Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Βακτηριακή κόλπωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαιρετικά κοινή βακτηριακή κόλπωση

Τι είναι η βακτηριακή κόλπωση;

Ο κόλπος φυσιολογικά περιέχει διαφορετικά είδη βακτηρίων. Συνήθως το σώμα διατηρεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών βακτηρίων προλαμβάνοντας την υπερβολική ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων.

Όμως, μερικές φορές αυτή η ευαίσθητη ισορροπία διαταράσσεται οδηγώντας σε βακτηριακή κόλπωση. Η βακτηριακή κόλπωση είναι μία πολύ συχνή πάθηση, αλλά αν αγνοήσετε τα συμπτώματα, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Q&A Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κόλπωσης;

Η βακτηριακή κόλπωση δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν, όμως, αυτά εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό και πόνο στο αιδοίο
  • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
  • Κολπικές εκκρίσεις με οσμή ψαριού
  • Γκριζωπές ή λευκές κολπικές εκκρίσεις

Η πολύ έντονη οσμή των κολπικών εκκρίσεων είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βακτηριακής κόλπωσης. Για μερικές γυναίκες, η οσμή μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή μετά από σεξουαλική διείσδυση χωρίς προφυλακτικό εάν το σπέρμα αναμιχθεί με τα κολπικά υγρά.

Αίτια

Τι προκαλεί τη βακτηριακή κόλπωση;

Θυμηθείτε, ο κόλπος φυσιολογικά περιέχει μία ευαίσθητη ισορροπία διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Η βακτηριακή κόλπωση συμβαίνει όταν συγκεκριμένοι τύποι των εν λόγω βακτηρίων είναι παρόντες σε μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσιολογικό. Έτσι, αυτά υπερισχύουν έναντι των ωφέλιμων βακτηρίων που συνήθως διατηρούν τα επίπεδά τους υπό έλεγχο.

Για παράδειγμα, όταν έχετε βακτηριακή κόλπωση, τα «κακά» βακτήρια στον κόλπο μπορεί να είναι παρόντα σε επίπεδα 100 με 1.000 φορές μεγαλύτερα από το φυσιολογικό.

Παρόλο που οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί, γνωρίζουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακής κόλπωσης. Όσες γυναίκες δεν είναι σεξουαλικά ενεργές, μπορούν να βιώσουν την πάθηση, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρότερες.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν βακτηριακή κόλπωση;

Όλες οι γυναίκες που έχουν κόλπο μπορούν να εμφανίσουν βακτηριακή κόλπωση. Ωστόσο, μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εάν:

  • Είστε έγκυος
  • Έχετε Αφροαμερικανική καταγωγή
  • Έχετε μία ενδομήτρια συσκευή
  • Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή στοματικό διάφραγμα κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Έχετε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους
  • Έχετε ιστορικό κολπικών πλύσεων

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η βακτηριακή κόλπωση;

Αν έχετε συμπτώματα βακτηριακής κόλπωσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να λάβετε μία ακριβή διάγνωση. Αρχικά, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Μπορεί να χρειαστεί να λάβει δείγμα κολπικού υγρού για να το εξετάσει για την ύπαρξη συγκεκριμένων βακτηρίων.

Και οι δύο τύποι εξετάσεων θα βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των μυκητιάσεων.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ο έλεγχος ενός δείγματος κολπικού υγρού δεν είναι πάντα αξιόπιστος, καθώς τα επίπεδα των κολπικών βακτηρίων αλλάζουν συχνά. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχετε βακτηριακή κόλπωση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κόλπωση;

Μερικές περιπτώσεις βακτηριακής κόλπωσης υποχωρούν από μόνες τους χωρίς θεραπεία. Όμως άλλες απαιτούν συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, όπως μετρονιδαζόλη και κλινδαμυκίνη. Αυτά είναι διαθέσιμα σε μορφή δισκίου και τζελ.

Αν σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, θα πρέπει να λαμβάνετε ολόκληρη τη δόση όπως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας, ακόμη και αν τα συμπτώματα φαίνεται πως υποχωρούν αρκετά γρήγορα. Αν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα δύο με τρεις ημέρες μετά τον τερματισμό των αντιβιοτικών, μιλήστε στο γιατρό σας.

