Ψυχική υγεία

Κεταμίνη: Μπορεί να μειώσει τις αυτοκτονικές σκέψεις;

Μια νέα κλινική δοκιμή ενισχύει την υπόθεση ότι η κεταμίνη, μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα τις αυτοκτονικές σκέψεις.

Η κεταμίνη μπορεί να ανακουφίσει τις αυτοκτονικές σκέψεις;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε 156 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για σοβαρούς αυτοκτονικούς ιδεασμούς, όσοι έλαβαν δύο δόσεις κεταμίνης, είδαν τις αυτοκτονικές τους σκέψεις να απομακρύνονται μέσα σε λίγες μέρες. Την τρίτη ημέρα, το 63% ήταν σε πλήρη ύφεση, σε σύγκριση με λίγο λιγότερο από το 32% των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο εκτός από την τυπική θεραπεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Medical Journal, είναι η τελευταία που εξέτασε τις επιπτώσεις της κεταμίνης στην ψυχική υγεία. Το φάρμακο εγκρίθηκε πριν από δεκαετίες ως αναισθητικό και στη συνέχεια έγινε το δημοφιλές φάρμακο για τα πάρτι, λόγω των επιδράσεών του στον εγκέφαλο. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και καιρό τη δυνατότητά του να ελέγχει κάποιες ψυχικές καταστάσεις, όταν λαμβάνεται σε χαμηλές δόσεις.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί θαυματουργό για ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη, οι οποίοι δεν βλέπουν βελτίωση με την τυπική θεραπεία. Σ΄ αυτούς τους ασθενείς, η κεταμίνη ανακουφίζει γρήγορα τα συμπτώματά τους και προκαλεί ύφεση μέσα σε 2-3 μέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να βλάψουν τον εαυτό τους. (Πώς θα διαχειριστείτε τη μείζονα κατάθλιψη χωρίς φάρμακα;)

Τα νέα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία ότι η κεταμίνη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυτοκτονικούς ιδεασμούς να ξεπεράσουν την κρίση, σύμφωνα με τον Δρ. Paul Kim, επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Η κεταμίνη όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της διότι οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα και αν κριθεί απαραίτητο αλλαγές στην αντικαταθλιπτική τους θεραπεία.(Τι αλλάζει στα δίκτυα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τον αυτοκτονικό ιδεασμό;)

Η κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους;

Παρόλο που η κεταμίνη λειτουργεί γρήγορα μειώνοντας τους αυτοκτονικούς ιδεασμούς, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Το εν λόγω φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη, λόγω των «διασπαστικών» του επιδράσεών. Συγκεκριμένα, η κεταμίνη πυροδοτεί συνήθως αλλοιωμένες αντιλήψεις για την πραγματικότητα, όπως οι παραισθήσεις, αμέσως μετά τη χορήγησή της. Την ίδια ώρα που μπορεί να προκαλέσει και βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους διάφορους τύπους ψυχιατρικών διαταραχών;)

Με ποιο τρόπο λειτουργεί η κεταμίνη και πώς ανακουφίζει τις αυτοκτονικές σκέψεις;

Το πώς ακριβώς καταφέρνει η κεταμίνη να ανακουφίσει τις αυτοκτονικές σκέψεις δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το εν λόγω φάρμακο επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο διαφορετικό από τα αντικαταθλιπτικά. Συγκεκριμένα, η δραστηριότητα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται γλουταμινικό, η οποία βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, ενισχύεται. Επιπρόσθετα, μελέτες αναφέρουν ότι η κεταμίνη ενθαρρύνει την εκ νέου ανάπτυξη των συνάψεων (συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων που εξασθενούν σε άτομα με μακροχρόνια κατάθλιψη) στον εγκέφαλο.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από τη Γαλλία, στρατολόγησαν ασθενείς με σοβαρές αυτοκτονικές σκέψεις, που εισήχθησαν οικειοθελώς στο νοσοκομείο. Όλοι έλαβαν την τυπική θεραπεία, η οποία περιελάμβανε αντικαταθλιπτικά, ψυχοθεραπεία και συναντήσεις των γιατρών με την οικογένεια. Σε 73 από αυτούς χορηγήθηκαν δύο δόσεις ενέσιμης κεταμίνης με διαφορά 24 ωρών. Στους υπολοίπους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο για σύγκριση.

Την τρίτη ημέρα, οι ασθενείς που έλαβαν κεταμίνη είχαν διπλάσιο ρυθμό ύφεσης, που σημαίνει ότι οι αυτοκτονικές τους σκέψεις είχαν υποχωρήσει. Η διαφορά μετά από έξι εβδομάδες δεν ήταν στατιστικά σημαντική, καθώς οι ασθενείς και στις δύο ομάδες άρχισαν να νιώθουν καλύτερα: το 69,5% των ασθενών που έλαβαν κεταμίνη και το 56% των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο βρίσκονταν σε ύφεση.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης ήταν η διαπίστωση ότι η κεταμίνη είχε μεγαλύτερη επίδραση στα άτομα με διπολική διαταραχή. από τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον ο Δρ Riccardo De Giorgi από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό γιατί μέχρι σήμερα η κεταμίνη χορηγείτο περισσότερο σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη και όχι τόσο συχνά σε άτομα με διπολική διαταραχή. Αυτό ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι οι βιολογικοί και ψυχολογικοί μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από τον αυτοκτονικό ιδεασμό διαφέρουν μεταξύ των δύο διαταραχών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για νέα έρευνα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved