Φυσικές θεραπείες

Κάνναβη THC: Είναι ο νέος τρόπος ανακούφισης του χρόνιου πόνου;

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο, τόσο αποτελεσματικά όσο τα οπιοειδή και άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την διαχείρισή του. Η ζάλη, ωστόσο, που προκαλεί η κάνναβη είναι συχνή και ως εκ τούτου η ασφάλεια της μακροπρόθεσμης χρήσης της δεν είναι ακόμη σαφής. (Κατάθλιψη και χρήση κάνναβης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Η κάνναβη είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του χρόνιου πόνου;

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, δεν είναι πειστικά, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία για τους πιθανούς κινδύνους της χρήσης κάνναβης και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, τόσο οι συνθετικές, όσο και οι φυτικές μορφές κάνναβης, έχουν τουλάχιστον μέτρια αποτελεσματικότητα στη μείωση του χρόνιου πόνου. (Χρόνιος πόνος στη μέση: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του;)

Σύμφωνα με την Marian S. McDonagh, PharmD, του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, στο Πόρτλαντ, τα προϊόντα κάνναβης φαίνεται να είναι ισάξια σε αποτελεσματικότητα με άλλες θεραπείες διαχείρισης του πόνου, παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν άμεσα την θεραπευτική κάνναβη με τις εν λόγω θεραπείες. (Φαρμακευτική κάνναβη: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ωφέλιμη η χρήση της;)

Στην παρούσα μετα- ανάλυση, οι συγγραφείς αξιολόγησαν την ικανότητα των κανναβινοειδών να ανακουφίζουν τον χρόνιο πόνο, συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας στοιχεία από διάφορες άλλες δημοσιευμένες μελέτες. Μετά τον αποκλεισμό μελετών χαμηλής ποιότητα, επιλέχθηκαν 25 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 15.000 άτομα. Από αυτές, οι 18 ήταν τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο. (Χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη: Αυξάνει το σάκχαρο του αίματος στο παιδί)

Οι μελέτες περιελάμβαναν προϊόντα συνθετικής κάνναβης, φυτικές μορφές κάνναβης, προϊόντα με τετραϋδροκανναβινόλη (THC) το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης και προϊόντα με CBD μια άλλη ουσία που δεν επηρεάζει το μυαλό.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι:

  • Τα συνθετικά προϊόντα με υψηλότερες αναλογίες THC και μικρότερες αναλογίες CBD, συνδέονται με μέτρια βελτίωση του χρόνιου πόνου
  • Τα φυτικής προέλευσης προϊόντα με συγκρίσιμες αναλογίες THC και CBD, προσέφεραν μικρότερη ανακούφιση του χρόνιου πόνου

Παρά την αποτελεσματικότητα των πιο πάνω προϊόντων στον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με τον Kevin F. Boehnke, PhD, και τον Daniel J. Clauw, MD, του τμήματος αναισθησιολογίας και του Κέντρου Έρευνας Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor, οι ασθενείς δεν έχουν πάντα άμεση πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα και συνήθως αντιμετωπίζουν αντίσταση από τους γιατρούς τους για τη συνταγογράφησή τους.

Μάλιστα, ορισμένοι γιατροί αρνούνται να αναλάβουν ασθενείς που εκφράζουν την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν ή χρησιμοποιούν ήδη προϊόντα κάνναβης για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, με αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτές οι πρακτικές αντικατοπτρίζουν την αντιμετώπιση της κάνναβης αποκλειστικά ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό. (Δερματικές παθήσεις: Ο κόσμος υποστηρίζει τη χρήση ιατρικής κάνναβης;)

Σε ποιες περιπτώσεις είναι ωφέλιμη η φαρμακευτική κάνναβη;

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της χρήσης κάνναβης;

Μερικές ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση κάνναβης είναι οι εξής:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved