Ενδοκρινολογικά

Κάνναβη: Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι χρήστες κάνναβης τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης σε κατάσταση νηστείας σε σχέση με τους μη χρήστες, ενώ παράλληλα έχουν υγιέστερες τιμές Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)  και περιφέρειας μέσης

Επιδημιολόγοι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη σχετικά με τη μεταβολική δράση του φυτού Cannabis sativa, κοινώς μαριχουάνα. Παρόλο που η κάνναβη είναι διαβόητη για το γεγονός ότι ανοίγει την όρεξη και προκαλεί λιγούρες, στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση του ΔΜΣ και της περιφέρειας της μέσης σε υγιέστερες και χαμηλότερες τιμές. 

Η έρευνα των τριών Πανεπιστημίων δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine και έχει αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω μελέτη των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης. Προηγούμενες επιδημιολογικές έρευνες έχουν παρατηρήσει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη στους χρήστες κάνναβης, ωστόσο ο στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κάνναβης και της ινσουλίνης κατά τη νηστεία, της γλυκόζης και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) από το 2005 μέχρι το 2010 και το κύριο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν η τακτική χρήση κάνναβης και χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κάνναβης τον τελευταίο μήνα είχαν:

  • 16% χαμηλότερο επίπεδο ινσουλίνης σε κατάσταση νηστείας
  • 17% λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη
  • υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης
  • μικρότερη περιφέρεια μέσης

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, συλλέχθηκαν δεδομένα από 4.657 συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, υποβλήθηκαν σε σωματικές εξετάσεις και έδωσαν δείγματα αίματος, ενώ ακολούθησε εννιάωρη νηστεία. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι 579 ήταν χρήστες κάνναβης εκείνη την περίοδο, 1.975 είχαν κάνει χρήση κάνναβης στο παρελθόν, ενώ 2.103 από τους συμμετέχοντες δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση κάνναβης.

Όταν γίνεται μέτρηση των επιπέδων ινσουλίνης σε κατάσταση νηστείας, πρέπει να έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 8 ώρες νηστείας ώστε να μειωθεί η παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αν τα επίπεδα ινσουλίνης παραμένουν υψηλά ακόμα και μετά από πολύωρη νηστεία, σημαίνει πως υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό, γι’ αυτό και τα επίπεδα ινσουλίνης σε κατάσταση νηστείας αξιοποιούνται για τη διάγνωση του διαβήτη. Παράλληλα, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η μεγάλη περιφέρεια μέσης προμηνύουν μια μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη.

Όσον αφορά τους χρήστες κάνναβης, παρόλο που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τους μη χρήστες, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι από τους δεύτερους, ακόμη και αν λαμβάνονται υπόψη και άλλα κλινικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά. Οι μηχανισμοί με τους οποίους η κάνναβη δρα δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστοί, όμως από προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί ότι οι ναρκωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τους υποδοχείς των κανναβινοειδών έχουν παρόμοια μεταβολική επίδραση. 

Άλλες θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης

Το φυτό cannabis sativa χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες με σκοπό τη βελτίωση της διάθεσης, την αύξηση της όρεξης, αλλά για την αξιοποίηση των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι μια συνθετική μορφή της δραστικής ουσίας της κάνναβης, της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), και έχει εγκριθεί για ιατρική χρήση για τη θεραπεία των παρενεργειών της χημειοθεραπείας, της ανορεξίας που σχετίζεται με το AIDS, της ναυτίας και άλλων νοσημάτων. Τα τελευταία χρόνια, το νομικό πλαίσιο γύρω από την απαγόρευση της κάνναβης έχει αρχίσει να μεταβάλλεται σε διάφορες χώρες, επιτρέποντας την προσεκτικότερη και ευρύτερη μελέτη των ιδιοτήτων και της επίδρασης της κάνναβης στον οργανισμό.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved