Καρδιά και αγγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα!

Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν έμφραγμα μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, αξιολόγησε περισσότερες από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ACS), κατά τη διάρκεια πέντε ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση τεσσάρων κοινών ρύπων: τα λεπτά σωματίδια (PM2,5 και PM10), το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε οποιοδήποτε επίπεδο αυτών των ρύπων σχετίζεται με την εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. (Η αθηροσκλήρωση με απλά λόγια: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Σημειώνεται ότι προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τα οξειδωτικά που υπάρχουν στον αέρα μπορούν να γεράσουν πρόωρα τα αιμοφόρα αγγεία, να προκαλέσουν συσσώρευση ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία και να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τονίζεται ότι η μελέτη δεν βρήκε κανένα ελάχιστο ασφαλές όριο ρύπανσης, οπότε τα ευρήματα είναι σημαντικά και για χώρες με χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. (Εγκεφαλικό επεισόδιο: Δεν είναι εντελώς άτρωτοι οι νέοι)

Η Nicole Weinberg, MD, καρδιολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι οι εναποθέσεις ασβεστίου και τα οξειδωτικά, μπορούν να συσσωρευτούν στις καρδιακές αρτηρίες, παρόλο που μπορεί να μην εμποδίσουν τη ροή του αίματος αμέσως. Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, έδειξε ότι η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει άμεσα, απειλητικές για τη ζωή, αντιδράσεις, εκτός από την σταδιακή συσσώρευση των πιο πάνω ουσιών. Συγκεκριμένα, όταν οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι άφθονες στον αέρα, σε υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό, το σώμα αντιδρά με αποτέλεσμα να προκαλείται ρήξη της πλάκας που είναι συσσωρευμένη στις αρτηρίες, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε καρδιακή προσβολή. (Καρδιακή προσβολή: Μάθε πώς μπορείς να αποφύγεις ένα καρδιακό επεισόδιο)

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρά περιβάλλοντα, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από την έκθεσή τους στους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η Weinberg, συνιστά τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα μέσω εφαρμογών που διατίθενται στα έξυπνα τηλέφωνα, όπως το IQ air , η οποία χαρτογραφεί τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα. (Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων)

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ατμοσφαιρική ρύπανση λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Εάν ζείτε σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης, χρησιμοποιείστε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, η οποία πέραν από την μετάδοση των ιών εμποδίζει και ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους από το να εισέλθουν στο στόμα και ακολούθως στους αεραγωγούς.
  • Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, φροντίστε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκησης

Τι είναι το έμφραγμα;

Κατά την διάρκεια ενός εμφράγματος (ή αλλιώς καρδιακής προσβολής), η αιματική ροή που φυσιολογικά θρέφει την καρδιά με οξυγόνο διακόπτεται και υπάρχει πιθανότητα ο καρδιακός μυς να νεκρωθεί.

Ορισμένοι εμφραγματίες εμφανίζουν κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις, ενώ άλλοι όχι. Κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι:

Το έμφραγμα είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει συμπτώματα που θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη εμφράγματος. (Το σιωπηλό έμφραγμα και πώς το αναγνωρίζουμε!)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Exposure to Air Pollution Could Trigger Heart Attack Within an Hour, Study Finds https://www.verywellhealth.com/air-pollution-heart-attack-risk-study-5271513

Linking Air Pollution and Heart Disease https://www.epa.gov/sciencematters/linking-air-pollution-and-heart-disease

Acute Coronary Syndrome https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/about-heart-attacks/acute-coronary-syndrome

Hourly Air Pollutants and Acute Coronary Syndrome Onset In 1.29 Million Patients https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057179