Μπορώ να αντιμετωπίσω τη βακτηριακή κόλπωση στο σπίτι;

Παρόλο που το καλύτερο που έχετε να κάνετε εάν έχετε βακτηριακή κόλπωση είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι ώστε να ανακουφιστείτε από την πάθηση, όπως:

  • Να φοράτε ελαφρά και χαλαρά εσώρουχα από βαμβάκι
  • Να καταναλώνετε τροφές με προβιοτικά, όπως το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, ή να λαμβάνεται συμπλήρωμα προβιοτικών
  • Να εξασκείτε συνήθειες κολπικής υγιεινής
  • Να χρησιμοποιείτε σαπούνια και ταμπόν χωρίς άρωμα οποτεδήποτε είναι δυνατόν

Αν όμως δεν παρατηρήσετε βελτίωση στα συμπτώματά σας μετά από μία εβδομάδα κατ’ οίκον θεραπειών, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί η βακτηριακή κόλπωση;

Δεν είναι πάντα εφικτό να προλάβετε τη βακτηριακή κόλπωση. Αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό φραγμό. Χρησιμοποιείστε μεθόδους προστασίας, όπως προφυλακτικό και στοματικό διάφραγμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η αλληλεπίδραση μεταξύ σπέρματος και κολπικών εκκρίσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής κόλπωσης.
  • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με άρωμα στο αιδοίο τον κόλπο σας. Τα εν λόγω προϊόντα μπορεί να διαταράξουν το pH του κόλπου, καθιστώντας τον επιρρεπή σε βακτηριακή κόλπωση.

Αν είχατε βακτηριακή κόλπωση στο παρελθόν, μπορεί να την εμφανίσετε ξανά. Σύμφωνα με το Κέντρο για την Υγεία Νέων Γυναικών των ΗΠΑ, περίπου 50% των γυναικών με βακτηριακή κόλπωση επανεμφανίζουν την πάθηση μέσα σε 12 μήνες από τη θεραπεία.

Αν έχετε επαναλαμβανόμενες εξάρσεις βακτηριακής κόλπωσης, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Q&A

Μπορώ να κάνω σεξ αν έχω βακτηριακή κόλπωση;

Συνήθως δεν μπορείτε να μολύνετε με βακτηριακή κόλπωση έναν άνδρα, αλλά τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία κατά τη διείσδυση. Καλό θα ήταν να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή για λίγο, ώστε τα επίπεδα του pH του κόλπου να επανέλθουν στα φυσιολογικά.

Μπορείτε να μολύνετε με βακτηριακή κόλπωση οποιαδήποτε γυναίκα μέσω κοινής χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών, επαφής αιδοίων ή διείσδυσης με δάχτυλο. Επιπρόσθετα, αν η σύντροφός σας είναι γυναίκα, μπορεί να επιθυμεί επίσης να εξεταστεί για βακτηριακή κόλπωση.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπίσω τη βακτηριακή κόλπωση;

Εάν η βακτηριακή κόλπωση δεν υποχωρήσει από μόνη της ή δεν αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία, μπορείτε να αυξήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως ο HIV, τα χλαμύδια ή η γονόρροια. Εάν είστε έγκυος, αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Η βακτηριακή κόλπωση που δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο μιας πάθησης που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Η εν λόγω πάθηση επηρεάζει τη γονιμότητα και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού αν είστε έγκυος, σύμφωνα με το Κέντρο για την Υγεία Νέων Γυναικών των ΗΠΑ.

Σύνοψη

Η βακτηριακή κόλπωση είναι μία εξαιρετικά κοινή πάθηση που εμφανίζεται όταν η ευαίσθητη ισορροπία των βακτηριδίων στον κόλπο διαταράσσεται. Μερικές φορές υποχωρεί από μόνη της, αλλά μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενα από το γιατρό σας αντιβιοτικά.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι μπορεί να έχετε επαναλαμβανόμενες εξάρσεις βακτηριακής κόλπωσης, αλλά υπάρχουν τρόποι μείωσης του κινδύνου.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bacterial vaginosis [Fact sheet]. (2017). cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm

2. Bacterial vaginosis. (2018). youngwomenshealth.org/2012/09/21/bacterial-vaginosis/

3. Bacterial vaginosis. (2019). womenshealth.gov/a-z-topics/bacterial-vaginosis

4. Nasioudis D, et al. (2016). Bacterial vaginosis: A critical analysis of current knowledge. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1471-0528.14209

5. Turovskiy Y, et al. (2011). The etiology of bacterial vaginosis. https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2672.2011.04977.x