νόσο του Graves θα βιώσει ερυθρότητα και πάχυνση του δέρματος γύρω από την περιοχή της κνήμης. Αυτή η πάθηση ονομάζεται δερματοπάθεια του Graves.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να βιώσετε είναι γνωστό ως οφθαλμοπάθεια του Graves. Συμβαίνει όταν οι οφθαλμοί σας διογκώνονται ως αποτέλεσμα της σύμπτυξης των βλεφάρων. Όταν αυτό συμβεί, οι οφθαλμοί μπορεί να προεξέχουν από τις οφθαλμικές κόγχες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων των ΗΠΑ εκτιμά ότι έως το 30% των ατόμων που εκδηλώνουν ασθένεια του Graves θα εμφανίσουν μία ήπια περίπτωση οφθαλμοπαθειας του Graves. Έως 5% των ατόμων θα εκδηλώσουν σοβαρή οφθαλμοπάθεια του Graves.

Αίτια

Τι προκαλεί τη νόσο του Graves;

Στις αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ασθένεια του Graves, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον ιστών και κυττάρων του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως παράγει πρωτεΐνες, γνωστές ως αντισώματα, για την καταπολέμηση εξωγενών «εισβολέων», όπως ιοί και βακτήρια. Αυτά τα αντισώματα παράγονται στοχεύοντας ειδικά παθογόνους μικροοργανισμούς ή ουσίες. Στη νόσο του Graves, το ανοσοποιητικό σας σύστημα λανθασμένα παράγει αντισώματα, που ονομάζονται θυρεοτρόπες ανοσοσφαιρίνες, έναντι των υγιών κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα.

Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα άτομα μπορεί να κληρονομήσουν την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων έναντι των δικών τους υγιών ιστών, δεν υπάρχει τρόπος καθορισμού τι προκαλεί τη νόσο του Graves ή ποιος θα την εκδήλωση.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Graves;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Graves:

  • Κληρονομικότητα
  • Άγχος
  • Ηλικία
  • Φύλο

Η νόσος τυπικά εντοπίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών. Ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται σημαντικά σε μέλη οικογενειών όπου υπάρχει κληρονομικότητα για τη νόσο του Graves. Οι γυναίκες είναι επτά με οκτώ φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο απ’ ό, τι άνδρες.

Η ύπαρξη μιας άλλης αυτοάνοσης διαταραχής επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Graves. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης και η νόσος του Crohn είναι παραδείγματα τέτοιων αυτοάνοσων νόσων.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος του Graves;

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις αν υποπτεύεται ότι πάσχετε από νόσο του Graves. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας πάσχει επίσης από την ασθένεια, ο γιατρός πιθανώς να είναι σε θέση να καταλήξει στη διάγνωση με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση. Βέβαια θα χρειαστεί επιβεβαίωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Ο γιατρός που εξειδικεύεται σε ορμονολογικές παθήσεις, γνωστός ως ενδοκρινολόγος, θα διαχειριστεί τις εξετάσεις σας και τη διάγνωση.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε στις παρακάτω εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου του Graves:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Σάρωση του θυρεοειδούς αδένα
  • Έλεγχος πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου
  • Έλεγχος θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH)
  • Έλεγχος θυρεοτρόπων ανοσοσφαιρινών (TSI)

Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων θα βοηθήσουν το γιατρό να διαπιστώσει εάν πάσχετε από νόσο του Graves ή κάποιο άλλο τύπο θυρεοειδικής διαταραχής.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Graves;

Τρεις θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για τα άτομα με νόσο του Graves:

  • Αντιθυρεοειδικά φάρμακα
  • Θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου
  • Επέμβαση στο θυρεοειδή

Ο γιατρός θα σας προτείνει μία ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες επιλογές για την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Αντιθυρεοειδικά φάρμακα

Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιθυρεοειδικά φάρμακα, όπως η προπυλθειουρακίλη ή η μεθιμαζόλη. Οι β-αναστολείς μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματικοί στη μείωση των επιπτώσεων των συμπτωμάτων έως ότου άλλες θεραπείες αρχίζουν να δρουν.

Θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου

Η θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου είναι μία από τις πιο κοινές θεραπείες για τη νόσο του Graves. Χρειάζεται να λάβετε δόσεις του ραδιενεργού ιωδίου-131 συνήθως υπό μορφή δισκίου. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για οποιεσδήποτε προφυλάξεις πρέπει να παίρνετε κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας.

Επέμβαση στο θυρεοειδή αδένα

Παρόλο που η επέμβαση στο θυρεοειδή αποτελεί επιλογή, χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά. Ο γιατρός θα σας προτείνει επέμβαση εάν προηγούμενες θεραπείες δεν έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά, αν υπάρχει υποψία καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα ή αν είστε έγκυος και δεν μπορείτε να λάβετε αντιθυρεοειδικά φάρμακα.

Εάν η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη, ο γιατρός θα αφαιρέσει ολόκληρο το θυρεοειδή αδένα για την εξάλειψη του κινδύνου επανεμφάνισης του υπερθυρεοειδισμού. Θα χρειαστεί να λαμβάνετε θυρεοειδικές ορμόνες δια βίου εάν υποβληθείτε σε αυτό τον τύπο επέμβασης. Μιλήστε στο γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους κάθε θεραπευτικής επιλογής.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved