Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Νεφρική νόσος: Πώς θα προστατευθείτε;

Τι είναι οι νεφροί και πώς λειτουργούν;

Οι νεφροί είναι δύο όργανα του ανθρώπινου σώματος που έχουν το μέγεθος περίπου μιας γροθιάς και το σχήμα φασολιού. Είναι τοποθετημένα στο κάτω μέρος της πλάτης, στην κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης, στο χαμηλότερο επίπεδο του θωρακικού κλωβού.

Ο ρόλος των νεφρών είναι να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό, στέλνοντας τις στην ουροδόχο κύστη, από όπου απομακρύνονται από το σώμα μέσω των ούρων. Σημειώνεται ότι οι νεφροί φιλτράρουν περίπου μισό φλιτζάνι αίμα ανά λεπτό.

Επιπρόσθετα, τα δυο αυτά όργανα παράγουν ουσίες που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της δύναμης των οστών.

Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος;

Η χρόνια νεφρική νόσος προκύπτει όταν οι νεφροί αδυνατούν πλέον να φιλτράρουν τις άχρηστες ουσίες του αίματος. Αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Περιβαλλοντικοί τοξικοί παράγοντες
  • Μερικά φάρμακα
  • Αφυδάτωση
  • Τραυματισμός
  • Μερικές οξείες ή χρόνιες παθήσεις

Σημειώνεται ότι η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια κατάσταση  που αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, οπότε και συσσωρευεται ένας μεγάλος αριθμός τοξινών στο σώμα, γεγονός που οδηγεί τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία αν δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ως εκ τούτου, όταν οι νεφροί σταματήσουν να λειτουργούν επιβάλλεται μεταμόσχευση ή αιμοκάθαρση.

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου;

Η νεφρική νόσος είναι συχνή, ωστόσο ορισμένα άτομα με άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

  • Διαβήτης: Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της νεφρικής νόσου. Ένα στα τρία άτομα με διαβήτη έχουν χρόνια νεφρική νόσο.
  • Υπέρταση: Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου.
  • Καρδιαγγειακή νόσος: Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να κάνουν συχνά εξετάσεις για να ελέγχουν την λειτουργία των νεφρών τους.
  • Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου: Το οικογενειακό ιστορικό παίζει πολλές φορές σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας.

Σημειώνεται ότι η πρώιμη νεφρική νόσος ενδέχεται να μην προκαλεί συμπτώματα και ως εκ τούτου ο μοναδικός τρόπος διάγνωσης είναι η εξέταση. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το αν διατρέχετε κίνδυνο και προγραμματίστε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πώς θα προστατευθείτε από την νεφρική νόσο;

Για να προστατευθείτε από την νεφρική νόσο κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και ακολουθείστε γενικά ένα υγιεινό τρόπο ζωής:

Για εξατομικευμένες συμβουλές, συζητήστε με τον γιατρό σας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved