ANTIVOM OR.SO.D 8MG/ML FLX30ML (Σταγόνες για πόσιμο διάλυμα)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Antivom;

Το Antivom περιέχει βηταϊστίνη. Πρόκειται για ένα φάρμακο με ασθενή αγωνιστική δράση στους Η1 υποδοχείς και ισχυρή ανταγωνιστική στους Η3 υποδοχείς του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος. Προκαλεί αγγειοδιαστολή στα αρτηριακά τριχοειδή αυξάνοντας την αιματική ροή. Η δράση αυτή εντοπίζεται περισσότερο στο λαβύρινθο του αυτιού, βελτιώνοντας την αιμάτωση τοπικά. Η βηταϊστίνη επίσης επηρεάζοντας την διαπερατότητα των τριχοειδών στην ίδια περιοχή, ελαττώνει την αυξημένη πίεση της ενδολέμφου.

Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες της βηταϊστίνης, το Antivom χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του ιλίγγου και άλλων διαταραχών της ακοής με λαβυρινθική αιτιολογία. Χαρακτηριστική είναι η νόσος Meniere, με τα εξής τρία βασικά συμπτώματα:

  • Ίλιγγο με ναυτία ή και έμετο
  • Απώλεια ακοής
  • Εμβοές

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Πόση ποσότητα από τις σταγόνες Antivom 8mg/ml πρέπει να πάρω και πώς;

  • Για ενήλικες: Το Antivom σε πόσιμες σταγόνες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται δίχως αραίωση. Κάθε δόση πρέπει να αραιώνεται τουλάχιστον σε 100 ml νερού. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 1 ml (30 σταγόνες), τρεις φορές ημερησίως. Η μέγιστη δόση είναι 2 ml, τρεις φορές ημερησίως. Θα πρέπει η δοσολογία να προσαρμόζεται ανάλογα την περίπτωση, με βάση την ανταπόκριση του κάθε ασθενούς. Μερικές φορές μπορεί η βελτίωση να παρατηρηθεί μετά το πέρας 2 περίπου εβδομάδων θεραπείας. Το βέλτιστο αποτέλεσμα, μερικές φορές, επιτυγχάνεται μετά από κάποιους μήνες. Υπάρχουν ενδείξεις πως η θεραπεία όταν ξεκινάει από τα πρώτα στάδια της νόσου προστατεύει από την προοδευτική εξέλιξή της ή και από την απώλεια της ακοής, στα επόμενα στάδια της νόσου.
  • Για παιδιά: Δεν συνιστάται η χρήση του Antivom σε παιδιά καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του
  • Γηριατρικός πληθυσμός: Υπάρχουν περιορισμένα κλινικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, αλλά από την εκτεταμένη μετεγκριτική εμπειρία υποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται προσαρμογή της δοσολογίας για αυτόν τον πληθυσμό
  • Για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια: Δεν υπάρχουν σχετικά κλινικά δεδομένα, αλλά από την μετεγκριτική εμπειρία, δεν υποδεικνύεται ότι χρειάζεται προσαρμογή της δοσολογίας
  • Για ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια: Δεν υπάρχουν σχετικά κλινικά δεδομένα, αλλά από την μετεγκριτική εμπειρία, δεν υποδεικνύεται ότι χρειάζεται προσαρμογή της δοσολογίας

 

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να πάρει κανείς Antivom;

Το Antivom δεν επιτρέπεται να χορηγείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε υπερευαισθησία (αλλεργία) στη βηταϊστίνη ή σε κάποιο έκδοχο του Antivom
  • Σε άτομα με φαιοχρωμοκύττωμα

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω αν παίρνω Antivom;

Ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και που έχουν ιστορικό με πεπτικό έλκος, πρέπει να παρακολουθούνται με προσοχή κατά την θεραπεία.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Antivom;

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με τη χρήση του Antivom σε εγκύους.

Οι μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα είναι ανεπαρκείς όσον αφορά στην επίδραση στην κύηση, την ανάπτυξη του εμβρύου, τον τοκετό, αλλά και τη μεταγεννητική ανάπτυξη. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο. Το Antivom δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κατά την κύηση, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω Antivom;

Δεν είναι γνωστό αν η βηταϊστίνη απεκκρίνεται εντός του μητρικού γάλακτος.

Δεν έχουν γίνει μελέτες σε πειραματόζωα σχετικά με την έκκρισή της στο γάλα. Η φαρμακευτική αγωγή με Antivom για τη μητέρα θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τα οφέλη από τη γαλουχία, αλλά και τον πιθανό κίνδυνο για το παιδί.