Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη και χρήση κάνναβης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η χρήση ινδικής κάνναβης (μαριχουάνα) και η κατάθλιψη, συνήθως πάνε μαζί. Τα άτομα με κατάθλιψη, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν κάνναβη, συγκριτικά με όσους δεν έχουν κατάθλιψη. Η χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού, αυξάνεται σε γενικές γραμμές, αλλά αυτή η αύξηση είναι ταχύτερη ανάμεσα στα άτομα με κατάθλιψη. (Μαριχουάνα: Κατάχρηση και Εθισμός)

Γιατί τα άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν κάνναβη;

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη χρησιμοποιούν κάνναβη, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι προκαλεί διαταραχή της διάθεσης. Αντίθετα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη την χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν τα συμπτώματά τους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να νιώσουν καλύτερα, κυρίως βραχυπρόθεσμα, όμως η FDA δεν έχει εγκρίνει την ιατρική κάνναβη για τη θεραπεία της κατάθλιψης. (Κατάθλιψη: 5 βότανα που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της)

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η χρήση ιατρικής κάνναβης;

Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν την ινδική κάνναβη ως ένα ασφαλές φάρμακο. Όμως, μελέτες δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείται από άτομα με κατάθλιψη, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων όπως:

  • Επιδείνωση της κατάθλιψης: Ορισμένοι άνθρωποι με κατάθλιψη βλέπουν τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν χρησιμοποιώντας κάνναβη. Ο κίνδυνος μάλιστα είναι μεγαλύτερος όταν χρησιμοποιείται κατά την εφηβεία ή όταν χρησιμοποιείται ψυχαγωγική και όχι ιατρική κάνναβη.
  • Έλλειψη κινήτρου: Τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη δυσκολεύονται να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που είναι ευεργετικές για την ψυχική υγεία, όπως η άσκηση. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 20% των ατόμων που χρησιμοποιούν κάνναβη για την κατάθλιψη, δεν έχουν κανένα κίνητρο για άλλες δραστηριότητες.
  • Μειωμένες πιθανότητες επαγγελματικής βοήθειας: Τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για την κατάθλιψή τους.
  • Καταχρήσεις: Τα άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης είναι πιο πιθανόν να καπνίζουν, να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών ουσιών. (Κατάθλιψη: 9 δραστηριότητες που βελτιώνουν τα συμπτώματα)
  • Σχιζοφρένεια: Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν ορισμένα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο σχιζοφρένειας και ψύχωσης, που σε συνδυασμό με την κάνναβη αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.
  • Αυτοκτονικές σκέψεις: Μελέτες συνδέουν τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης με υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και ενεργειών, κυρίως σε εφήβους.

Η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, βραχυπρόθεσμα. Μερικοί χρήστες αναφέρουν ότι τους βοηθά να νιώσουν πιο χαλαροί, χαρούμενοι και γαλήνιοι.

Μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Biology and Medicine, διαπίστωσε ότι περίπου το 95% των ατόμων με κατάθλιψη που έκαναν χρήση, ανέφεραν ότι ανακουφίζει γρήγορα, αλλά βραχυπρόθεσμα τα συμπτώματά τους. (Κατάθλιψη: Μόνο 30 λεπτά άσκησης μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα!)

Τέλος, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Journal of Affective Disorders, διαπίστωσε ότι τα άτομα που εισέπνευσαν μόνο δύο τζούρες κάνναβης, είδαν τα συμπτώματά τους να μειώνονται περίπου στο 50%.

Τονίζεται ότι τα περισσότερα άτομα ανέφεραν ότι η συνεχής χρήση επιδείνωσε αργότερα τα συμπτώματά τους. (Κατάθλιψη: Νέος βιοδείκτης βελτιώνει τη θεραπεία)

Συμπερασματικά

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και υπογραμμίζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στα άτομα με διαταραχές της διάθεσης, ιδιαίτερα στους εφήβους. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη;)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Depression and Marijuana: What to Know https://www.webmd.com/depression/depression-marijuana

Cannabis and mental illness: a review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30564886/

A Cross-Sectional Survey of Medical Cannabis Users: Patterns of Use and Perceived Efficacy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28861489/

Marijuana and depression: What's the link? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/marijuana-and-depression/faq-20058060

The Effectiveness of Cannabis Flower for Immediate Relief from Symptoms of Depression https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7309674/

Cannabinoids and their therapeutic applications in mental disorders
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7605020/

Rapid increase in the prevalence of cannabis use among persons with depression in the U.S., 2005–2017: the role of differentially changing risk perceptions https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156311/